Hyppää pääsisältöön

Tanssija Jukka Haapalainen päätti lopettaa kilpauran, mutta yksi katse sai hänet palaamaan kisalattioille

Kun tanssija Jukka Haapalainen näki pienenä poikana tanssikohtauksen mustavalkoelokuvassa, hän ei saanut seuraavana yönä unta. Jokin oli pysyvästi muuttunut hiljaisen ja rauhallisen lapualaispojan mielessä. Tuosta unettomasta yöstä syntyi tahto ja urkeni ura, jota ihaillaan paitsi Suomessa myös ympäri maailmaa.

Jukka Haapalainen syntyi Lapualla vuonna 1965 aktiivisesti kulttuuria harrastavaan perheeseen. Jo pienenä hän päätyi musiikkileikkikouluun, missä hän tutustui rytmiikkaan ja sai huomata, että rytmi oli hänellä veressä. Takapotkun paukuttaminen rummulla orkesterissa oli kunniatehtävä, Jukan soitosta muut soittajat tiesivät pysyvänsä rytmissä.

Jukan vanhemmat elivät ja hengittivät kulttuuria ja tapasivatkin lapualaisen teatterinäytelmän harjoituksissa. He esittivät rakastuvaa nuorta paria, jotka lopulta näytelmän harjoitusten edetessä rakastuivat oikeasti. Jukka on aina ihaillut kuvaa, joka on napattu näytelmän harjoituksista.

Jukan vanhemmat näyttämöllä. Näytelmän harjoituksista napattu kuva on Jukan mielestä hyvin tanssillinen, vaikka hänen vanhempansa tuskin sitä itse tiedostivat.

– Ajattelin aina, että siinä kuvassa on mahtava pari. Isäni oli tumma ja teatraalinen ja olen kyllä perinyt häneltä noita piirteitä. Koen hyvin vahvasti olevani isäni kaltainen koko olemusta myöden, Haapalainen toteaa.

Jukka on tullut suurelle yleisölle tutuksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelman asiantuntevana ja iloisena tuomarina eikä uskoisi, kun hän kertoo olleensa hyvin hiljainen ja vakava lapsi. Heidän kotiinsa olivat kaikki aina tervetulleita ja pihalla oli paljon elämää. Jukka kuitenkin viihtyi usein myös yksin ja se piirre on hänessä yhä.

–Pidän yksinolosta. Vaikka matkoilla onkin inhottavaa olla erossa vaimostani Sirpasta, pidän siitä, että saan ihan rauhassa ajatella ja tehdä rästihommia. Sähköpostien läpikäynti sujuu todella hyvin lentomatkoilla, hän perustelee.

Tyllihelmainen tyttö

Jukka tapasi vaimonsa Sirpan jo nuorena tanssijanalkuna. Hän oli kiinnittänyt huomiota tyttöön, jolla oli iso nuttura päänsä päällä, tyllihelmat ja kengät, jotka tuolilla istuessa heiluivat, mutta eivät osuneet maahan.

– Sirpasta huokui keskittyineisyys ja läsnäolo ja Sirpa oli tuolloin ehkä 10-vuotias, Jukka naurahtaa.

Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö avioituivat vuonna 1999.

Tanssiura vei Jukan 23-vuotiaana hetkeksi Osloon kun arvostettu tanssinopettaja Espen Salberg tarjosi hänelle mahdollisuutta treenata uuden tanssiparin kanssa. Vuoden jälkeen Jukka palasi takaisin Suomeen ja hän päätti jättää toistaiseksi kisalattiat. Myös Sirpan tanssijanura oli tuolloin käännekohdassa ja hänkin halusi pitää taukoa tanssimisesta.

– Vapun tienoilla, noin vuoden kuluttua Suomeen saapumisestani, me tapasimme uudelleen. Yliopisto-opintojen päätyttyä Sirpa muuttikin jo kesällä luokseni Helsinkiin “kokeilemaan” tätä yhteiseloa ja tässä sitä kokeillaan edelleen, Jukka nauraa.

Sirpa ja Jukka muuttivat Englantiin opiskelemaan tanssinopettajiksi ja eräissä tanssikisoissa molemmille nousi voimakas halu kilpailla ammattilaisten kanssa samassa sarjassa. Yksi katse heidän välillään sinetöi päätöksen pyrkiä kilpatanssissa maailman parhaiksi. Viidessä vuodessa he nousivat maailman kärkipariksi.

“Sitten, kun se piru häviö tuli”

Jukka ja Sirpa nauttivat kolmen vuoden ajan maailman parhaan parin tittelistä.

– Me pärjäsimme niin hyvin oikeastaan sitä erityisemmin tahtomatta. Motivaatiota ei enää ollut. Mutta sitten, kun se pirun häviö tuli, päätimme ettemme lopeta häviäjinä, Jukka toteaa.

Jukka ja Sirpa menivät uuden tavoitteensa kanssa Espen Salbergin valmennukseen ja radikaalien muutosten jälkeen koreografioihin saatiin uutta pontta. Nopeuden lisääminen oli yksi suurimmista muutoksista.

–Voitto tuli ja sitten päätimme, että ammattilaisura oli nyt tässä. Meidän tavoitteenamme ei koskaan ollut olla se pari, joka voittaa eniten titteleitä, vaan olla yksinkertaisesti maailman paras, Jukka perustelee.

Jukka ja Sirpa tanssivat Tanssii Tähtien Kanssa -kauden päätösgaalassa, joka toteutettiin Unicefin hyväksi. Tanssina oli kaunis ja hidas bolero.

Tanssin kautta mukana monessa

Lopettamispäätöksen jälkeen Jukka ja Sirpa halusivat keskittyä tanssin saralla muihin asioihin. Muun muassa teatteri vei heidät mukanaan. He toteuttivat useita eri teatteriprojekteja, mutta Jukan ehdottomiin suosikkeihin kuuluu Aino Kallaksen runokokoelmiin perustuva Sudenmorsian.

– Olimme työskennelleet ennenkin Sudenmorsiamen ohjaajan Tiina Puumalaisen kanssa. Hän on peloton ohjaaja ja hyvä ystävämme, Jukka kiittelee.

Myös hyväntekeväisyys on lähellä parin sydäntä. He iloitsivat, kun Unicef pyysi heitä hyväntahdonlähettiläiksi Itä-Timoriin. Siellä he pääsivät näkemään, kuinka avustustyö oli jo ottanut tuulta alleen.

– Pääsimme muun muassa vierailulle synnytyssairaalaan, missä todistimme kolmen lapsen syntymää. Lisäksi pidimme paikallisen koulun lapsille liikuntatunnin. Ne olivat koskettavia hetkiä, Haapalainen muistelee.

Mutta mitä Jukka Haapalainen odottaakaan tulevaisuudelta? Mikä on kuudes kuva, joka vielä puuttuu hänen kuva-albumistaan? Kuuntele Kuusi kuvaa Jukka Haapalaisen elämästä ja kuule lisää hänen elämänsä vaiheista.