Hyppää pääsisältöön

Kenelle aukeavat europarlamentin ovet? – Vaali-illan tunnelmat kuulet Radio Suomesta

Päivi Neitiniemi ja Aki Laine
Tulosillan juontajat Päivi Neitiniemi ja Aki Laine Päivi Neitiniemi ja Aki Laine Kuva: Jyrki Valkama/Yle Eurovaalit 2019,Päivi Neitiniemi

Eurovaalien tulosillan välittää sunnuntaina 26.5. Radio Suomi kello 19.50 alkaen. Kuulet, ketkä ovat Suomen uudet europarlamentaarikot ja millaisiksi voimasuhteet parlamentissa keikahtavat.

Radio Suomen vaali-illan asiantuntijoina ovat Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston päällikkö Jarmo Oikarinen, yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta, populismitutkija Emilia Palonen, ex-kansanedustaja, erityisesti Britannian hyvin tunteva Pertti Salolainen ja Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen. Lähetyksen juontavat Päivi Neitiniemi ja Aki Laine.

Lähetyksessä kuullaan myös suomalaisten puoluejohtajien ja läpimenneiden meppien kommentteja vaalivalvojaisista. Lisäksi Ylen kirjeenvaihtajat ja avustajat välittävät vaali-illan tunnelmia eri puolilta Eurooppaa.

Lähetyksen kulku

Ensimmäiset tulokset Suomesta saadaan heti kello 20:n jälkeen, jolloin suurin osa ennakkoäänistä on todennäköisesti laskettu. Ylen ennustetta lopullisesta tuloksesta odotetaan noin puoli kymmenen aikaan, kello 22 tiedetään todennäköisesti jo puolueiden voimasuhteet ja klo 23 ketkä tulivat valituksi.

Eurovaalit pidetään eri maissa eri päivinä ja ensimmäisenä äänestettiin Alankomaissa ja Britanniassa jo torstaina. Sunnuntaina on viimeinen ja suurin äänestyspäivä, ja silloin äänestys jatkuu pisimpään Italiassa, jossa vaalihuoneistot sulkeutuvat puoliltaöin Suomen aikaa. Kaikkia tuloksia ei siis saada sunnuntain puolella.

– Useat asiantuntijat pitävät näitä eurovaaleja erittäin merkittävinä Euroopan tulevalle suunnalle. Nyt mitataan vanhojen puolueryhmittymien kyky pitää kannatuksensa ja mm. oikeistopopulismin nousu. Myös brexit tuo vaaleihin oman mausteensa. Vaalien avainkysymys onkin “enemmän vai vähemmän Eurooppaa”, toteaa radion vaali-illan tuottaja Tarja Oinonen.

Radiossa tuloksen arviointi jatkuu maanantaiaamuna radion Ykkösaamussa Yle Radio 1:ssä kello 7.30.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi