Hyppää pääsisältöön

Kommentti: Totuus Madonnasta

promokuva
Madonna epävireinen laulu herätti hämmennystä Euroviisuissa. promokuva Kuva: Promokuva Madonna

Madonnan esiintyminen Euroviisuissa oli kamalaa ja epävireistä kuunneltavaa. Totuus on, ettei Madonna ole erityinen lahjakkuus laulajana, mutta se ei ole koskaan haitannut, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Markku Haavisto.

Oivoi ja ai kauheeta. Siinä ovat päällimmäiset reaktiot Madonnan lauantaisen Euroviisu-esiintymisen jälkeen.

Laulaja ei juurikaan osunut nuotteihin töpötellessään portaita alas munkkikuoron säestämänä. Like a Prayer -hitin tunnisti lähinnä tutuista sanoista, ei mieleenpainuneista sävelistä.

Edes pienoinen provokaatio ei pelastanut esitystä. Kahden tanssijan selkämyksistä paljastui Israelin ja Palestiinan liput, kun he käsi kädessä kävelivät portaita ylös. Se oli viittaus maiden väliseen pitkäaikaiseen aluekiistaan ja poliittisena kannanottona rikkoi Euroviisujen järjestysääntöjä. Suurimmaksi puheenaiheeksi nousi kuitenkin Madonnan epävire.

Kenties monitorointi oli pielessä tai autotunea ei käytetty. Ehkä Madonnalla oli nuha tai keväinen siitepölyallergia. Kamalalta se joka tapauksessa kuulosti.

Yleisö rakastaa sitä, kun iso tähti mokaa. Ikään kuin silloin paljastuisi suuri huijaus, hahaa ilman ääntä korjaavaa ohjelmaa Madonna ei olekaan mitään. Madonna ei osaakaan laulaa! Ihailu hänen ympärillään perustuukin teknologialla luotuun kulissiin. Onko tässä totuus?

No ei se nyt ihan näin mene.

Epävireinen esiintyminen oli harmillista, sillä Madonna on aiemmin onnistunut paremmin myös Like a Prayerin laulamisessa. Laulaminen on kuitenkin suoritus, joka ei aina onnistu, vaikka yleisö sekä laulaja niin toivoisivat.

Vaikka olosuhteet olisivat erinomaiset ja valmistautuminen mennyt paremmin kuin koskaan, suoritus voi silti epäonnistua. Kysykää vaikka suomalaisilta yleisurheilijoilta arvokisojen jälkeen.

Suurten artistien salaisuuden ei tarvitse aina olla heidän laulutaitonsa.

Pituushyppääjä voi koko elämänsä harjoitella lankulta ponnistamista, mutta tosipaikan tullen hän saattaa kilpailussa astua kolmesti yli ja karsiutua jatkosta. Samoin laulaja voi epäonnistua esityksessään täydellisesti.

Vaikka hänet tunnettaisiin erityisesti vireestä ja mahtavasta soundista.

Maailmassa on tuskin poptähteä, josta ei löytyisi videota Youtubesta, jossa hänen äänensä hajoaa palasiksi kesken korkeimman ja kovimman nuotin. Sellainen taltio on olemassa niin Siasta kuin Freddie Mercurystakin.

Laulaja ja näyttelijä Idina Menzel esittää yhden 2010-luvun tunnetuimmista Disney-balladeista. Hän esitti Frozen-elokuvasta tutun Let It Go -kappaleen uudenvuodenjuhlissa, mutta laulun viimeinen voimakas ylänuotti jäi kauas kohteestaan. Uljaan loppurevittelyn sijaan ilmoille kajahti epämääräinen parkaisu.

Häpeämisen sijaan Menzel kommentoi, että 2,5-tuntisessa musikaalissa on noin kolme miljoonaa nuottia. Kaikkiin hän ei voi aina osua.

Epäonnistuminen ei tarkoita, että yleisöä olisi huijattu. Laulaja osaa silti laulaa ja pituushyppääjä osaa silti lankulta ponkaista metrien päähän hiekkakuoppaan.

Omalle kanavallaan Madonna kuitenkin julkaisi lauantaisesta esityksestään version, jota on jälkikäteen korjattu ja ehostettu. Siinä laulu kuulostaakin yllättävän hyvältä.

Haluan herättää ajatuksia, provosoida ja olla poliittinen.― Madonna

Esityksen korjaaminen jälkikäteen on ymmärrettävää. Epävireinen laulu on surkeaa ja vie huomion Madonnan pääpointilta: hänellä on maine nimenomaan viihdyttäjänä ja provokaattorina. Suurten artistien salaisuuden ei tarvitse aina olla heidän laulutaitonsa.

Madonnaa ei ole koskaan kehuttu virtuoosimaisista laulusuorituksista. Hän on artisti ja esiintyjä, jonka vaikuttavuus perustuu muihin asioihin kuin vahvaan lauluääneen.

Tähti on itsekin todennut Truth or Dare -dokumentissa, ettei ole paras laulaja tai tanssija.

– Haluan herättää ajatuksia, provosoida ja olla poliittinen, Madonna sanoo dokumentissa.

Siksi Euroviisu-esityksen tärkein kritiikki ei ole vireessä, vaan provokaatiossa ja polittisuudessa. Pienet liput tanssijoiden selissä ja ponneton monologi olivat laiskaa piikittelyä tunnetulta shokeeraajalta.

Vaikka laulu olikin epävireessä, olisipa Madonna ollut muilta osin terässä.

Kommentit