Hyppää pääsisältöön

Näin laadit onnistuneen lukusuunnitelman kesää varten

Artikkelikuva Abitreenien artikkeliin. Kuvassa pino avonaisia kirjoja ikkunalaudalla.
Kesäopiskelujen lisäksi on tärkeä muistaa lomailla ja nauttia kesästä. Artikkelikuva Abitreenien artikkeliin. Kuvassa pino avonaisia kirjoja ikkunalaudalla. Abitreenit

Syksyn ylioppilaskokeisiin voi valmistautua jo kesän aikana, etenkin jos aineita on useampi. Kesälukemiseen kannattaa kuitenkin ryhtyä hyvän suunnitelman kanssa, jotta voi myös lomailla rauhassa.

Kesäloman pitää olla myös lomailua, Martinlaakson lukion psykologi Jenny Uusikivi haluaa muistuttaa ensimmäisenä. Uusikivi ohjaa ja tukee lukiolaisia opinnoissa ja stressinhallinnassa, ja hän on tottunut jakamaan keväisin ohjeita kesäopiskelua miettiville opiskelijoille. Kesällä ei Uusikiven mukaan tarvitse tuntea huonoa omatuntoa siitä, ettei opiskele syksyn kirjoituksiin, sillä silloin kuuluukin lomailla ja nauttia vapaa-ajasta.

Jos kuitenkin haluaa kesällä aloittaa luvut, niin kesälukemista varten kannattaa tehdä selkeä lukusuunnitelma. Silloin myös lomailu onnistuu kesälomaviikkojen aikana.

Uusikiven mukaan hyvä suunnitelma on konkreettinen ja hyvin selkeä.

– Kaiken A ja O on se, että tietää mitä on tekemässä. Jos tavoite on laaja ja epämääräinen, ei koskaan ole tyytyväinen itseensä. Ainahan voi ajatella tekevänsä hieman enemmän ja lukevansa vähän paremmin, Uusikivi pohtii.

Lukusuunnitelma kesäopintohin

  • Kirjoita lukutavoitteesi ylös. Hyvä tavoite on aikaan sidottu ja selkeästi mitattavissa.
  • Merkkaa omaan kalenteriin viikot, jolloin opiskelet ja viikot, jolloin olet lomalla.
  • Mieti, miten ajoitat opinnot päivän aikana: opiskeletko aamulla vai illalla?
  • Muuta suunnitelmaa vauhdista, jos tarve vaatii
  • Muista tauot päivän aikana!
  • Pidä kiinni sovituista lukuajoista
  • Opiskele yhdessä kaverisi kanssa
  • Muista, että kesällä pitää myös nauttia lomasta ja elämästä

Oma lukutavoite kannattaa kirjoittaa ylös. Tärkeää on, että tavoite on selkeästi mitattavissa.

– Päätä siis esimerkiksi, että luet historian kirjat kerran läpi sen sijaan, että ajattelisit lukevasi historiaa “tosi paljon.” Konkreettinen tavoite kannustaa lukemaan, sillä tiedät milloin se on saavutettu.

Varmista myös, että lukusuunnitelma on aikataulutettu. Siten varmistat, että pystyt siirtymään lomalle lukemisen jälkeen.

– Ehdit varmasti sekä tekemään hommia että nauttimaan. Katso siis kalenteria lomaviikkojen kohdalta ja mieti, missä kohtaa nautiskelet ja lomailet, ja missä kohtaa opiskelet tai teet kesätöitä.

Omaan lukusuunnitelmaan kannattaa merkitä myös lepopäivät niille viikoille, joina päätät opiskella. Kesälomalla viikossa tulisi olla ainakin kaksi vapaapäivää, jotka pyhittää vapaa-ajalle. Ne voi ajoittaa esimerkiksi viikonloppuun.

Jos olet menossa vaikka festareille, niin ethän sinä seuraavana maanantaiaamuna ala lukemaan.― Lukion psykologi Jenny Uusikivi

Pelkkä suunnitelman laatiminen ei riitä, jos se ei siirry käytäntöön. Uusikivi kannustaa olemaan realistinen ja rehellinen kesälukemisen suhteen:

– Jos olet menossa vaikka festareille, niin ethän sinä seuraavana maanantaiaamuna ala lukemaan. Kun olet miettinyt lukevasi, niin lue. Älä ajoita opiskelua sellaisille päiville, jolloin tiedät, ettet voi keskittyä kunnolla.

Uusikivi muistuttaa, että ihminen pystyy opiskelemaan tehokkaasti noin viisi tuntia päivässä. Lukusuunnitelman lisäksi on siis hyvä miettiä päiväkohtaisesti, miten opiskelut ajoittaa.

Kaikille sopivia opiskeluohjeita ei valitettavasti ole, minkä vuoksi kannattaa tutkia omia tapoja. Pohdi, missä kohtaa päivää opiskelu juuri sinulla sujuu parhaiten, ja kuinka paljon taukoja tarvitset.

– On tärkeää tietää, missä vaiheessa päivää alat opiskella - silloin sitoudut aloittamaan opinnot juuri sinä aikana. Muuten lukemista alkaa lykkäämään helposti myöhemmälle, eikä lopulta tule luettua ollenkaan.

Lukutreffit voi sopia vaikka ulos -- yhdessä opiskellessa voi rytmittää lukuaikaa, taukoja ja nauttia myös vapaasta.― Lukion psykologi Jenny Uusikivi

Kirjaa siis ylös, mihin aikaan päivästä opiskelet, ja milloin vietät vapaata. Uusikiven mukaan vähemmän on enemmän lukuajassa.

– Neuvon aina, että kun olet sopinut itsellesi tietyn kellonajan, niin silloin kannattaa alkaa lukemaan sovittuun aikaan. Jos et saa sitä tehtyä, niin kannattaa kysyä miksi?

Uusikivi kannustaakin olemaan itselle tilivelvollinen ja rehellinen.

– Mieti, mikä syy sinulla on perua sovittu lukuaika. Jos syy on sellainen, millä kehtaisit perua tapaamisen kaverin kanssa, niin sitten voit olla lukematta. Jos kyseessä on vaikkapa vatsatauti tai jotain äkillistä tapahtuu - tuollaiset ovat päteviä syitä perua ja olla lukematta, psykologi kuvailee.

Peruttu lukuaika täytyy kuitenkin aikatauluttaa uudelleen kalenteriin. Ei kannata antaa itsensä luistaa, sillä opiskelet itseäsi varten.

Toisinaan yksin lukeminen voi tuntua liian vaativalta. Silloin Uusikivi vinkkaa sopimaan lukutreffit kaverin kanssa - vaikka ulos, jos on hyvä sää. Yhdessä opiskellessa voitte rytmittää lukuaikaa, taukoja ja nauttia myös vapaasta päivän aikana.

Aina kesälukeminen ei suju – vaikka suunnitelman olisikin laatinut

2018 keväällä ylioppilaaksi päässeelle Tiia-Roosa Kilpiselle kesälomalla lukeminen tuotti vaikeuksia.

– En saanut mitään aikaiseksi opiskelujen suhteen. En pitänyt kunnollista kesälomaa, mutta en myöskään opiskellut – olin sellaisessa oudossa välitilassa, missä en nähnyt edes ystäviä kun yritin lukea, Tiia-Roosa Kilpinen muistelee omaa kesälomaansa, jolloin hänellä oli tarkoitus lukea syksyn ylioppilaskokeisiin.

Kilpinen oli tehnyt kesäopiskeluaan varten lukusuunnitelman, mutta vastoin yleisiä ohjeita hän kuitenkin katui suunnitelman tekemistä.

– Se oli moka. Koulussa sanottiin, että muistakaa tehdä suunnitelma kesälle, että pärjäätte kokeissa. Huomasin kuitenkin, että suunnitelman tekeminen ei sopinut minulle. Useimmille se varmasti kuitenkin sopii, Kilpinen pohtii.

Kilpinen oli merkannut konkreettisesti lukutavoitteensa ylös viikoille, joilla hän aikoi opiskella. Lisäksi kalenterista löytyi vapaaviikot, jotka oli pyhitetty lomailulle.

– En saanut yhtään luettua, enkä saanut avattua kirjaa millään viikolla. Sitten stressasin vaan sitä, etten saanut luettua niitä kirjoja, Kilpinen muistelee.

Ei kannata stressata siitä, että epäonnistui jollain viikolla, koska se voi pilata seuraavankin viikon.― Tiia-Roosa Kilpinen

Onneksi kesän huono lukuonni ei lopulta haitannut syksyn ylioppilaskokeissa, sillä Kilpeläisellä oli kirjoitettavana vain yksi aine syksyn yo-kokeissa. Lisäksi hänellä oli hyvä pohja kokeisiin, koska kirjoitettava biologia oli kiinnostanut jo lukion aikana.

Kilpisen mukaan kannattaa lukea kesälläkin, jos aikoo kirjoittaa useamman aineen syksyllä, eikä aineissa ole vahvaa pohjaa valmiiksi.

– Jos ei ole käynyt tunneilla, eikä ole perehtynyt, niin silloin pitää varmaan aloittaa melkein alusta opiskelu yo-kokeisiin. Silloin jolloin kannattaa lukea jo aikaisemmin, Kilpinen vinkkaa. Hän itse päätyi lukemaan ennen yo-kokeita intensiivisesti kahden viikon ajan koulun alettua.

Kuuntele lisää Tiia-Roosan ajatuksia Abitreenien Paineessa-podcastissa:

Keväällä 2018 valmistuneen Kilpisen mukaan kannattaa jättää aikaa myös vapaalle, eikä lukusuunnitelmassa kannata jumittaa, jos jokin viikko epäonnistuu:

– Ei kannata stressata siitä, että epäonnistui jollain viikolla, koska se voi pilata seuraavankin viikon. Muuta suunnitelmaa vauhdista, Kilpinen kannustaa ja muistuttaa, että kesällä täytyy myös nähdä kavereita, vaikka aikoisikin opiskella.

Tarvitseeko kesällä lukea ollenkaan?

Myös psykologi Jenny Uusikivi muistuttaa, että kirjoituksissa voi menestyä ilman kesälukemistakin.

– Kannattaa muistaa, että työtä on tehty paljon koko lukion ajan. Tietenkin on eri asia, jos osaamisessa on aukkoja ja tiedät itse, että tietyissä aineissa on haasteita.

Uusikivi kannustaa olemaan rehellinen omasta osaamisesta.

Psykologi muistuttaa myös, että jos lukeminen ahdistaa, niin silloin ei kannata opiskella. Kesäopiskelujen ei pidä aiheuttaa suunnatonta stressiä. Jos niin käy, kannattaa keskustella vaikka oman perheen tai kavereiden kesken.

Ja jos ehdit hyvin lukemaan loman jälkeen, niin älä huolehdi kesäluvuista. Mikäli syksyllä on ensimmäisenä vajaa opintojakso ja kirjoitettavia aineita ei ole montaa, ehdit hyvin kertailla vielä koulun alettua.

– Kaikki riippuu siis omasta lähtötasosta ja siitä, miten paljon hommia on tehty aikaisemmin.

Uusikivi haluaa kannustaa opiskelijoita suhtautumaan kesälukemiseen rauhallisella realismilla:

– Yo-kokeiden ei ole tarkoitus pilata elämää ja tehdä kesästä kurjaa. Suhtaudu niihin realistisesti: ne ovat osa lukiota ja ne ovat kaikilla edessä. Opiskele niitä varten myös itseäsi ja tulevaisuuttasi ajatellen. Edessä on myös kesiä, jolloin ei tarvitse lukea mihinkään kokeisiin!

Millaisilla vinkeillä psykologi itse rentoutuisi kesäopintojen aikana?

– Minä ostaisin valtavan jäätelön ja menisin syömään sen johonkin kauniiseen paikkaan hyvässä seurassa. Mitä isompi jäätelö, sen parempi!

Artikkelit