Hyppää pääsisältöön

Viime keväänä Ulos luontoon -sarjassa autettiin luontoa – oliko siitä mitään hyötyä?

Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius istuvat puunrungolla joella.
Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius kunnostivat kutukoskea taimenille. Työ tuotti tulosta! Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius istuvat puunrungolla joella. Kuva: Yle/Houman Taleghani Joki,Ulos luontoon,Ulos luontoon Kevätseuranta

Viime kevään Ulos luontoon -sarjassa pyrittiin auttamaan luontoa. Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö rakensivat vesilinnuille pesimälauttaa, auttoivat kaloja kutupuuhissa, kunnostivat rantaa ja niittyjä sekä houkuttelivat luontoa pihapiiriin. Mutta miten kävi kalojen kutupuuhien kunnostetulla joella ja kiinnostuivatko kaakkurit niille rakennetusta pesälautasta?

Lautta kiinnostaa kaakkureita

Viime kevään Ulos luontoon -sarja alkoi huhtikuussa kaakkureiden pesimälautan teolla Nuuksiossa Espoossa. Veli-Matti Väänänen ja Raimo Pakarinen ovat vieneet vuosia kaakkureille pesimälauttoja Nuuksion järville ja lammille. Niiden avulla kaakkuri on saatu jälleen pesimään Nuuksiossa. Parhaimmillaan alueella on pesinyt jo toistakymmentä kaakkuriparia. Lautat ovat kaakkureille tärkeitä, koska rannalla pesiessä kaakkurit ovat alttiita häirinnälle. Jos emo pelästyy vaikka varomatonta kulkijaa, ja lähtee pesältä, munat joutuvat helposti petojen saaliiksi.

Veli-Matti Väänäsen opastuksella Pirkka-Pekka ja Minna viimeistelivät viime keväänä kaakkurilautan ja naamioivat sen rantaturpeella. Lopuksi lautta soudettiin sopivalle etäisyydelle rannasta Isolle Sorlammelle ja kiinnitettiin kiviankkurilla pohjaan. Lautan kuljetuksen aikaan lammen yllä kaarteli jo kaakkuripari, joten kaikki näytti hyvältä. Mutta kuinka sitten kävikään?

Kaakkurit uivat lammella
Nähtäväksi jää, hyväksyvätkö kaakkurit lautan. Kaakkurit uivat lammella Kuva: Houman Taleghani kaakkuri,Ulos luontoon kevätseuranta 2018

Veli-Matti Väänänen vastaa tänä keväänä tiedusteluun nopeasti. Hän kertoo, että viime kesänä lautalla ei lopulta pesinyt kaakkureita. Itse asiassa lautta joutui kokemaan aika kovia ja Veli-Matin piti kääntää se kahteen kertaan oikein päin. Lopulta hän siirsi sen kauemmaksi rauhallisempaan paikkaan. Turvetta piti myös lisätä lautalle ja se näyttää kuulemma edelleen melko karulta. Se saattaa häiritä kaakkureita, sillä ne haluavat suojaa haudonta-aikaan. Toisaalta kun säät nyt lämpenevät, niin sarat alkavat varmaankin kasvaa lautalla. Tällä hetkellä näyttää itse asiassa melko lupaavalta, sillä Isolla Sorlammella käydessään Veli-Matti havaitsi, että kaakkuripari nukkuu lautan vieressä. Saa nähdä hyväksyvätkö ne lautan. On myös mahdollista, että ne odottelevat jonkin aikaa suojan kasvamista, ja ryhtyvät pesimään vasta kesäkuussa.

– Tänä vuonna kevään ensimmäisillä laskentakierroksilla on itse asiassa havaittu poikkeuksellisen paljon kaakkureita pesimälammilla, mikä lupaa hyvää lopullista parimäärää ajatellen, Veli-Matti toteaa.

Katso jakso Areenassa

Kutukunnostus kannatti!

Yksi viime kevään jaksoista oli omistettu vaelluskaloille. Silloin Pirkka-Pekka ja Minna olivat Karkkilassa kunnostamassa kutukoskea taimenille. Vesialueen omistaja Tapio Helenius aurasi edellistalvena reitin sorakuormaa varten, ja keväällä virtavesien hoitoyhdistys ryhtyi käytännön kunnostustöihin. Kunnostustyössä lapioitiin soraa ämpäreihin, jotka kuljetettiin ämpärihissillä rinnettä alas koskelle, ja siellä ne kipattiin virtaan. Samalla kunnostettiin myös sivu-uomia, jotka toimivat usein kalanpoikasten lastentarhoina.

Monia Suomen koskia on aikoinaan perattu eli sieltä on poistettu kiviä ja soraa ja samalla on tuhottu kalojen lisääntymisalueita. Etenkin Etelä-Suomessa luonnontilaisia uomia on hyvin vähän jäljellä. Kun kutualueille lisätään soraa ja kiviä, saadaan luotua kutemiselle ja mädin kehittymiselle hyvät olosuhteet.

Päivä oli hieno. Aurinko paistoi, oli lämmintä ja mukavaa ja talkooporukassa oli loistava tunnelma. Mutta auttoiko kunnostus kaloja?

Koskea kunnostetaan kaatamalla sinne soraa
Kunnostuttalkoissa kipattiin soraa koskeen. Koskea kunnostetaan kaatamalla sinne soraa Kuva: Yle/Houman Taleghani Ulos luontoon,Ulos luontoon Kevätseuranta,kosket,kunnostus

Virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen oli mukana kevään talkoissa. Hän on seurannut alueen tilannetta jälkikäteenkin. Manun uutiset ovat valoisia: talkoot todellakin auttoivat! Juuri siitä kohdasta, johon soraa kipattiin löytyi jo viime syksynä ensimmäinen taimenparin mätipesä!

Katso jakso Areenassa