Hyppää pääsisältöön

Viikon 21 vinkit: uusi brittidraama alkaa ja Medicien tarina jatkuu!

DAVID SUCHET seisoo taustallaan seinä, jossa sanomalehtien etusivuja.
David Suchet nähdään uuden brittidraaman pääosassa. DAVID SUCHET seisoo taustallaan seinä, jossa sanomalehtien etusivuja. Kuva: Colin Hutton / BBC draamasarjat,Press - vallan vahtikoirat

Uuden brittidraaman Press - vallan vahtikoirat pääosassa on media, neljäs valtiomahti ja vallan vahtikoira. Draama on Mike Bartlettin (Doctor Foster) käsialaa ja sen näyttelijäkaartissa loistaa muun muassa Hercule Poirotin roolista tunnettu David Suchet. Sarja kertoo kahden erilaisen sanomalehden välisestä kilpailusta, ja toimittajista, jotka jatkuvan paineen alla suoltavat uusia mullistavia juttuja, usein henkilökohtaisen elämän kustannuksella.

Keskiviikkona päästään jälleen renessanssiajan mahtavimman pankkiirisuvun, Medicien pariin, kun heidän tarinansa jatkuu toisella kaudella. Toinen kausi alkaa vuodesta 1469. Se keskittyy Lorenzo de’Medicin aikaan. Cosimo de’Medicin pojanpoika on nyt kaksikymmenvuotias. Koko Lorenzon elämän ajan isoäiti Contessina on koulinut hänestä suvun seuraavaa päämiestä. Nyt tuo hetki on koittanut.

Fiktiivisen draaman lisäksi tosielämän draamaa tarjoaa uusi kotimainen Digihuijatut-sarja, joka avaa uusia näkökulmia digitaalisessa ympäristössä tapahtuvaan rikollisuuteen. Sarjan keskiössä ovat koskettavat tosielämän tarinat muun muassa identiteettivarkauksien, romanssihuijausten, nettikauppapetosten ja älylaitemurtojen kohteiksi joutuneista ihmisistä. Tarinoiden lisäksi sarja tarjoaa katsojalle elintärkeää tietoa, jolla välttää digimaailman karikot.

Huonon vanhemmuuden ristiriitaan sukelletaan Kaisa Pulakan 7-osaisessa radiosarjassa Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa. Toimittaja Kaisa Pulakka huomasi potevansa kolmen lapsen äitinä jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta ja alkoi etsiä lohdutusta historiasta. Pärjäsivätkö menneet sukupolvet lastenkasvatuksessa paremmin? Vastaus tuli pian selväksi: eivät todellakaan pärjänneet. Syntyi radiosarja, joka toimii vertaistukiryhmänä kaikille huonon vanhemmuuden tunteen kanssa kamppaileville. Historian tarinoihin kietoutuu Kaisa Pulakan humoristinen ja itseironinen pohdinta nykyvanhemmuuden haasteista, jota värittävät ”kenttä-äänitykset” kotioloista.

Lauantaina puolestaan päästään seuraamaan eurooppalaisten nuorten elämää, kun megadokumentti 24 tuntia Euroopassa alkaa Yle Teemalla ja Areenassa heti aamukuudelta. 24 tuntia Euroopassa on vuorokauden mittainen dokumenttielokuva, jossa seurataan 60 nuoren elämää eri puolilla Eurooppaa. Dokumentti käsittelee päähenkilöiden arjen kautta suuria eurooppalaisia ja inhimillisiä teemoja kuten asuminen, asuinolot, työ, työn epävarmuus, työn luonne, työn tavoitteet, suhteet vanhempiin ikäluokkiin, sotakriisi, yksinäisyys, parisuhde, seksuaaliset suuntautumiset, vähemmistöt, lifestyle, politiikka, Brexit ja äärinationalismi. Päähenkilöt ovat 18-30-vuotiaita, ja Suomesta dokumentissa on mukana kaksi henkilöä.

Draamantäyteinen ja elämänmakuinen tv-viikko huipentuu sunnuntaina ensin Invisible Heroes -sarjan viimeiseen jaksoon (joka esitetään poikkeuksellisesti jo klo 18.40!) ja sen jälkeen Eurovaalien tulosiltaan. Ketkä johtavat Eurooppaa seuraavat viisi vuotta?

Katso viikon tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 20.5.

Digihuijatut - Uusi sarja alkaa

Yle TV1 klo 20.00
Kaikki jaksot Yle Areenassa maanantaina 20.5. klo 00:01
Katso ohjelma Areenassa tästä

Kun lähdet kotoasi, laitat oven lukkoon. Kun lähdet seikkailemaan nettiin, ei sinulla ole hajuakaan miten suojautua? Digihuijatut on ohjelma, joka avaa uusia näkökulmia digitaalisessa ympäristössä tapahtuvaan rikollisuuteen. Koskettavien, uhrien itsensä kertomien tarinoiden ja kansantajuisten selvitysten avulla tuodaan digimaailman huijaukset lähelle - ja tarjotaan katsojalle elintärkeää tietoa, jolla välttää digimaailman karikot. Juontaja Juho Keskitalon johdolla henkilökohtaiset tarinansa käyvät läpi niin identiteettivarkauksien, romanssihuijausten nettikauppapetosten kuin älylaitemurtojenkin kohteiksi joutuneet henkilöt.

Lue lisää tästä

Nettihuijareiden uhrit kertovat kokemuksistaan ja asiantuntijat neuvovat, miten välttää digimaailman karikot.
Digihuijatut. Nettihuijareiden uhrit kertovat kokemuksistaan ja asiantuntijat neuvovat, miten välttää digimaailman karikot. Kuva: Warner Bros. International Television Production Finland Oy Yle TV1,Digihuijatut

Muumilaakso-animaatiosarjan viimeinen jakso

Yle TV2 klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Kausi 1, 13/13. Taikatalvi. Muumipeikko on todellisen haasteen edessä herätessään yksin kesken talviunien. Hän joutuu turvautumaan esivanhempien viisauksiin selviytyäkseen taikatalvesta. Sarjasta on myös kuvailutulkkaus.

Muumipappa kirja kädessään.
Muumilaakso. Muumipappa kirja kädessään. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso

Eurovaalit 2019: Puheenjohtajakeskustelu

TV1 klo 21.00–22.00, 20.5. ja 21.5.
Katso ohjelma Areenassa tästä

Eurovaaleissa valitaan Suomen edustajat Euroopan unionin parlamenttiin. Studiossa Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.) keskustelevat EU-politiikasta. Keskustelua johtaa Kirsi Heikel.

Mirjam Helin -laulukilpailu Yle Areenassa, radiossa ja televisiossa

Katso ohjelma Areenassa tästä

Kahdeksas Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu kokoaa nuorten laulajien parhaimmiston jälleen Helsinkiin 20. - 29. toukokuuta 2019. Kilpailua voi seurata suorina lähetyksinä päivittäin ja tallenteina Yle Areenasta, koosteina Yle Radio 1:stä ja finaalin suorana myös Yle Teemalta ja Yle Radio 1:stä. Toimittajina Inari Tilli, Ahti Paunu ja Riikka Holopainen.

Alku- ja välikilpailupäivien koosteet kuullaan Yle Radio 1:ssä (klo 22.05) ja ne myös uusitaan seuraavana päivänä (klo 14.00). Finaali nähdään ja kuullaan keskiviikkona 29.5. klo 18.30 Yle Teemalla, Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa. Mirjam Helin -laulukilpailu on yksi maailman merkittävimmistä kansainvälisistä laulukilpailuista. Suomen Kulttuurirahasto on järjestänyt sen vuodesta 1984 lähtien joka viides vuosi.

TIISTAI 21.5.

Historia: Jazzin suurlähettiläät

Yle Teema klo 21.00 + Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä

1950-luvulla Yhdysvallat lähetti tunnettuja jazz-muusikoita kuten Louis Armstrongin, Duke Ellingtonin, Benny Goodmanin ja Dizzy Gillespien ulkomaille PR-kiertueelle. Näin haluttiin osoittaa ettei Yhdysvalloissa ollut rotuerottelua ja syrjintää.

Saksofonista edessä ja pianisti takana mustavalkoisessa kuvassa.
Historia: Jazzin suurlähettiläät. Saksofonista edessä ja pianisti takana mustavalkoisessa kuvassa. Kuva: Yle Historiaohjelmat (Tv),Historia: Jazzin suurlähettiläät

Hotel Coolgardie

Yle TV2 klo 21.00 , Yle Areenassa ma 20.5. klo 06.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

Australialainen dokumentti kahdesta suomalaisesta nuoresta naisesta, jotka reppureissaavat Kaukoidässä ja päätyvät rahattomina töihin Australian takamaille piskuisen Coolgardien kaivoskaupungin ainoaan baariin. "New Girls Tonite", houkuttelee baarin mainoskyltti naisten aloittaessa työt kaljakuppilan tiskillä. Lina ja Stephanie tajuavat nopeasti olevansa vapaata riistaa rähjäisten työmiesten keskellä. Kun viikot kuluvat, kaksikko alkaa pikkuhiljaa tottua Coolgardien menoon, mutta helpoksi elämä ei muutu missään vaiheessa. Loppua kohti tarinaan ilmaantuu aina vain tummempia sävyjä.

Pieni hotelli aavikkomaisen tunnelman keskellä jossakin pikkukaupungissa Australiassa.
Hotel Coolgardie. Pieni hotelli aavikkomaisen tunnelman keskellä jossakin pikkukaupungissa Australiassa. Kuva: Yle dokumenttiohjelmat,Hotel Coolgardie

Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa

Yle Radio 1 tiistaina 21.5.2019 klo 17.10 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä

7-osainen sarja alkaa. Toimittaja Kaisa Pulakka huomasi potevansa kolmen lapsen äitinä jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta ja alkoi etsiä lohdutusta historiasta. Pärjäsivätkö menneet sukupolvet lastenkasvatuksessa paremmin? Vastaus tuli pian selväksi: eivät todellakaan pärjänneet. Syntyi radiosarja, joka toimii vertaistukiryhmänä kaikille huonon vanhemmuuden tunteen kanssa kamppaileville.

Sarja tutustuttaa kuulijansa seitsemän eri teeman kautta lastenkasvatuksen kulttuurihistoriaan ja lukemattomiin eri tapoihin, joilla vanhemmat voivat epäonnistua - ennen ja nyt. Historian tarinoihin kietoutuu Kaisa Pulakan humoristinen ja itseironinen pohdinta nykyvanhemmuuden haasteista, jota värittävät ”kenttä-äänitykset” kotioloista. Lähetykset Yle Radio 1:ssä tiistaisin 21.5. – 2.7.2019 klo 17.10, toinen lähetys lauantaina klo 15.30 ja Areenassa 30 vrk:n ajan.

KESKIVIIKKO 22.5.

Medicit, Firenzen valtiaat (12) - Uusi kausi

Yle Teema ke - pe klo 20.00. 30 päivää Yle Areenassa.
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Medici: Lorenzo the Magnificent, S2) Renessanssiajan mahtavimman pankkiirisuvun, Medicien tarina jatkuu. Kansainvälinen yhteistuotanto yhdistelee jälleen tosipohjaisia tapahtumia ja fiktiivisiä juonenkäänteitä aiempaa intensiivisemmin. Toinen kausi alkaa vuodesta 1469. Se keskittyy Lorenzo de’Medicin aikaan. Cosimo de’Medicin pojanpoika on nyt kaksikymmenvuotias. Koko Lorenzon elämän ajan isoäiti Contessina on koulinut hänestä suvun seuraavaa päämiestä. Nyt tuo hetki on koittanut.

Pääosissa mm.: Daniel Sharman (Lorenzo de’ Medici), Bradley James (Giuliano de’ Medici), Sean Bean (Jacopo Pazzi), Sarah Parish (Lucrezia de’ Medici). Idea ja käsikirjoitus: Frank Spotnitz, Nicholas Meyer. Ohjaus: Sergio Mimica-Gezzan. Tuotanto: Lux Vide, Big Light Productions, Italia, 2018.

Nainen ja mies istuvat sängyllä, mies soittaa kitaraa ja nainen pitää miestä takaapäin kiinni.
Medicit, Firenzen valtiaat. Nainen ja mies istuvat sängyllä, mies soittaa kitaraa ja nainen pitää miestä takaapäin kiinni. Kuva: Yle Kuvapalvelu draamasarjat,medicit, firenzen valtiaat

TORSTAI 23.5.

Naiset ehdonalaisessa (Villkorligt frigivna kvinnor) - Uusi sarja

Torstaisin klo 17.25, Yle Teema Fem + Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä

Millaista on aloittaa uusi, vapaa elämä, jota eivät enää rajoita vankilan muurit? Tanskalaisessa sarjassa seurataan kolmea naista, jotka yrittävät päästää irti rikosten ja päihteiden täyttämästä menneisyydestään ja päästä osaksi yhteiskuntaa.

Nuorehko nainen läheltä kuvattuna hymyilee kameralle.
Naiset ehdonalaisessa. Nuorehko nainen läheltä kuvattuna hymyilee kameralle. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Naiset ehdonalaisessa

FIFAn jalkapallon U20 MM-kilpailut alkavat!

Yle TV2 klo 18.50 + Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä

Yle näyttää FIFAn jalkapallon U20 MM-kilpailut. Nuorten kilpailut alkavat Meksiko-Italia -ottelulla. Gdynia, Puola. Selostus Toni Saukkola.

PERJANTAI 24.5.

Press - vallan vahtikoirat - Uusi sarja

Yle TV1 perjantaisin klo 21.05, 22 päivää Yle Areenassa.
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Press, S1) Media, neljäs valtiomahti ja vallan vahtikoira on pääosassa uudessa Mike Bartlettin (Doctor Foster) käsikirjoittamassa draamassa. Se kertoo kahden erilaisen sanomalehden välisestä kilpailusta, ja toimittajista, jotka jatkuvan paineen alla suoltavat uusia mullistavia juttuja, usein henkilökohtaisen elämän kustannuksella.

Herald on vasemmalle kallellaan oleva perinteinen laatulehti. Post taas on yksi ärhäkimmistä keltaisen lehdistön edustajista. Kahden sanomalehden toimitukset taistelevat jutuista nopeudella ja ammattitaidolla, mutta omistajaporras on se harmaa eminenssi, joka viime kädessä sanelee, kuinka pitkälle toimittajan on mentävä. Joskus siinä voi syntyä pahaa jälkeä. Käykö jälleen niin?

Pääosissa: David Suchet, Charlotte Riley, Ben Chaplin, Pryangu Burford, Al Waever, Paapa Essiedu. Käsikirjoitus: Mike Bartlett. Ohjaus: Tom Vaughan. Tuotanto: BBC Studios, Lookout Point Ltd., Britannia 2018

Lue lisää tästä

Joukko ihmisiä istuu samassa huoneessa ja tuijottaa samaan suuntaan.
Press - vallan vahtikoirat. Joukko ihmisiä istuu samassa huoneessa ja tuijottaa samaan suuntaan. Kuva: Lookout Point / Colin Hutton / BBC / Yle draamasarjat,Press - vallan vahtikoirat

Yle Live: De La Soul - Ensiesitys

Yle Teema klo 22.30 + Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä

Vuonna 1987 New Yorkissa perustettu De La Soul on hip hop -musiikin arvostettu pioneeri. Joulukuussa 2016 bändi teki 11 vuoden tauon jälkeen ja uuden levyn myötä paluun konserttilavoille. Paikka oli Zenith-areena Pariisissa.

LAUANTAI 25.5.

24 tuntia Euroopassa - Megadokumentissa seurataan eurooppalaisten nuorten elämää, mukana myös suomalaisia

Yle Teemalla ja Yle Areenassa 25.-26.5. vuorokauden ympäri klo 06 alkaen. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa 22.8.2019 saakka.
Katso ohjelma Areenassa tästä

24 tuntia Euroopassa on televisiohistorian suurimpia dokumentteja. Yksi kesäinen arkipäivä ja yö, kuusikymmentä erilaista ihmistä ja elämää. 25.-26.5. nähtävän megadokumentin selostajina suomalaisille ovat toimittajat Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan

Yagmur Özberkan (vas.) ja Susani Mahadura
24 tuntia Euroopassa. Yagmur Özberkan (vas.) ja Susani Mahadura Kuva: Petra Soikkeli Eurooppa,teeman dokumentit

SUNNUNTAI 26.5.

Naistenosastolla Amerikassa - Uusi kausi

Yle TV1 sunnuntaisin klo 14.30, 20 päivää Yle Areenassa ja 1 vrk ennakkoon.
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Getting On, S3) HBO:n sairaalakomediasarja perustuu suosittuun samannimiseen englantilaissarjaan. Realistishupaisan ja koskettavan sarjan tapahtumapaikka on Kalifornian Long Beachillä sijaitseva Mount Palms Hospital, ja tarkemmin ottaen ikääntyneiden ja pitkäaikaissairaiden naispotilaiden osasto. Siellä kamppaillaan elämän realiteettien, unelmien ja byrokratian pyörteissä. Uusissa jaksoissa osastoa johtava tohtori Jenna James (Laurie Metcalf) yrittää jättää sairaalassa aiheuttamansa skandaalin taakseen. Jennan asemaa osaston johdossa horjuttaa uusi uhkakuva - komea lääkäri Ron (Grant Bowler). Empaattinen hoitaja Didi (Niecy Nash) innostuu taistelemaan oikeuksistaan ja miespuolinen, johtava hoitaja Patsy (Mel Rodrigues) joutuu säästösyistä normaaliin hoitotyöhön. Ylihoitaja Dawnia (Alex Borstein) mietityttää, onko uusi aviomies kuitenkaan se oikea.

Tuotanto: HBO, Yhdysvallat, 2015. 6 jaksoa.

Lue lisää tästä

Joukko sairaalatyöntekijöitä muokatussa kuvassa katsomassa kameraan.
Naistenosastolla Amerikassa. Joukko sairaalatyöntekijöitä muokatussa kuvassa katsomassa kameraan. Kuva: HBO/Yle ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat),naistenosastolla amerikassa

Radio Variaatio: Hiljainen tieto

Yle Radio 1 klo 18.00 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä

Länsimainen yhteiskunta on rakennettu pääasiassa tieteellisen maailmankuvan ja tutkitun tiedon pohjalle. Se, mikä kulttuureissamme ja tiedeyhteisöissämme on hyväksyttävää tietoa, ei kuitenkaan ole yksiselitteistä. Hiljainen tieto, joka ulottuu sanallisen tiedon ulkopuolelle, jää usein huomiotta. Hiljainen tieto ei pääse tiedon piiriin. Tätä tieteen ja vallan välistä vuorovaikutusta ohjelmassa pohtii alkuperäiskansojen tutkimuksen apulaisprofessori Pirjo Kristiina Virtanen Helsingin yliopistosta.

Myös musiikin tekeminen pitää sisällään paljon ikiaikaista hiljaista tietoa. Ohjelmassa seurataan, mitä tapahtuu kun säveltäjä ja klarinetisti ottavat luonnon osaksi sävellysprosessia. Käsikirjoitus, ohjaus ja äänisuunnittelu: Riikka Talvitie. Ohjelma on yksi Outi Rossin Radiogallerialle kuratoimasta kolmen ohjelman kokonaisuudesta. Tuotanto: Juha-Pekka Hotinen.

Invisible Heroes (12) 6/6 - Sarja päättyy poikkeavaan aikaan!

Yle TV1 klo 18.40, Kaikki jaksot katsottavissa Yle Areenassa.
Katso ohjelma Areenassa tästä

Osa 6/6. Nootti. Sarja päättyy. Taistelu pakolaisten pelastamiseksi jatkuu, mutta Pinochetin virkamiehet ja lopulta Kekkosen nootti tekevät työstä lähes mahdottoman. Aika karkaa käsistä ja pian Brotherusten on pakko lähteä maasta. R: Pelle Heikkilä, Sophia Heikkilä, Ilkka Villi, Aksa Korttila ja Mikael Persbrandt.

TAPANI BROTHERUS (Pelle Heikkila) ja LYSA BROTHERUS (Sophia Heikkila).
Invisible Heroes. TAPANI BROTHERUS (Pelle Heikkila) ja LYSA BROTHERUS (Sophia Heikkila). Kuva: Diego Araya Corvalan / Kaiho Republic / Yle Pelle Heikkilä,invisible heroes

Eurovaalit huipentuvat tulosiltaan

Yle TV1:ssä klo 19.30 alkaen, Radio Suomi klo 19.50 + Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä

Eurovaalien tulos ratkeaa suorassa tulosiltalähetyksessä, kun Eurooppa laskee ääniään ja uusien europarlamentaarikkojen nimet selviävät. Olemme mukana kotimaisten puolueiden vaalivalvojaisissa ja keräämme kommentit uusilta mepeiltä ja puolueiden puheenjohtajilta. Lisäksi Ylen kirjeenvaihtajat ja avustajat välittävät vaalitunnelmia eri puolilta Eurooppaa. Juontajat Matti Rönkä ja Susanna Turunen analysoivat eurovaalien tulosta asiantuntijoiden ja studiovieraiden kanssa. Eurovaalien tulosilta Radio Suomessa klo 19.50–23.00. Juontajina Päivi Neitiniemi ja Aki Laine.

Susanna Turunen ja Matti Rönkä
Eurovaalit: tulosilta. Susanna Turunen ja Matti Rönkä Kuva: Jyrki Valkama / Yle EU-vaalit,Eurovaalit 2019,eurovaalit

Ranskan avoimet alkavat!

Yle TV2 klo 20.00 + Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä

Tenniksen perinteinen Ranskan avoin turnaus käydään Pariisissa 26.5. - 10.6. Ensimmäisen kierroksen ottelu Yle TV2:ssa sunnuntaina 26.5. klo 20. Selostus Ville Nygård.

Bermudan kolmion salaisuudet - Uusi sarja alkaa

Yle TV2 klo 21.30, Yle Areenassa 20.5.2019 klo 06.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Secrets of The Bermuda Triangle) Brittisarjassa selvitetään tieteellisiä syitä pahamaineisessa Bermudan kolmiossa tapahtuneille mystisille onnettomuuksille. Kadonnut laiva.Yhdysvaltain merivoimien alus USS Cyclops katosi Bermudan kolmiossa jäljettömiin vuonna 1918 vieden mukanaan yli 300 henkeä. Voisiko Bermudan kolmion onnettomuuksien taustalla olla yksi valtamerien pelätyimmistä ilmiöistä - jättiaalto?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua