Hyppää pääsisältöön

Eurooppalainen valokynä ja varjostus – millaisia ajatuksia 24 tuntia Euroopassa -dokumentti herättää ohjaajassa?

Artisti ja yleisöä klubilla ohjelmassa 24 tuntia Euroopassa
Artisti ja yleisöä klubilla ohjelmassa 24 tuntia Euroopassa Eurooppa,24 tuntia euroopassa

Kuulostaa hullulta, mutta 24h Euroopassa -dokumentin suomalaisen version tekemiseen meni koko kevät. Jaoin tämän massiivisen työn ja erikoisen kevään yhdessä käsikirjoittaja-ohjaajaLulu Salmensekä juontaja-selostaja-kaksikon Susani Mahaduran ja Yagmur Özberkanin kanssa.

Mikä matka se olikaan!

Kahlasimme läpi 24 tuntia, rakensimme kerrontatapaa ja mietimme mikä meitä yhdistää. Luupissa, tarkkailun alla yksi Eurooppa ja yli 60 eurooppalaista nuorta ja heidän yksityinen elämäänsä. Lopulta heistä tuli meille tuttuja, osittain hengenheimolaisia.

Ohjaaja Helena Hyvärinen
Ohjaaja Helena Hyvärinen Ohjaaja Helena Hyvärinen Kuva: John Grönvall Eurooppa,24 tuntia euroopassa

24 tuntia Euroopassa on ollut syväsukellus todellisuuteen, jota tavallaan elämme, ja jonka luulemme tuntevamme.

Katson uutisia, seuraan Euroopan tapahtumia, ajattelen olevani kartalla. Kartalla eurooppalaisten nuorten elämästä. On kuitenkin seisauttavaa, kun näkökulma syvenee yleisestä uutisvirrasta yksityiseen näkökulmaan.

Savua verkkokalvoilla

Kaikilla eurooppalaisilla nuorilla heijastuu katseesta toive. Käsitys sateenkaaren päässä olevasta aarteesta on silti harvalle kultaa, tai edes katinkultaa. Nuorten eurooppalaisten sormet painavat samaan aikaan liipaisinta Ruotsissa ja Ukrainassa: toisessa tuhoutuu pikseleitä, toisessa ihmisiä. Molempien verkkokalvoille heijastuu savua. Molemmat hurraavat ja janoavat lisää.

Hamuamme yksilön vapautta, ilmaisun vapautta, vapautta olla omia itsejämme. Ja monet meistä ihan sitä oikeaa vapautta, vapautta elää ja pysyä hengissä.

Tehdessämme tätä kohtaa nauhoituksissa katsoimme Susanin ja Yagmurin kanssa toisiamme studion lasin läpi, eikä sanoja tarvinnut vaihtaa.

Kuinka monta seuraajaa sulla on?

Henkilökohtaisesti mietin, keitä me eurooppalaiset haluamme seurata, kenestä otamme roolimallin? Kenen Eurooppaa nuoret rakentavat? Toiset pitävät kynsin hampain kiinni vanhasta, taistelevat kaduilla isänmaansa puolesta. Isänmaata laitetaan arkkuun, arkku lukkoon ja avain heitetään mereen. "Tämä on meidän aarre!"

Sukupolvien arvojen siirtymä näkyy. Kuten myös arvot, jotka kumpuavat diginatiivien hengittämästä somen pulssista.

Drag Queen Candy Crash kuvaa meikkausaiheista YouTube-videota ohjelmassa 24 tuntia Euroopassa
Candy Crash julkaisee meikkausneuvoja YouTubessa Drag Queen Candy Crash kuvaa meikkausaiheista YouTube-videota ohjelmassa 24 tuntia Euroopassa Eurooppa,24 tuntia euroopassa

Berliiniläinen Candy Crash ei seuraa esi-isiään vaan haalii seuraajia omalle instatililleen. Seuraammeko me kaikki loppujen lopuksi jotain: vanhempiemme tietä, aatetta tai vähintäänkin katu-uskottavaa somevaikuttajaa? Candy jopa esittelee läheiset ystävänsä heidän instaseuraajien kautta.

Eurooppalaiset nuoret digiapostolit perustavat omia YouTube-kanaviaan ja luomivärin varjostusvinkit leviävät läpi savuavan Euroopan. Ja hyvä niin, Candyn vaaleanpunainen valokynän sanoma yltää syvemmällekin kuin tummenevan silmänaluksen peittämiseen. Se kirjoittaa statementtia aikamme eurooppalaiselle nuorelle: marginaalista noustaan yhteisöllisyyden kautta.

Äidin hiukset, isoisän arvot

Eurooppalaiset nuoret asuvat suomalaiseen nuoreen verrattuna pitkään vanhempiensa luona. He kunnioittavat vanhempiaan ja osoittavat sen tekojensa ja arvopohjansa kautta. Mietin, miten nopeasti osaamme kertoa, kenen nenän, hiukset tai silmien värin olemme perineet. Mutta osaammeko analysoida, kenen arvot, pelot ja visiot olemme perineet?

Eurooppalaisten nuorten omakuvat piirretään rajoilla, joita toisaalla halutaan laajentaa, toisaalla sulkea. Eurooppalaiset nuoret aikuiset värittävät kuvakollaasia, jonka sivut on nidottu kiinni esivanhempiemme käsien kautta. Toiset meistä piirtävät samaa kuvaa kuin 100 vuotta sitten, mutta toiset repivät historiaa ja jo vanhentuneita sivuja irti.

He uskaltavat piirtää uutta Eurooppaa. Eurooppaa, jossa ilmaisun vapaus, suvaitsevaisuus ja toivo ovat tähtäimessä. Uudelleen rakentaminen, ei tuhoaminen.

Astrid Willa Eide Hoem Utöyan saarella ohjelmassa 24 tuntia Euroopassa
Astrid koki Utøyan terrori-iskun Astrid Willa Eide Hoem Utöyan saarella ohjelmassa 24 tuntia Euroopassa Eurooppa,24 tuntia euroopassa

Utøyan saarelta Breivikin murhista pelastautunut Astrid on esimerkki tästä. Nuori nainen palaa saarelle yhä uudelleen ja uudelleen. Palaa kiven luo, jonka taakse pelastautui ja todisti samalla parhaan ystävänsä menehtymistä. Hän lakaisee muistolaatan edustalta roskaa ja samalla pelkoja, vihaa ja katkeruutta.

Almerigo Esposito italialaisen Forza Nuova -puolueen toimistolla ohjelmassa 24 tuntia Euroopassa
Almerigo on uusfasisti Almerigo Esposito italialaisen Forza Nuova -puolueen toimistolla ohjelmassa 24 tuntia Euroopassa Eurooppa,24 tuntia euroopassa

Samaan aikaan Italiassa näemme Almerigon, joka tekee katupartionsa kanssa kaikkensa suljetumman Italian eteen. Hän kylvää kadulla pelkoa ja kitkee toisten itämiä avoimuuden versoja.

Yhteinen mosaiikki

Eurooppalaiset maalaavat omia kuviaan, jotka kaikki liittyvät ja kiinnittyvät yhteiseen mosaiikkiimme. Siinä missä tubettaja Candy maalaa transvanhuksen silmiin purppuran punaista ja saa hänet vihdoin loistamaan, maalaa Almerigo Italiassa Forza Nuovan banderolliin sanomaa ihmisoikeuksia ja inhimillisyyttä vastaan. Eurooppalainen mosaiikki loistaa ja himmenee. Samaan aikaan. Valo, toivo ja varjot. Vai olisiko sittenkin niin, että eurooppalaiset varjot jäävät Candy Crashin glitterin ja valovoiman alle?

Digitalisaation aallon vieressä kohtaamme Dominikan, omavaraistaloudessa elävän nuoren naisen, joka syö iltapalansa suoraan pellosta.

Dominika jauhaa käsikivillä ohjelmassa 24 tuntia Euroopassa
Dominika on muuttanut maalle Dominika jauhaa käsikivillä ohjelmassa 24 tuntia Euroopassa Eurooppa,24 tuntia euroopassa

Dominika ei ole kiinnostunut ajattelemaan Euroopan mittakaavassa. Hän elää luonnon kiertokulun mukaan. Eurooppa ja yhteinen aikarakenteemme ei kosketa häntä. Hän ei lue uutisia, saati somea. Hän lukee luontoa. Ja pelastaa ensisijaisesti itse kasvattamansa, maahan painuneen sipulin.

Toisin toimii Chloe. Chloe ajattelee ja toimii Euroopan mittakaavassa. Hän pelastaa vapaaehtoisena Euroopasta turvaa hakevia pakolaisia Välimerestä.

Nuoren eurooppalaisen sateenkaaren päässä on turvapaikanhakijan oleskelulupa. Miljoonia oleskelulupia.

Siellä on siemen suvaitsevaisuuden maaperässä, jossa jokainen perheyksikkö saa julistaa ja virallistaa suhteensa.

Siellä on haave, jossa Välimerellä ajelehtiva pakolainen pääsee kotiin, uuteen eurooppalaiseen kotiin.

Eurooppalaisten nuorten tarinat loppuvat pilkkuun. Pilkkuun, jonka takana on sateenkaari, mutta myös pelon varjo. Huomiseksi on onneksi luvattu aurinkoista säätä ja mustiin, väsyneisiin silmiin voi aina lisätä sitä valokynää.

Helena Hyvärinen
Kirjoittaja on 24 tuntia Euroopassa -ohjelman suomalaisen version ohjaaja ja käsikirjoittaja.

Näin seuraat 24 tuntia Euroopassa -lähetystä

Koko vuorokauden kestävä lähetys alkaa lauantaina 25.5. klo 06 ja päättyy sunnuntaina 26.5. klo 06.

Lähetystä voi seurata televisiossa Teemalla lauantaina klo 06.00–17.55 sekä lauantaista sunnuntaihin klo 19.50–06.00. Tauolla klo 17.55–19.50 televisiossa lähetetään Yle Femin ohjelmaa. Tunnit klo 18–20 ovat katsottavina Areenassa.

Yle Areenassa koko lähetys on katsottavana 24 osassa lauantaiaamusta klo 06 alkaen 90 päivän ajan.

Koko lähetys uusitaan televisiossa Teemalla 24 osassa kesän aikana 17.6.–18.7. maanantaista perjantaihin klo 15.00.

Ohjelmaan voi valita joko suomenkielisen tai ruotsinkielisen tekstityksen ja televisiolähetyksessä joko suomenkielisen selostuksen tai saksankielisen selostuksen.

Seuraa lähetystä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #24tuntiaeuroopassa sekä Instagramissa Susani Mahaduran ja Yagmur Özberkanin tileillä!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa