Hyppää pääsisältöön

Leijonakuningas Jukka Jalonen

Jukka Jalonen valmentamassa alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta MM-kisoissa 2016
Jukka Jalonen valmentamassa alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta MM-kisoissa 2016 Jukka Jalonen valmentamassa alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta MM-kisoissa 2016 Kuva: Yle/Tomi Hänninen Jukka Jalonen

Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

Vuonna 2018 Jukka Jalonen palasi valmentamaan Leijonia. Yle urheilun haastattelussa hän kertoo haluavansa päävalmentajana kehittää sekä Leijonien pelaamista että koko suomalaista jääkiekkoa.

Riihimäellä vuonna 1962 syntynyt Jukka Jalonen nousi valmennuksen huipulle 2000-luvulla Hämeenlinnan Pallokerhon päävalmentajana. Seura voitti historiansa ensimmäisen Suomen mestaruuden Jalosen valmennuksessa kaudella 2005–2006.

Vuonna 2007 Jalonen aloitti Suomen A-maajoukkueen kakkosvalmentajana ja pari vuotta myöhemmin koitti ensimmäinen arvoturnaus päävalmentajana Sveitsin MM-kisoissa. Ensimmäinen mitali tuli olympiakisoista 2010 ja seuraavana vuonna Slovakiassa Jalonen johdatti Leijonat MM-kultaan. Sopimus päävalmentajana päättyi 2013.

Vuonna 2015 Jalonen aloitti Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana. Seuraavana vuonna joukkue voitti maailmanmestaruuden kotikisoissa. Jalonen kertoo Yle Urheilun haastattelussa joukkueesta, itsestään valmentajana ja tulevaisuuden näkymistään. Hän mainitsee sietämisen ja intohimon merkittäviksi tekijöiksi menestymisessä. Sietämistä tarvitaan vaikeissa hetkissä ja ilman intohimoa ammattia kohtaan ei arjessa jaksa puurtaa.

Jääkiekkoilija Joni Tuulola kylvetti päävalmentaja Jukka Jalosta tuoreeltaan alle 20-vuotiaiden mestaruuden ratkeamisen jälkeen tammikuussa 2016.

Kuudes pelaaja on yleisö.― Jukka Jalonen kiitteli suomalaisia kannustuksesta 2016

Nuorten Leijonien MM-mestaruuden kunniaksi järjestetyssä kansanjuhlassa Jalonen ylisti pelaajien uskoa ja rohkeutta.

Jukka Jalonen on palkittu Vuoden valmentajana 2011 ja 2016. Jalosta tituleerattiin Urheilugaalassa muun muassa Riihimäen leijonakuninkaaksi.

Kuinka ohjataan mestarillinen urheilunäytelmä? Toimittajat Tommy Lindgren ja Petteri Sihvonen haastattelivat Jalosta vuonna 2016.

Vuonna 2019 Jalonen johdatti Leijonat MM-finaaliin. Monista ensikertalaisista koostettu maajoukkue kukisti muun muassa NHL-tähtiä täynnä olleen Ruotsin joukkueen sekä Venäjän. Bratislavassa pelatussa finaalissa 26. toukokuuta Suomi voitti maailmanmestaruuden peitoten Kanadan maalein 3–1.

Artikkeli päivitetty 27.5.2019, lisätty tulos loppuottelusta ja päivitetty videoiden aloituskuvia.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto