Hyppää pääsisältöön

Kiehtova maailma: Joanna Lumleyn Silkkitie – reitti, joka muutti ihmiskunnan historiaa

Näyttelijä Joanna Lumley matkaa Silkkitiellä.
Näyttelijä Joanna Lumley värikkässä Istanbulissa. Näyttelijä Joanna Lumley matkaa Silkkitiellä. Kuva: Burning Bright Productions 2018 Yle TV1,Joanna Lumley,Kiehtova maailma: Joanna Lumley Silkkitiellä

Yle Teema keskiviikkoisin 10. - 29.6.2020 klo 21.00 - 21.45, uusinta lauantaisin klo 15.00, Areenassa

Lännen ja idän yhdistänyt Silkkitie muutti ihmiskunnan historiaa ainutlaatuisella tavalla. Kiinasta Eurooppaan kulkenutta kauppareittiä pitkin länteen saapui silkkiä, painotuotteita, mausteita ja ruutia.

Brittinäyttelijä Joanna Lumley unelmoi matkustavansa Silkkitietä pitkin kuten hänen isoisänsä ja isoäitinsä, diplomaattipariskunta, aikoinaan teki. Kolmen vuoden valmistelun lopputuloksena syntyi näyttävä sarja Kiehtova maailma: Joanna Lumley Silkkitiellä.

Näyttelijä Joanna Lumley matkaa Silkkitiellä.
Azerbaidžanissa valmistetaan käsin perinteisiä silkkihuiveja. Näyttelijä Joanna Lumley matkaa Silkkitiellä. Kuva: Burning Bright Productions 2018 Yle TV1,Joanna Lumley,Kiehtova maailma: Joanna Lumley Silkkitiellä

Neliosaisessa dokumenttisarjassa 11 000 kilometrin matka seuraa tarunhohtoisen Silkkitien reittiä. Joanna Lumleylle kyseessä on hänen jännittävin ja eksoottisin matkansa – vastoinkäymisistä huolimatta. Sarjaa oli tarkoitus kuvata koko reitti lännestä itään, mutta Kiina ei päästänyt kuvausryhmää rajan yli.

Lumley seuraa henkeäsalpaavissa maisemissa menneiden aikojen kauppiaiden, valloittajien, kuninkaiden ja pyhiinvaeltajien jalanjälkiä. Vuoristoissa ja tasangoilla hän tapaa lukemattoman määrän ihmisiä, jotka elävät tarunomaisen reitin varrella.

Näyttelijä Joanna Lumley matkaa Silkkitiellä.
Joanna Lumley vierailee hiljaisuuden tornilla Yazdin kaupungissa Iranissa. Näyttelijä Joanna Lumley matkaa Silkkitiellä. Kuva: Burning Bright Productions 2018 Yle TV1,Joanna Lumley,Kiehtova maailma: Joanna Lumley Silkkitiellä

Seikkailu alkaa kuuluisan löytöretkeilijä Marco Polon syntymäkaupungista Venetsiasta. Sarjan ensimmäisessä osassa Joanna Lumley jatkaa Italiasta Albanian kautta Turkkiin, jossa hän tutkii muun muassa Kappadokian salaperäisiä luolia. Turkin kaukaisilla ylängöillä hän tutustuu paimentolaisten elämään.

Lumley seuraa sarjan toisessa osassa ikivanhaa Silkkitietä Mustaltamereltä Kaspianmerelle. Matkan varrelle osuvat Georgian pääkaupunki Tbilisi ja rantakaupunki Batumi, Kaukasuksen lumihuippuiset vuoret sekä lopuksi Azerbaidžanin pääkaupunki Bakuun ja maan verrattomiin perinteisiin.

Näyttelijä Joanna Lumley matkaa Silkkitiellä.
Kirgisian vuoristoseudulla käytetään metsästykseen kotkia. Näyttelijä Joanna Lumley matkaa Silkkitiellä. Kuva: Burning Bright Productions / BBC Yle TV1,Joanna Lumley,Kiehtova maailma: Joanna Lumley Silkkitiellä

Sarjan kolmannen jakson Joanna Lumley viettää eri puolilla Irania. Lumley tutustuu ensin pääkaupunkiin Teheraniin ja jatkaa sitten muun muassa Kashaniin, Isfahaniin sekä aavikkokaupunki Yazdiin, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Iranin ihmeet jatkuvat satakielten kaupungissa Shirazissa ja lopuksi muinaisen Persian pääkaupungissa Persepoliksessa.

Sarjan päätösosassa Lumley matkustaa entisiin neuvostotasavaltoihin Uzbekistaniin ja Kirgisiaan. Lumley taittaa taivalta lentokoneella, junalla, hevosella, autolla ja kamelilla. Hän vierailee paikoissa, joissa hyvin harva matkailija on päässyt käymään. Matkan varrella hän tapaa pop-tähtiä, taiteilijoita, kotkanmetsästäjiä ja jakkihärkäpaimenia, nukkuu jurtassa ja ihailee Samarkandin kupoleita. Jakso päättyy Tash Rabatin ihmeelliseen tienvarsimajataloon.

Joanna Lumley´s Silkroad. Tuotanto: Burning Bright Productions, Britannia, 2018. Sarja on esitetty edellisen kerran Ykkösellä 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.