Hyppää pääsisältöön

Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

Runoilija Nelli Ruotsalainen
Runoilija Nelli Ruotsalainen Kuva: Raili Tuikka / Yle Tanssiva karhu,Nelli Ruotsalainen

Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

Nelli Ruotsalaisen runoissa asenne tulee ensin. Täällä en pyydä enää anteeksi on nimensä mukaisesta anteeksipyytelemätöntä tekstiä siitä millaista on tulla kasvatetuksi tytöksi ja naiseksi patriarkaalisessa maailmassa.

Kokoelma jakautuu neljään osaan, joista ensimmäisessä eletään vimmaista ja haavaista nuoruutta. Runossa Teininoita näyttää keskaria keskaria näytetään vanhemmille ja opettajille, mutta ennen kaikkea sukupuolirooleille, jotka tekivät jo mummon elämästä vaikeaa:

mummien kummitukset / sukupolvien takaa heittävät / yläfemmat: voimasana manaa / predatorimiehet hautaan / VITTU!

Runojen kirjoittaminen on keino purkaa erilaisia keloja ja jäsennellä tunteita.

Runot kertovat nuorena koetusta seksuaalisesta väkivallasta. Teinipillut -runon aiheena on seksiin painostaminen ja raiskaus. Omista fyysisistä rajoista on vaikea pitää kiinni, kun on tottunut siihen, että niitä rikotaan jatkuvasti:

oon niin tottumaton siihen /että joku kunnioittaa / mun rajoja että / kun uusi kumppani kysyy / saanko koskettaa sun rintoja?/ NAURATTAA

Ruotsalainen ei juuri kielikuvia viljele, vaan runojen ilmaisu on suorapuheista. Runot ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa, sitä mukaa, kun sanomisen tarvetta on ilmennyt.

- Runojen kirjoittaminen on mulle keino purkaa erilaisia keloja ja jäsennellä tunteita. Alun perin en lähtenyt kirjoittamaan kirjaa, mutta kun runoja alkoi olla kasassa paljon, päätin jäsennellä ne kokonaisuudeksi, Ruotsalainen kertoo esikoisteoksen synnystä.

Feminismi on ollut osa Nelli Ruotsalaisen maailmankuvaa jo lapsesta asti.

- Tulen suvusta, jossa naisten asema ja sen ajaminen on aina ollut esillä. Äitini on nimennyt itsensä feministiksi niin kauan kuin muistan ja antanut esimerkiksi sellaisia neuvoja, että naisen pitää äänestää vaaleissa aina naista.

Oma herääminen sukupuolten eriarvoisuuteen tapahtui jalkapalloharrastuksen myötä. Naisjalkapalloilijoita ei näkynyt mediassa, heitä ei ikään kuin ollut olemassa. Sovinistista läpänheittoa joutui myös kuuntelemaan.

Antirasismi ja omien etuoikeuksien tunnistaminen ovat tämän hetken feminismissä kuumia puheenaiheita.

Ruotsalainen on syntynyt Kaliforniassa, mutta kasvanut Espoossa. Aikuisena hän on asunut Suomessa ja Yhdysvalloissa vuoron perään. Suomi ja englanti ovat käyttökielinä tasavertaisia ja myös runoja hän kirjoittaa molemmilla kielillä. Esikoiskokoelman runot ovat pääosin suomea, mutta mukana on myös englanninkielisiä tekstejä.

Ruotsalainen on opiskellut yliopistossa sukupuolentutkimusta niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa. Parhaillaan tekeillä on väitöskirja, jossa hän tutkii sitä, miten suomalaiset valkoiset feministit käsittelevät omaa valkoisuuttaan. Tarkoitus on purkaa rodullistettuja rakenteita ja hierarkioita. Antirasismi ja omien etuoikeuksien tunnistaminen ovat tämän hetken feminismissä kuumia puheenaiheita.

Lisäksi Ruotsalainen on ollut mukana monenlaisessa feministisessä aktivismissa. Keväällä 2016 Nelli Ruotsalainen oli mukana perustamassa Feminististä puoluetta.

Kanavia sanomiselle siis riittää. Mitä runous tuo tähän lisää?

- Politiikka ja aktivismi voivat olla uuvuttavia. Taiteen saralla on vapaampaa, voi käsitellä itseään ja omia ajatuksiaan. Runo on hieno siksi, että se kiteyttää, Ruotsalainen sanoo.

Täällä en pyydä enää anteeksi onkin oikeastaan feministinen omaelämäkerta. Sukupuoliroolien ahtauden ja seksuaalisen väkivallan kuvauksen lisäksi se käsittelee myös muita kolmekymppisten ikäpolvea koskettavia aiheita: pitäisikö hankkia lapsia, miten saada paikka työelämässä ja miten suhtautua ilmastonmuutokseen.

Runossa Tulevalle lapselle puhuja pyytää anteeksi vielä syntymättömältä lapseltaan, että tämä joutuu elämään tuhotulla maapallolla.

sori Havu Shipp Ruotsalainen/ sukupuolineutraali nimi/kummankin sukunimet/itsemäärittelyn koko kirjo/(jaksoin vain tämän taistelun)/muttei juomavettä

Lavarunoyhteisö on tosi kannustava ja esiintymiseen jää koukkuun.

Nelli Ruotsalainen myös esittää runojaan. Tärkeä kokemus oli Helsingissä vuonna 2016 järjestetty Queer Poetry Jam - tapahtuma, jossa Ruotsalainen astui ensi kerran lavalle ja esitti kirjoittamaansa tekstiä.

- Se oli pelottavinta, mitä olen ikinä tehnyt - ja mä olen kuitenkin hypännyt laskuvarjolla! Ruotsalainen sanoo ja nauraa.

Täällä en pyydä enää anteeksi -kokoelmansa alaviitteessä hän kertoo, että ensimmäinen esiintyminen oli “vitun voimauttavaa”.

- Se oli paras fiilis ikinä! Lavarunoyhteisö on tosi kannustava ja esiintymiseen jää koukkuun.

Sen jälkeen Ruotsalainen on alkanut ajatella jo joidenkin tekstien kirjoittamisvaiheessa, miten teksti toimii esitettynä.

Koska Ruotsalaisen runot ovat suorapuheisia ja käsittelevät rankkoja aiheita, on tärkeää, että esiintymisympäristö tuntuu turvalliselta.

- Jos lukee runoja siitä, millaista on tulla teinityttönä sormetetuksi, ei halua, että yleisössä on jotain kädet puuskassa istuvia huutelijoita.

Sukupuoliroolien aiheuttama ahdistus on nyt vähäksi aikaa käsitelty.

Turvallinen tila ja lankojen pitäminen omissa käsissä oli Ruotsalaisen mielessä myös, kun hän päätti julkaista runonsa. Hän ei tarjonnut niitä millekään olemassa olevalle kustantajalle, vaan perusti julkaisua varten oman kustantamon yhdessä ystävänsä, runoilija Jonna “Nihkee Akka” Nummelan kanssa. Asennekustantamo PESÄ on tähän mennessä julkaissut vasta kaksi kirjaa ja rahaa puuttuu. Nelli Ruotsalainen kuitenkin toivoo, että toiminta laajenee ja Pesästä tulee kustantamo, johon feministisiä tekstejä uskaltaa tarjota matalalla kynnyksellä.

Runojen kirjoittamista Ruotsalainen on jatkanut esikoiskokoelman jälkeen. Täällä en pyydä enää anteeksi -kokoelman viimeisessä runossa on rivit: olen puhunut suuni puhtaaksi pillusta / katharsis on kaunista mutta vain välimatkan päästä / olen puhunut suuni puhtaaksi pillusta / jää jäljelle kysymys: mitä nyt?

Ruotsalaisesta tosiaan tuntuu, että sukupuoliroolien aiheuttama ahdistus on nyt vähäksi aikaa käsitelty. Parhaillaan työn alla olevat tekstit luotaavat amerikkalaista yhteiskuntaa ja Ruotsalaisen kokemuksia siitä sitä, millaista on elää kahden kulttuurin välissä.

- Hegemoninen feminiinisyys ja yhteiskunnan oletus ideaalista naiseudesta ovat kyllä aiheita, joita haluan syventää vielä myöhemmin, eivät ne lakkaa kiinnostamasta.

Nelli Ruotsalainen (s. 1989)

Helsinkiläinen sukupuolentutkimuksen maisteri, aktivisti ja poliitikko.
Täällä en pyydä enää anteeksi (Pesä) on hänen esikoisteoksensa.

Nelli Ruotsalaisen teos Täällä en pyydä enää anteeksi, (Pesä) on ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi. Voittaja julkistetaan Kajaanin runoviikolla 3.7. 2019. Palkinnosta kisaa yhteensä kuusi uutta runoteosta.

Raadin perustelut: Nelli Ruotsalainen: Täällä en pyydä enää anteeksi (Pesä Kustannus)

Nelli Ruotsalaisen runoteos etenee asenne edellä, se on suorapuheinen kuvaus sukupuolisuudesta, sen omaelämäkerrallisuus muuttuu poliittiseksi, kun runoilija kertoo tyttönä kasvamisesta Espoossa, teinipohdinnoista – bi vai queer, feministisestä tiedostamisesta, sukupuolentutkimuksen opinnoista Yhdysvalloissa, ylisukupolvisista traumoista, häpeästä ja huolehtimisesta. Teinitytön epävarmuus kelpaamisesta on sitkeässä, aikuisenakin kysymys hiertää: miten pätevä pitää olla, saanko alisuorittaa, olenko luuseri. Puhuja havainnoi myös itseään kirjoittajana, miettii miten reagoida kun mies sanoo: "nää sun runothan ei oo runorunoja". Kirjoittaminen on teko ja Ruotsalaisen teos sekä täräyttävä tilitys että melkoinen show, joka raivaa runouden avulla itselle ja tuleville sukupolville tilaa ja oikeuden olla omansalainen. Se on osa kansainvälistä keskustelua, osin englanninkielinen, kaikkinensa anteeksipyytelemätön.

Kulttuuriykkösessä puhutaan Tanssiva karhu -runouspalkinnon ehdokkaista:

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.