Hyppää pääsisältöön

Missä ovat meidän kaltaisemme? Mahadura ja Özberkan sukeltavat eurooppalaisten nuorten elämään

Yagmur Özberkan (vas.) ja Susani Mahadura
Yagmur Özberkan (vas.) ja Susani Mahadura Kuva: Jukka Lintinen / Yle Eurooppa,mahadura & özberkan

Toimittajat Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan ovat tuttuja ääniä Yle Puheen radioaalloilta. Nyt heitä kuullaan myös eurooppalaisen megadokumentin suomalaisselostajina.
24 tuntia Euroopassa Teemalla ja Areenassa lauantaista sunnuntaihin 25.–26.5.2019 klo 06–06

Näin seuraat 24 tuntia Euroopassa -lähetystä

Koko vuorokauden kestävä lähetys alkaa lauantaina 25.5. klo 06 ja päättyy sunnuntaina 26.5. klo 06.

Lähetystä voi seurata televisiossa Teemalla lauantaina klo 06.00–17.55 sekä lauantaista sunnuntaihin klo 19.50–06.00. Tauolla klo 17.55–19.50 televisiossa lähetetään Yle Femin ohjelmaa. Tunnit klo 18–20 ovat katsottavina Areenassa.

Yle Areenassa koko lähetys on katsottavana 24 osassa lauantaiaamusta klo 06 alkaen 90 päivän ajan.

Koko lähetys uusitaan televisiossa Teemalla 24 osassa kesän aikana 17.6.–18.7. maanantaista perjantaihin klo 15.00.

Ohjelmaan voi valita joko suomenkielisen tai ruotsinkielisen tekstityksen ja televisiolähetyksessä joko suomenkielisen selostuksen tai saksankielisen selostuksen.

Seuraa lähetystä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #24tuntiaeuroopassa sekä Instagramissa Susani Mahaduran ja Yagmur Özberkanin tileillä!

Olemme tehneet kolme vuotta Mahadura & Özberkan -radio-ohjelmaa, jossa pohditaan muun muassa suomalaista yhteiskuntaa rodullistettujen suomalaisten näkökulmasta. Olemme puhuneet suomalaisuudesta, pohtineet identiteettiämme ja unelmoineet tasa-arvoisesta ja yhdenvertaisesta Suomesta. Olemme halunneet luoda alustan, jossa monimuotoiset tarinat pääsevät kerrankin parrasvaloihin.

24 tuntia Euroopassa, yksi televisiohistorian suurimmista dokumenteista, tarjosi meille kiinnostavan ja uudenlaisen pähkinän purtavaksi. Minkälaisista asioista voisimme unelmoida eurooppalaisina? Mitä tarkoittaa olla eurooppalainen nuori, erityisesti eurovaalien alla, kun tehdään suuria päätöksiä Euroopan tulevaisuudesta?

Toimimme dokumentin selostajina ja oppaina 24 tunnin ajan, mutta pääsimme myös kommentoimaan ja käymään dialogia näkemistämme tarinoista.

Koska teemme kaiken yhdessä ja suurella rakkaudella, myös tämä kolumni tehdään yhdessä dialogin muodossa.

Toimittaja Susani Mahadura
Susani Mahadura Toimittaja Susani Mahadura Kuva: Jukka Lintinen / Yle Susani Mahadura,24 tuntia euroopassa

Susani: Tätä dokumenttia tehdessä kysyimme sosiaalisessa mediassa, mitä eurooppalaisuus tarkoittaa nuorille. Suurin osa vastauksista osoitti, että eurooppalaisuus merkitsee yhtenäisiä arvoja. Tämä oli todella kiinnostava pointti.

Olen itsekin ajatellut, että eurooppalaiset arvot ovat yhtenäisiä. Dokumenttia seuratessani ymmärsin, miten monta eri näkökulmaa Eurooppaan mahtuu, ja miten eurooppalaisista arvoista käydään kamppailua. Se näkyy erityisesti näin vaalien alla.

Dokumentissa seurataan muun muassa Chloen tarinaa. Hän on lähtenyt Välimerelle vapaaehtoisena pelastamaan ihmisiä, jotka ovat joutuneet lähtemään kodeistaan ja unelmoivat turvallisesta elämästä.

Pysäyttävin kohtaus itselleni Chloea seuratessa oli se, kun Sea Watch -pelastusalus ei saanut lupaa rantautua Eurooppaan.

Mitä se kertoo meidän eurooppalaisista arvoistamme?

Toimittaja Yagmur Özberkan
Yagmur Özberkan Toimittaja Yagmur Özberkan Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yagmur Özberkan,24 tuntia euroopassa

Yagmur: Vapaus unelmoida nousi erittäin vahvasti esiin 24 tuntia Euroopassa - dokumentissa.

Välimeren tapahtumia seuratessa minulle nousi esiin kysymys siitä, kenellä on oikeus unelmoida tulevaisuudesta ja turvallisuudesta? Onko se eurooppalaisten yksinoikeus?

Olemme tottuneet näkemään uutisotsikoita turvapaikanhakijoista, jossa heistä puhutaan vyöryinä ja tulvina – kuin luonnonkatastrofeina. Tämä on mielestäni absurdi tulokulma.

Tällaiset sanavalinnat eivät avaa meille yksilön tarinaa. Silloin heidät helposti nähdään yhtenä massana, ja tullaan luoneeksi erittäin vahingollisia stereotypioita. Jokainen ihmishenki on yhtä arvokas ja jokainen tarina on kuulemisen arvoinen.

Jäin itse pohtimaan, miksi Sea Watchin matkustajien tarinoita ei nähty? Eivätkö näiden ihmisten unelmat mahdu Eurooppaan?

Susani: Tarinankertojana jäin pohtimaan, kenen tarinat ylipäänsä mahtuvat 24 tuntia pitkään dokumenttielokuvaan. Dokumentti on valintaa, joten voi kysyä, kenen tarinat jäivät kuulematta.

On äärimmäisen kiinnostavaa seurata, millä tavalla tarinoita rakennetaan niistä eurooppalaisista, jotka eivät ole valkoisia. Tässä dokumentissa rodullistetut nuoret pääsivät parrasvaloihin pääasiassa maahanmuuton ja pakolaisuuden kautta.

Tällä kerrontatavalla korostetaan sitä kulunutta stereotypiaa, että eurooppalaisuus on valkoista. Missä olivat kaltaistemme nuorten tarinat? Miksi meidän tarinamme eivät mahdu 24 tuntia pitkään dokumenttielokuvaan?

Me olemme täällä. Me elämme täällä. Me unelmoimme. Me rakastamme ja osallistumme rakentamaan tätä kompleksista systeemiä nimeltä Eurooppa. Milloin meidät halutaan nähdä? Milloin meidän tarinat halutaan kuulla?

Erityisen kiinnostavaa oli se, että ruskeita, minun ja Yagmurin kaltaisia naisia, ei ollut päähenkilöinä juuri lainkaan. Dokumenttielokuvaan mahtui tasan yksi ruskea nainen, joka tarjosi jonkinlaista samaistumispintaa itselleni.

Hän on Mary Khan. Nainen, jonka isä on Pakistanista ja joka kannattaa oikeistopopulistista Vaihtoehto Saksalle -puoluetta.

Kysyn tämän vielä kerran. Eikö 24 tuntia pitkään dokumenttielokuvaan mahtunut meitä? Meitä, jotka unelmoimme tasa-arvosta.

Yagmur: Dokumentissa nähtiin ja kuultiin kolmen muslimitaustaisen miesoletetun tarina, mutta muslimitaustaisten naisolettujen tarinoita ei nähty eikä kuultu.

Ajattelen, että representaatioilla on merkitystä. Jokainen meistä kaipaa samaistumisen tunnetta, jotta tuntee olonsa osaksi yhteiskuntaa tai osaksi Eurooppaa.

Muslimitaustaisena naisena kaipasin itseni kaltaisia nuoria dokumenttiin. Kaipasin rodullistettuja eurooppalaisia nuoria, kaipasin monimuotoisuutta ja tiedän, että se olisi mahtunut kuudenkymmenen tarinan joukkoon.

Olen joutunut pohtimaan suomalaisuuttani aloitettuani urani toimittajana. 24 tuntia Euroopassa dokumentin tiimoilta jäin myös pohtimaan eurooppalaisuuttani.

Susani & Yagmur:

Matka eurooppalaisten nuorten arkeen on ollut antoisa ja täynnä erilaisia tunteita. Olemme nauraneet, liikuttuneet ja kohdanneet myös todella vaikeita teemoja, jotka ovat aiheuttaneet äärimmäisen ristiriitaisia tunteita.

24 tuntia Euroopassa on aikakautemme tärkeimpiä teoksia, sillä siinä nostetaan esiin ne tärkeät teemat, joiden kanssa me nuoret eurooppalaiset kamppailemme.

Havaintomme siitä, millaiset tarinat jäivät dokumentista puuttumaan, kertovat vain siitä, kuinka suurten kysymysten äärellä Eurooppa nyt on. Mitä tarkoittaa olla eurooppalainen ja kenelle eurooppalaisuus kuuluu? Kenellä on oikeus unelmoida vapaudesta, turvallisuudesta ja niistä asioista, joista eurooppalaisina olemme ylpeitä?

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa