Hyppää pääsisältöön

Kukaan ei uskaltanut koskea Venäjällä elokuvaan, joka kertoo miehestä joka alkaa elää naisena – “Se on itsesensuuria”

Kuva Aleksei Chupovista ja Natalia Merkulovasta.
Aleksei Chupov ja Natalia Merkulova. Kuva Aleksei Chupovista ja Natalia Merkulovasta. Kuva: Pluto Film / Johanna Aulén The Man Who Surprised Everyone

Venäläisohjaajat Aleksei Chupov ja Natalia Merkulova tekivät fantasiaa ja arkirealismia sekoittavan elokuvan, jossa venäläinen mies yrittää huijata lähestyvää kuolemaa. Suomessa esitettävä elokuva on voittanut Venetsian elokuvajuhlilla parhaan naispääosan palkinnon, minkä lisäksi se oli ehdolla Queer Lion -palkinnon saajaksi.

– Eipä paskota housuun. Yritetään.

Nämä lauseet tuottaja Ekaterina Filippovan suusta pelastivat Aleksei Chupovin ja Natalia Merkulovan elokuvan.

Ohjaajapari oli kolmen vuoden ajan etsinyt tuottajaa, joka esittelisi heidän käsikirjoituksensa Venäjän kulttuuriministeriölle. Vasta kulttuuriministeriön tuella avautuisivat elintärkeät eurooppalaiset rahahanat.

Elokuvan aihe on kieltämättä hankala. Varsinkin kun muistaa, että Venäjällä säädettiin joitakin vuosia sitten homopropagandalaki: Chupovin ja Merkulovan The Man Who Surprised Everyone kertoo siperialaisesta metsänvartijasta Jegorista, joka sairastaa parantumatonta syöpää. Hän päättää huijata kuolemaa muuntautumalla naiseksi.

– Olimme tavanneet lähes kaikki venäläiset arthouse-elokuvien tuottajat. Ja kaikki kieltäytyivät. He sanoivat, ettemme koskaan saisi tällaiselle käsikirjoitukselle valtiolta rahaa, Chupov sanoo.

Kun Filippova soitti pariskunnalle, ohjaajat vastasivat jo lannistuneina itsekin, että ei kannata.

– Kaikki jo hylkäsivät sen. Ei se meidän mielestä ole mahdollista.

Filippova ei välittänyt, mainitsi paskahousut ja nyt elokuva on nähtävissä Suomessa Kino Reginan kuukauden elokuvana.

“Ei valtio soita ja sano, että ‘tätä ette hyväksy’”

– Joskus tarvitaan vain rohkea tuottaja, Chupov sanoo.

Chupov ja Merkulova ovat joviaali pariskunta, jotka kertovat The Man Who Surprised Everyonen vaiheista iloisesti loikoillen videopuhelussa Georgian tbililäisen hotellin valkopeitteisellä sängyllä. Merkulova on pukeutunut kylpytakkiin, Chupov arkivaatteisiin.

Pian on alkamassa elokuvan festivaalinäytös läheisessä elokuvateatterissa, johon he sanovat alkavansa valmistautua heti haastattelun jälkeen.

Heidän mukaansa venäläisessä elokuvassa on nyt nähtävissä itsesensuurin tapa.

– Ei se mene niin, että valtio soittaa tuotantoyhtiöön ja sanoo, että ‘tätä ette sitten hyväksy’, Chupov sanoo videolla matkien möreä-äänistä byrokraattia.

Sen sijaan ihmiset omaksuvat tämän ajattelutavan.

– Että ehkä minun ei kannata ottaa tätä projektia, koska sillä ei ole mitään mahdollisuuksia tulla rahoitetuksi, Chupov sanoo.

Kuva The Man Who Surprised Everyone -elokuvasta.
Kuva The Man Who Surprised Everyone -elokuvasta. Kuva: Pluto Film The Man Who Surprised Everyone

Viime vuosina venäläistä kulttuuriväkeä on järkyttänyt ohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiaresti.

Serebrennikov asetettiin kotiarestiin 2017 syytettynä noin miljoonan euron kavaltamisesta kulttuuriministeriöltä. Huhtikuussa Serebrennikov vapautettiin arestista, mutta hän ei voi poistua Moskovasta.

Paikallisissa kulttuuripiireissä moni pitää kotiarestia kurinpitotoimena kulttuuripiireille.

– Me esimerkiksi emme vieläkään ymmärrä minkä takia hänet pidätettiin, Chupov sanoo.

Serebrennikov on moskovalaisen Gogol-teatterin johtaja ja elokuvaohjaaja, minkä lisäksi hän on tullut tunnetuksi Venäjän hallinnon arvostelijana ja seksuaalivähemmistöjen puolestapuhujana. Lisäpontta huhumyllyyn toi se, että Bolšoi-teatteri perui Serebrennikovin Nurejev-baletin vain muutama päivä ennen sen ensi-iltaa. Kriitikoiden mukaan syy oli se, miten esityksessä kuvataan balettitanssija Rudolf Nurejevin seksuaalisuutta.

Ohjaajan vapauttamisen puolesta on puhunut Venäjän kulttuuriväki ja joukko ulkomaisia nimiä, tunnetuimpana näyttelijä Cate Blanchett.

Onko tämä vaikuttanut elokuvien tuotantoon?

– Tietysti, Merkulova sanoo.

– Se pelottaa monia ja saa studiot valitsemaan turvallisempia aiheita tuleville projekteille.

Kuva The Man Who Surprised Everyone -elokuvasta.
Kuva The Man Who Surprised Everyone -elokuvasta. Kuva: Pluto Film The Man Who Surprised Everyone

Kun joku viimein uskalsi esitellä pariskunnan elokuvan valtiolle, tuki myönnettiin suuremmitta ongelmitta ja tuotanto voitiin aloittaa.

Mitä merkitystä tällä tuella on?

Ohjaajien mukaan sen ansiosta he saivat esimerkiksi Eurimagen, eli Euroopan tuotantoneuvoston tuen elokuvalle. Kuvaajaksi voitiin palkata haluttu tekijä Virosta, jälkituotantoa päästiin tekemään Bukarestiin samalle studiolle, jossa Romanian uuden aallon isot nimet Mungiut, Puiut ja Porumboiut työskentelevät.

– Pääosan näyttelijä Jevgeni Tsyganov on venäläinen supertähti, joka tunnetaan kovien jätkien, kuten kyttien näyttelemisestä.

Hänen vaimoaan näyttelevä Natalia Kudrjashova voitti Venetsian elokuvajuhlilla palkinnon parhaasta naispääosasta. Sen lisäksi elokuva oli ehdolla Queer lion -palkinnon saajaksi. Palkinto jaetaan nimensä mukaisesti lgbt- ja queer-elokuville.

Chupovin ja Merkulovan mukaan sukupuoli elokuvan aiheena pelotti tuottajat pois heidän elokuvansa luota. Ja ehkä se, että elokuva käsittelee esimerkiksi transfobiaa.

– Onhan se ihme, että onnistuimme tekemään tällaisen elokuvan tällaisina aikoina maassamme.

The Man Who Surprised Everyone alkaa siperialaisesta kylästä, jossa metsänvartija Jegor käy vastahakoisesti läpi kaikki vaihtoehdot lääketieteestä burjaattishamaanin hoitoihin parantuakseen syövästä.

Lopulta shamaani kertoo Jegorille legendan Zhambasta, eli sorsasta joka huijasi kuolemaa naamioimalla itsensä koiraasta naaraaksi. Jegor ottaa vinkistä vaarin ja aloittaa elämänsä naisena kylän kauhuksi.

Chupovin mukaan venäläisessä elokuvassa mies on pukeutunut naiseksi vain komedioissa. Heille oli tärkeää, että tilanne ei näyttäydy lainkaan koomisena.

Elokuva laajenee yleisemmäksi tarinaksi muukalaisvihasta ja sukupuolesta. Patriarkaalisessa kyläyhteisössä machon metsänvartijan ja hänen vaimonsa roolit kääntyvät täysin, kun miehestä tulee nainen.

Kuva The Man Who Surprised Everyone -elokuvasta.
Kuva The Man Who Surprised Everyone -elokuvasta. Kuva: Pluto Film The Man Who Surprised Everyone

– Tämä on siperialainen tarina siperialaisista ihmisistä ja siperialaisesta luonteesta, Merkulova sanoo.

Merkulova on kotoisin alle tuhannen asukkaan kylästä Oreburgin alueelta Kazakstanin rajalta. Elokuva perustuu hänen lapsuusmuistoihinsa paikalta.

Jos häntä on uskominen, niin Siperia ei niinkään opeta, vaan halaa ja sitten mottaa turpaan.

Tähän kohtaan muistutettakoon, että Merkulova ei puhu koko Siperiasta, eli alueesta joka on pinta-alaltaan suurempi kuin Yhdysvallat, vaan omasta synnyinalueestaan.

– Se on pelon alue, pelkoa kokeneiden ihmisten alue.

Pelkästään toisen maailmansodan aikaan Siperiaan ja Kaukasiaan karkotettiin arviolta vajaa kaksi miljoonaa ihmistä.

– Siperia toivottaa tervetulleiksi kaikki. Siperia antaa sinulle toisen mahdollisuuden. Mutta vain, kun saavut. Jos rikot tiiviin yhteisön sääntöjä tai lakkaat noudattamasta niitä, armoa ei anneta.

"Keksimme sen päästämme"

Kysyn vielä Zhambasta. Ehkä myyttisen sorsan seikkailuista irtoaa vielä seuraavaan elokuvaan aihe?

Molemmat nauravat.

– Kukaan ei ole kysynyt tätä, Chupov naureskelee.

– Keksimme sen tarinan päästämme. Elokuvan tultua julki luimme useamman artikkelin, jossa kerrotaan kuinka ‘elokuva perustuu vanhaan siperialaiseen legendaan’, Chupov sanoo matkien uutiskuuluttajan ääntä.

Metamorfoosit ovat kansantarujen peruskauraa.

– Luimme lähteinä lukuisia kansansatuja, ei vain venäjältä, ja rakensimme tarinan niiden pohjalta. Näin tulimme rikastaneeksi siperialaista epiikkaa.

The Man Who Surprised Everyone on nähtävissä Helsingissä Kino Reginassa Kuukauden elokuvana. Esitykset perjantaina 24.5. ja tiistaina 28.5.

Kommentit