Hyppää pääsisältöön

Suomalaisteokset kansainvälisen säveltäjärostrumin suositeltujen listalle

Villa Raasakkan ja Outi Tarkiaisen potrettikuvat.
Säveltäjät Ville Raasakka ja Outi Tarkiainen. Villa Raasakkan ja Outi Tarkiaisen potrettikuvat. Kuva: Juha Järvinen, Sigel Eschkol Outi Tarkiainen,Ville Raasakka

Suomalaisten säveltäjien Outi Tarkiaisen ja Ville Raasakan teokset nousivat suositeltujen teosten joukkoon viime viikolla järjestetyssä kansainvälisessä radioyhtiöiden säveltäjärostrumissa. Rostrumissa kuultiin tänä vuonna 50 teosta 27 eri maasta.

Tarkiaisen Soai Vácciiga Buohtalaga (He kävelivät rinnan) -sävellyksestä ja Raasakan Black cloud, under ground -teoksesta kuultiin rostrumissa Ylen tekemät nauhoitteet.

Tarkiaisen teos tallennettiin Kittilän kirkossa kesäkuussa 2018, jolloin sävellys sai kantaesityksensä sopraano Tuuli Lindebergin ja viulisti Pekka Kuusiston tulkitsemana. Tarkiainen on säveltänyt teoksensa saamelaisrunoilija Rauni Magga Lukkarin samannimiseen runoon. Raasakan teoksesta rostrumissa kuultiin Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Hannu Linnun esitys helmikuulta 2019. Molemmat säveltäjät ovat syntyneet Rovaniemellä.

Teoksille laajaa kansainvälistä kuuntelua

Säveltäjärostrum ei ole kilpailu vaan katselmus, jossa eri radioyhtiöiden edustajat kuuntelevat tapahtumaan lähetetyt nykymusiikkinauhoitteet ja poimivat niistä valitut (selected) sekä suositeltavat (recommended) teokset. Yhtiöt myös sitoutuvat lähettämään omissa ohjelmissaan vähintään sekä yleisen että alle 30-vuotiaiden sarjan valitut teokset. Näin teokset saavuttavat laajan kuuntelijajoukon eri puolilla maailmaa.

Rostrumin yleisen sarjan valittu (selected) teos oli tänä vuonna Petra Strahovnikin Prana sinfoniaorkesterille. Teos oli Slovenian yleisradioyhtiön edustusteos. Nuorten, alle 30-vuotiaiden säveltäjien sarjassa valittu teos oli Latvian radion nauhoite Jan-Jēkabs Jančevskisin teoksesta When kuorolle ja sellolle.

Kansainvälisen musiikkineuvoston (IMC) vuosittain järjestämä säveltäjärostrum järjestettiin 14.-17.5.2019 nyt 66. kerran. Nykymusiikin uusia teoksia arvioitiin nyt ensimmäistä kertaa Euroopan ulkopuolella, Argentiinan San Carlos de Barilochessa.

Vuoden 2019 säveltäjärostrumin valitut ja suositellut teokset soivat Yle Radio 1:ssä tiistaina 28.5. klo 20 alkaen. Suoran lähetyksen toimittaa Ainomaija Pennanen ja asiantuntijavieraana lähetyksessä on säveltäjä Lauri Supponen.