Hyppää pääsisältöön

Vuonokalastajan elämää – Helge haluaa uljaat lohet takaisin Vosso-joelle

Helge Furnes asuu jylhän Bolstadfjorden-vuonon rannalla.
Helge Furnes asuu jylhän Bolstadfjorden-vuonon rannalla. Helge Furnes asuu jylhän Bolstadfjorden-vuonon rannalla. Kuva: NORSK RIKSKRINGKASTING/NORWEGIAN BROADCASTING CORPORATION Yle TV1,Vuonokalastajan elämää

TV1 tiistaina 29.10.2019 klo 14.20 - 15.00, Areenassa

Kalastaja ja maanviljelijä Helge Furnesin sydäntä lähellä on moni asia. Legendaarisen Vosso-joen lohi, tilanhoito ja luonnon monimuotoisuus hänen tilallaan Bolstadfjordenissa Keski-Norjassa.

Furnes on viimeisiä sukutiloja, jotka ovat vielä toiminnassa Bergenin itäpuolen jyrkillä rinteillä. Elämä Norjan jylhissä maisemissa muistuttaa ääriurheilua. Helge on melkein 70 vuoden ajan raivannut maata ja peltoa, kantanut kiviä ja rakentanut kiviaitoja.

Vuono ja lohi olivat elämä

Bolstadfjorden-vuono oli aikanaan tie tiettömille tiloille. Sen lisäksi vuono oli itse elämä, kun lohi oli tärkein tulonlähde ja tilanpidon elinehto. Vosson lohi ylläpiti vankkaa pyyntikulttuuria. Joelta on pyydetty Pohjois-Atlantin suurimmat lohet.

Lohi katosi Vosso-joesta 1980-luvulla ja se oli radikaali muutos alueen asukkaiden elämään. Eikä uljas kala ole enää palannut.

Helge ja Bergenin yliopiston tutkijat yrittävät pelastaa lohikannan. Kenties vanhan perimätiedon ja huipputeknologian avulla kala saataisiin vielä palaamaan takaisin.

Luonnon valtaisa voima

Kirsti ja Helge Furnesilla on Bolstadfjordenin rinteiden keskellä tilaa vahvalle, läsnä olevalle elämänfilosofialle. Elinvoimalle, joka perustuu luonnon valtaisaan voimaan. Helgeä huolestuttaa se, miten ihmiset ovat erkaantuneet luonnosta.

"Vain luonto pitää meidät hengissä", hän muistuttaa.

Norjalainen luontodokumentti Vuonokalastajan elämää seuraa Helge Furnesin vaativaa, maanläheistä arkea maatilalla, upean luonnon keskellä. Päivät ovat työntäyteisiä, ihmiset ja luonto sopusoinnussa. Oikoteihin tai kompromisseihin ei turvauduta.

Laksebonden. Tuotanto: NRK, Norja, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran kesäkuussa 2019.

Keskustele