Hyppää pääsisältöön

Sauna on kylän luontainen kohtaamispaikka

Saunan ulkoseinä, jossa riippuu vasta ja pelastusrengas
Napapiirin kyläyhdistyksen peräkärrysaunaan pääsee saunomaan Saunapäivänä 27.7. Kuva: Anne Syväniemi-Kuitunen Saunan ulkoseinä, jossa riippuu vasta ja pelastusrengas Saunapäivä

Saunapäivänä kiukaita lämmittää ympäri Suomea yritysten, eri seurojen ja yksityisten lisäksi myös moni kyläyhdistys. Löylyissä on mukava kohdata ihmisiä, rentoutua ja rakentaa yhteishekeä.

Napapiirin kyläyhdistyksen aktiivi Anne Syväniemi-Kuitunen innostui kovasti kuullessaan Saunapäivästä. Hän ilmoitti ensimmäisten joukossa pienen, peräkärryn päälle rakennetun saunansa mukaan.

– Mie ajattelin että se on niin ihana idea, että ilman muuta osallistumme. Olen puhunut paria muutakin saunaa kylältä mukaan, Anne kertoo.

Saunapäivänä Napapiirin kyläyhdistys parkkeeraa Annen omistuksessa olevan kärrysaunan Tornionjoen rannalle, jonka vilvoittavassa vedessä on myös mahdollisuus käydä virkistäytymässä.

– Paikka sijaitsee napapiirin kylässä Juoksengissa. Euroopan pisin vapaana virtaava joki, Tornionjoki, näkyy saunan ikkunasta ja samoin naapurimaan Ruotsin ranta.

Kärrysauna tuli Annalle spontaanisti, kun noin viisi vuotta sitten naapurin poika kysyi, voisiko Annen vanhan peräkärryn päälle rakentaa saunan.

– Minähän innostuin heti, että tee vain, ja hän sitten pientä korvausta vastaan sen rakensi. Nykyisin hän tekee aivan ammatikseen näitä saunoja. On tälläkin hetkellä Espanjassa rakentamassa parvekesaunoja.

Moni sauna tarjoaa löylyt, ihanan miljöön ja mielenkiintoisia kohtaamisia

Saunapäivänä 27. heinäkuuta on mistä valita: esimerkiksi Kaasmarkun kyläyhdistys lämmittää telttasaunan vanhan myllyn pihapiirissä ja Pöytyällä Kyrön Seudun Kyläyhdistys tarjoaa saunomisen ohessa tanssia ja musiikkia.

– On ihan parasta, että myös kyläyhdistyksiä on lähtenyt mukaan Saunapäivään, koska nämä kaksi asiaa sopivat hyvin yhteen. On hauskaa saunoa isolla porukalla ja vierailla naapurien saunoissa – uusi tapa olla yhdessä entisten lisäksi. Täydellinen liitto, Saunapäivän tuottaja Tiina Klemettilä kommentoi.

Myös monet muut yhdistykset ja yritykset ovat innostuneet Saunapäivästä ja ilmoittaneet löylypaikkansa kartalle. Yksityiset saunanomistajatkin voivat avata saunansa yhteisölliseksi tilaksi, johon saa tulla sovitusti viettämään aikaa ja nauttimaan lämmöstä.

Saunassa on luontevaa tutustua paikalliseen kyläkulttuuriin ja sen asukkaisiin

Erilaisia kyläyhdistyksiä on Suomessa tuhansia ja monelle saunominen on osa yhdistystoimintaa. Kaikilla yhdistyksillä ei ole käytössään omaa saunaa, mutta muitakin vaihtoehtoja on.

– On todennäköistä, että jos kylätaloilla ei ole saunoja, niin jokin metsästysseuran maja tai muu yhteisöllinen kohde löytyy. Tai esimerkiksi matkailupaikka, josta on tavallaan muodostunut kylän yhteinen sauna, Suomen kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne toteaa.

– Koska meillä suomalaisilla ei nykypäivänä ole ehkä niin paljon luontaisia kohtaamispaikkoja, saunat ovat äärimmäisen tärkeitä yhteisöllisyyden edistämiseen.

Saunapäivä on hyvä hetki istahtaa alas ja kuunnella, mitä kanssaihmisille kuuluu. Kaikki Saunapäivänä avoimet saunat löytyy karttasovelluksesta, joka päivittyy aina 26. heinäkuuta asti. Tällä hetkellä mukaan ilmoittautuneita saunoja on jo ympäri Suomen, aina Hangosta Utsjoelle.