Hyppää pääsisältöön

Ilkka Lehtinen: Eurooppa tulee lähelle radiosarjassa

Ilkka Lehtisen potrettikuva
Ilkka Lehtisen potrettikuva Kuva: Marja Niemi / Yle Yle

Ylen radiokanavat ja Yle Areena tarjoavat EU-vaalien alla, vaaliohjelmien lisäksi, monipuolisen kattauksen Eurooppaa käsitteleviä sarjoja.

Varsin tuore tulokas Ylen Eurooppaa valottavien ohjelmien joukossa on radiosarja Moniääninen Eurooppa. Se on kuultavissa Ylen Radio 1:ssä ja Yle Areenassa.

Moniääninen Eurooppa on tuotannon ja toteutuksen kannalta omanlaisensa: näin laajasti ja eri tasoilta Euroopasta ja eurooppalaisuudesta kertovaa ohjelmaa ei Suomessa ole ennen kuultu. Sarjaa tekee Jorma Mattilan kokoama, eri puolilla Eurooppaa asuvien suomalaisten toimittajien verkosto. Haastatteluissa kuullaan merkittäviä tutkijoita, poliitikkoja, taiteilijoita ja historioitsijoita ympäri mannerta.

Ajankuvaa Unkarista, eri näkökulmista

Kahdenkymmenen minuutin mittaiset, teemoitetut ja aihevalinnoiltaan selkeät jaksot antavat vapauden kuunnella juuri sitä, mistä on kiinnostunut.

Aiheet kumpuavat ajankohtaisista tapahtumista tai ilmiöistä: itsenäisyyskysymyksistä, demokratian tilasta, maahanmuuton mukanaan tuomista muutoksista, Unkarin ja Turkin viimeaikaisista tapahtumista, Brexitin vaikutuksesta mm. Pohjois-Irlannin asukkaiden elämään, ranskalaisten keltaliivien liikehdinnän taustoista...

Tarjolla on myös analyysiä ja tarinaa asioista, jotka eivät ole aikojen saatossa kadonneet: juutalaisuus, mafia, massaturismi, seksuaalinen vapaus ja tuoreimpana vaikkapa naisyrittäjyys Turkissa.

Sarja käsittelee monipuolisesti Unkaria ja maan viime aikojen kehitystä tarkastellaan neljän osan verran. Viime joulukuussa puhjenneissa laajoissa mielenosoituksissa on purkautunut tyytymättömyys nykyistä valtion poliittista johtoa kohtaan ja kansa vaatii mm. “orjalain” kumoamista ja propagandasta vapaata valtiollista mediaa. Sarja kertoo myös vastapuolen näkemyksistä: miettimisen aihetta antaa jakso, jossa pääministeri Viktor Orbánin kolmekymppinen kannattaja, korkeakoulut käynyt miesyrittäjä, puhuu ihailevasti sankaristaan.

Konkaritekijöitä ja uusia yllättäviä kykyjä

Moniääninen Eurooppa -sarjan tekijätiimissä on mukana joukko sijaintimaissaan asemansa vakiinnuttaneita journalisteja. Heitä ovat esimerkiksi Jyrki Palo Madridissa, Annastiina Heikkilä Pariisissa, Pasi Myöhänen Lontoossa, Jenni Meronen Roomassa ja Unkari-asiantuntija Risto Majaniemi. Osa kirjeenvaihtajista kiertää ympäri Eurooppaa ja heiltä sisältöä tulee mm. Kreikasta, Irlannista, Puolasta, Virosta, Portugalista, Slovakiasta ja Ukrainasta.

Jorma Mattila on valinnut sarjan tekijöiksi sekä nousevia kykyjä että konkaritoimittajia.

“Olen iloinen ja ylpeä siitä, että radiojournalismin legendat kuten Hannu Reime ja Liisa Liimatainen ovat mukana tiimissämme. Eeva Lennon valmistelee ohjelmaa Brexitistä”, Mattila kertoo.

Mattila on käyttänyt paljon aikaa tekijäverkoston hakemiseen. Tekijöiden taustat voivat olla yllättäviäkin.

“Esimerkiksi Puolasta meille tekee työtä Kimmo Rahunen. Muusikkona hän on harjaantunut akustiseen ilmaisuun ja matkailualan yrittäjänä hän seuraa Puolan poliittista ja kulttuurista kehitystä”, Mattila kertoo.

“Parhaillaan koulutan valokuvaaja Tanja Mikkolaa uudeksi Serbian kirjeenvaihtajaksemme. Kuvajournalistin näkemys on varmasti hyödynnettävissä tavaksi hahmottaa maailmaa ja todellisuutta myös äänen kautta.”

Katso silmiin ja ole rohkea niin Mario Montikin vastaa

Journalismi on vuorovaikutuslaji. Jorma Mattila sanoo, että haastateltavien etsiminen ja haastatteluista sopiminen vaatii aina kärsivällisyyttä ja oikeaa asennetta. On tärkeää on, että toimittajat menevät ihmisten ja asioiden luo, ja että he tuntevat paikalliset olot ja ilmapiirin ja osaavat paikallisia kieliä.

Aina kannattaa hyödyntää skandinaavin etua: katso silmiin, hymyile, ole suora ja rehellinen. Ihminen huomaa aitouden, ja näin saat helposti suostumuksen haastatteluun.

Suoraviivaisuus ja rehellisyys pätevät myös tunnettuihin ihmisiin.

Yksi kevätkauden tunnetuimmista vieraista Moniääninen Eurooppa -sarjassa oli Italian entinen pääministeri Mario Monti. Mario Monti ei ole ainoa iso nimi, jonka Moniääninen Eurooppa on saanut ohjelmaansa. Listalla on yksi vaikutuvaltaisimmista italialaisista poliittisista hahmoista Emma Bonino, Iso-Britannian ulkoministeriön huippudiplomaatti Carne Ross, Irlannin nykykirjallisuuden merkittävimpiin prosaisteihin kuuluva kirjailija Hugo Hamilton, Unkarin suurimman päivälehden viimeiseksi jäänyt päätoimittaja Marton Gergely, espanjalainen väestötieteilijä ja poliitikko Joaquin Leguina ja Ukrainan parlamentin nuori jäsen Nataliya Katser-Buchkovska – muutamia mainitaksemme.

Berliini on näköalapaikka Eurooppaan

Jorma Mattila on pitkän linjan journalisti. Kahdenkymmenen Yle-vuoden jälkeen Mattila otti ja lähti, perusti mediatoimiston ja muutti Berliiniin, missä hän on nyt asunut kymmenen vuotta. Jo aiemminkin hän on mm. opiskellut yhdessä ja opettanut kahdessa yliopistossa Saksassa ja rakentanut samalla journalistista verkostoaan.

“Tunnen Saksan monessa suhteessa paremmin kuin rakkaan kotimaani Suomen”, Mattila pohtii.

Eurooppalaisuudesta ammentavalle journalistille ja media-alan toimijalle Berliini tarjoaa oivat puitteet.

“Tämä on ehkä Euroopan paras asemapaikka. Siitä kertoo mm. se, että Berliinin ulkomaisten toimittajien yhdistyksessä on jäseninä kirjeenvaihtajia yli kuudestakymmenestä maailman maasta. Berliinin kautta avautuu monenlaisia tulokulmia koko Eurooppaan”, Mattila sanoo.

Ilkka Lehtinen
päällikkö, Yle asia

Lisää Eurooppa-asiaa Ylen radio-ohjelmissa: Brysselin kone, Maailmanpolitiikan arkipäivää, Jaa, ei, tyhjiä, poissa, Ykkösaamun vaalitentit, Radio Suomen vaalitentit, Politiikkaradion vaalitentit, Pasi Hiitolan eurooppalaisen musiikin sarja Euroopan valot, Tuuli Saksalan maailmanmusiikkiohjelma Keidas ja Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua