Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Jacob Söderman – suorasanainen vaikuttaja

Jacob Söderman oli sekä poliitikkona että virkamiehenä omien polkujensa kulkija.
Jacob Söderman kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa elämästään ja urastaan. Jacob Söderman oli sekä poliitikkona että virkamiehenä omien polkujensa kulkija. Kuva: Anne Hämäläinen / Yle Jacob Söderman,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Jakob Söderman

TV1 torstaina 30.5.2019 klo 20.55 - 21.45, uusinta lauantaina 1.6. klo 16.00, Areenassa

Poliitikko ja virkamies Jacob Söderman on suorasanainen vaikuttaja, joka on ehtinyt työvuosiensa aikana tehdä monta uraa.

Oikeustieteen opinnot aloittanut nuori mies unelmoi sankarillisen puolustusasianajajan tehtävästä. Humaani juristi halusi muuttaa maailmaa, ja hän alkoikin tulla tunnetuksi kriittisenä ja radikaalina kriminaalipolitiikan asiantuntijana. Kuohuvalla 1960-luvulla Söderman otti SDP:n jäsenkirjan.

Nuori ja tehokas oikeusministeri

Söderman toimi 1960-luvulla opettajana Social- och kommunalhögskolanissa. Sieltä hän siirtyi ruotsinkielisen kuntaliiton johtoon.

Sosiaali- ja terveysministeriön työosaston päällikön paikalta hänet keksittiin vuonna 1971 Ahti Karjalaisen toiseen hallitukseen oikeusministeriksi, vain 33-vuotiaana. Pesti kesti 29 vuorokautta, kunnes hallitus kaatui.

Oikeusministerinä Södermanin on kerrottu tehneen kuukaudessa saman määrän uudistusesityksiä kuin keskivertoministeri teki puolessa vuodessa tai vuodessa. Nuorena oikeusministerinä hän tuli jopa esittäneeksi presidentin viran lakkauttamista, jota Urho Kekkonen valtansa huipulla ei koskaan antanut anteeksi.

Syyttäjänä valtakunnanoikeudessa

Eduskuntaan Söderman nousi ensi kertaa vuonna 1972. Toisen kerran hän oli ministerinä Kalevi Sorsan kolmannessa hallituksessa sosiaali- ja terveysministerinä. Uudenmaan läänin maaherraksi hän siirtyi vuonna 1982.

Virkaura jatkui eduskunnan oikeusasiamiehenä vuodesta 1989. Jacob Södermanin oikeusasiamieskauden epäilemättä näyttävin vaihe oli valtakunnanoikeudessa. Söderman toimi ministeri Kauko Juhantalon koplausjutussa syyttäjänä.

Ensimmäinen EU:n oikeusasiamies

Södermanin eurooppalainen ura alkoi vaivihkaa. Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995, ja samana vuonna EU:ssa puuhattiin uutta oikeusasiamiehen virkaa. Tehtävään valittiin Söderman, joka pääsi rakentamaan virastoa käytännössä aivan tyhjästä. Söderman ajoi eteenpäin unionin avoimuutta.

Eduskuntaan Söderman palasi kansanedustajaksi vuonna 2007. Kansanedustajuus päättyi vuonna 2011. Eduskunnassa hänet tunnettiin erityisesti työstään perustuslakivaliokunnassa.

Jacob Södermanin lapsuutta varjosti isän varhainen kuolema. Söderman yhä liikuttuu muistellessaan sitä, miten he veljensä kanssa yrittivät kukkia poimimalla lohduttaa itkevää äitiään.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Jacob Södermania haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.