Hyppää pääsisältöön

Alankomaiden Duncan Laurence voitti Euroviisut

2019 Euroviisuvoittaja Duncan Laurence
2019 Euroviisuvoittaja Duncan Laurence Kuva: EBU / Thomas Hanses Euroviisut 2019,Duncan Laurence

Eurovision laulukilpailun 64. finaali käytiin lauantaina 18.5. Tel Avivissa Iraelissa. Alankomaan edustaja Duncan Laurence voitti vuoden 2019 Euroviisut kappaleellaan Arcade.

Duncan Laurencen euroviisukappale hänen kuolleesta ystävästään on saanut ihmisiä itkemään ja nauramaan.

– Tämä saa minut unelmoimaan isosti ja tämä on merkki siitä, että musiikki tulee ekana, Duncan huudahti lavalla voittopuheessaan.

Duncan Laurence oli tätä ennen aika tuntematon laulaja ja lauluntekijä. Voittolaulu Arcade kertoi hänen ystävästään, jonka rakastettu oli jättänyt. Kaipuu säilyi kuolemaan saakka. Tästä tosielämän tarinasta ja Duncanin omista tuntemuksistastaan on syntynyt voittokappale.

Laurence on seurannut Euroviisuja lapsuudesta asti ja muistaa Suomen voiton ja Lordin oikein hyvin. Vuoden 2007 Suomen edustajan, Hanna Pakarisen, hän muistaa vieläkin paremmin.

– Leave me alone, I wanna go home! Toivoin hänen voittavan. Minulle Suomi oli voittaja kaksi vuotta peräkkäin, Laurence hihkuu. Lue lisää Laurence Duncanista Ville Vedenpään artikkelista.

Tel Avivin väliaikashow'ssa Madonna ja euroviisulegendat

Euroviisut Tel Avivissa oli visuaalista ilotulitusta. Väliajalla esiintyi Madonna, joka esitti aikoinaan kohua herättäneen hitin 30 vuoden takaa Like A Prayer ja upouuden laulunsa Future.

Huomattava väliaikaesitys oli legendaaristen viisuesiintyjien Eléni Fouréiran, Vjerka Serdjutškan, Måns Zelmerlöwin ja Conchita Wurstin räjähtävä euroviisupotpuri.

Suomea Euroviisuissa edusti tänä vuonna kutsuvierasartistina valittu Darude feat. Sebastian Rejman kappaleellaan Look Away, mutta tie kilpailussa katkesi tiistaiseen semifinaaliin.

Toukokuun lopulla tietoa, miten Suomen 2020 euroviisukarsinta järjestetään

Yle tiedottaa toukokuun aikana, millä tavalla vuoden 2020 euroviisukarsinta järjestetään.

– Pohdimme nyt erilaisia vaihtoehtoja ja etenemme suunnitellusti, eli kerromme toukokuussa miten Uuden Musiikin Kilpailu jatkuu, tuottaja Anssi Autio vahvistaa.

Pisteet - miten ne jakautuivat?

Euroviisujen finaalissa kilpaili yhteensä 26 maata, semifinaaleista jatkoon päässeet 20 maata sekä viime vuoden voittajamaa Israel ja viisi suurta rahoittajamaata. Finaalilähetyksessä kaikki 41 osallistujamaata pääsivät antamaan äänensä niin yleisöäänien kuin kansallisten ammattilaisraatien kautta.

Yleisöäänet muuttuvat pisteeksi ns. euroviisu-systeemillä: eniten tietyssä maassa yleisöääniä saanut kilpailija saa 12 pistettä, toiseksi eniten ääniä saanut saa10 pistettä, kolmas 8 ja neljäs 7. Tästä alaspäin pisteen välein niin, että 10. sija saa yhden pisteen.

Pisteidenantajat julistivat finaalilähetyksessä ensin maidensa ammattilaisraatien - juryjen - antamat pisteet. Tämän jälkeen jaettiin yleisöäänet. Nämä jaettiin aloittaen vähiten raatipisteitä saaneesta maasta (Espanja), päättäen eniten raatipisteitä saaneeseen maahan (Ruotsi).

Päivitys 23.5.: Finaalin pistelaskussa oli Valko-Venäjän kohdalta hämminkiä, finaalin pistetaulukko (alla) voi muuttua vielä.

Lopullinen tulostaulukko Euroviisuissa 2019.
Lopullinen tulostaulukko Euroviisuissa 2019. Euroviisut 2019

Suomen asiantuntijaraadin pisteet antoi koomikko ja näyttelijä Christoffer Strandberg. Suomen asiantuntijaraadin muodostivat tänä vuonna toimittaja Susanna Vainiola (pj), muusikko Eva Louhivuori, lauluntekijä Janne Hyöty, tuottaja Samuli Sirviö ja sanoittaja Lasse Wikman.

Suomen raadin ykkkössuosikki finaalissa oli Ruotsi, toiseksi eniten pisteitä sai Australia ja kolmanneksi eniten sai koko kilpailun voittanut Alankomaat.

Christoffer Strandberg kertoo Suomen pisteet.
Näyttelija ja koomikko Christoffer Strandberg kertoi Suomen raadin pisteet. Christoffer Strandberg kertoo Suomen pisteet. Euroviisut 2019

Suomalaisen viisufinaaliyleisön suurin suosikki oli Islanti, joka sai täydet 12 pistettä Suomen yleisöäänistä. 10 pistettä suomalaisyleisöt lähetti Norjaan, 8 pistettä Viroon ja 7 pistettä Ruotsiin. Koko kilpailun voittanut Alankomaat sai suomalaisyleisöltä 5 pistettä. Loput pisteet jakautuivat seuraavasti: Australia 6, Venäjä 4, Italia 3, Sveitsi 2 ja Slovenia 1.

Suomen antamat pisteet viisufinaalissa 18.5.2019

Yleisöäänien pisteetJuryn antamat pisteet
12 pistettä: Islanti12 pistettä: Ruotsi
10 pistettä: Norja10 pistettä: Australia
8 pistettä: Viro8 pistettä: Alankomaat
7 pistettä: Ruotsi7 pistettä: Pohjois-Makedonia
6 pistettä: Australia6 pistettä: Slovenia
5 pistettä: Alankomaat5 pistettä: Italia
4 pistettä: Venäjä4 pistettä: Tsekki
3 pistettä: Italia3 pistettä: Sveitsi
2 pistettä:Sveitsi2 pistettä: Azerbaidžan
1 piste: Slovenia1 piste: Malta

Lue lisää Eurovision.tv:n sivulla, kuinka Suomesta äänestettiin Finaalissa.

Suomen ja Daruden kohtalo oli jäädä Semifinaalinsa jumboksi.

Lauantain finaalin jälkeen julkistettiin myös semifinaalien tulokset. Semifinaali 1:n 17 kilpailijasta 10 eniten pisteitä saanutta pääsi finaaliin. Suomen edustaja Darude feat. Sebastian Rejman jäi finaalista selkeällä pistetuloksella jäämällä semifinaalinsa viimeiseksi.

Ensimmäisen semifinaalin kärjessä oli Australia (261 pistettä), Tšekki (242 pistettä) ja Islanti (221 pistettä). Suomi sai yleisöiltä ja kansainvälisiltä raadeilta yhteensä 23 pistettä.

Virosta Suomi sai yleisöääniä täydet 12 pistettä ja Islannilta 2 pistettä. Ammattilaisraadeista Kreikka antoi 4 pistettä, Espanja ja Australia antoivat 2 pistettä ja Puola 1 pisteen.

Suomi taasen antoi Semifinaali 1:ssä pisteitä raatien ja yleisöäänien kautta seuraavan taulukon mukaisesti:

Taulukko Suomen pisteet 14.5. Semifinaali 1:ssä

Suomen yleisöpisteet Semifinaali 1:ssäSuomen ammattilaisraadin pisteet Semifinaali 1:ssä
12 pistettä: Islanti12 pistettä: Australia
10 pistettä: Viro12 pistettä: Puola
8 pistettä: Australia8 pistettä: Tšekki
7 pistettä: Slovenia7 pistettä: Kreikka
6 pistettä: Puola6 pistettä: Viro
5 pistettä: Tšekki 5 pistettä: Slovenia
4 pistettä: San Marino4 pistettä: Islanti
3 pistettä: Portugali3 pistettä: Serbia
2 pistettä: Unkari2 pistettä: Belgia
1 piste: Serbia1 piste: Unkari

Lue lisää Eurovision.tv:n sivulla kuinka Suomessa äänestettiin ja mistä Suomi sai ääniä 1. Semifinaalissa.