Hyppää pääsisältöön

"Meillä on pikkuinen tyttö, jota on odotettu" – Anju Lahtiselle tieto adoptiotaustasta kerrottiin kauniin iltasadun muodossa

Miehen ja naisen kädet pitelevät lasten tennareita.
Miehen ja naisen kädet pitelevät lasten tennareita. Kuva: Unsplash tennarit,lapsettomuus,adoptio,adoptiovanhemmat

Rakkautta ja hylkäämistä, onnea ja kaipausta – näitä tunteita adoptoidut lapset kokevat. Kaksi vauvana adoptoitua toivoo, että he pääsisivät kertomaan biologisille vanhemmilleen, että älkää olko huolissanne, kaikki on hyvin.

Kirjailija Liisa Rinne adoptoitiin muutaman kuukauden ikäisenä Helsingissä Pelastakaa lapset ry:n lastenkodista 1960-luvun loppupuolella. Nuorisotyöntekijä Anju Lahtinen saapui vajaan vuoden ikäisenä Intiasta keskisuomalaiseen perheeseen 1980-luvulla.

Kummankin biologinen äiti oli nuori naimaton nainen, kun tytär syntyi.

Adoptiolapsen elämä on heille vain yksi elämän tarinan osa, eikä se määritä kaikkea, eikä asiaa koko ajan ajattele tai edes muista.

– Se ei ole ainoa tarina, jota kerron itsestäni. Olen myös paljon muuta! Rinne korostaa.

Onko tosiaan se äiti antanut sut pois?

Adoptiotausta tulee kuitenkin säännöllisesti esiin eri elämänvaiheissa ja eri ihmisten kanssa.

Lahtisella ulkonäkö – tai “ihon sävyero”, kuten hän itse sanoo – paljastaa geenien alkuperää. Kysyjille hän kertoo olevansa suomalainen, kotoisin Keski-Suomesta ja olevansa ylpeä intialaisista juuristaan.

Liisa Rinne ja Anju Lahtinen.
Liisa Rinne ja Anju Lahtinen. Liisa Rinne ja Anju Lahtinen. Kuva: Yle / Inkeri Kuisma adoptio,Liisa Rinne (Kirjailija),Anju Lahtinen

Rinne kertoo, että hänelle omien lastensa kysymykset ovat olleet kiperiä.

– Onko tosiaan se äiti antanut sut pois? Olisitko sä voinut antaa meidät pois? kysyivät Rinteen lapset häneltä.

Samoja kysymyksiä, joita hän on joutunut itsekin miettimään.

Lapsi kestää tiedon, että hänet on adoptoitu

Liisa Rinne oli 4–5-vuotias, kun hänen vanhempansa kertoivat hänelle adoptiosta. Hän oli kysellyt, mistä lapset tulevat ja hänelle oli vastattu rehellisesti.

– Sain tietää, että olen tullut Matti ja Maija -lastenkodista. 1970-luvulla oli myös samannimisiä Matti&Maija -kattiloita ja niissä iloisen näköisiä lapsia. Ajattelin, että olen tullut sieltä samasta paikasta kuin ne kattilat ja että se varmaan oli ihan hyvä paikka, Rinne kertoo muistoistaan.

Anju Lahtisen vanhemmat puolestaan selvittivät tyttärelleen tämän taustaa iltasadun kautta. Se oli hänestä hyvä ja kaunis tapa kertoa.

Sain aina kysyä, että ettekö te olisi halunneet ketään muuta.

– Olin iltatarinan tähti. Se oli tarina siitä, miten äiti ja isä odottivat Anjua ja missä äiti oli kun isi soitti, että nyt me ollaan saatu puhelu, että meillä on pikku tyttö, jota me ollaan odotettu.

– Sain aina kysyä, että ettekö te olisi halunneet ketään muuta. Ja vastauksena sanottiin: "No ei, sä olit meidän tyttö", Anju Lahtinen kertoo.

Lahtisen ja Rinteen mielestä lasta ei tarvitse “säästää” tiedolta vaan vanhempien pitää rohkeasti ja lapsen tasoisesti kertoa adoptiosta.

– Lapsi kyllä kestää, lapsi pystyy ottamaan tiedon vastaan. Jos tarinassa on jotain surullista tai traagista, niin sen voi vanhemman kanssa käsitellä, Lahtinen uskoo.

Adoptio antoi tasapainoisen lapsuuden ja aikuisuuden

Biologisista vanhemmistaan kumpikin tietää aika vähän, mutta aikuisena sillä ei ole ollut enää niin suurta merkitystäkään kuin nuorempana.

Teini-iän kuohuissa vähästä tiedosta saattoi olla hyötyäkin. Se, ettei tiennyt syntymävanhemmistaan kaikkea, antoi mahdollisuuden kuvitella heidät adoptiovanhempia ihanammiksi.

– Murrosiässä, jolloin paljon pohtii sitä, kuka on ja mistä on, on kutkuttava miettiä, että kaikki hieno tulee jostain muualta. Että tämä olemassa oleva perhe antaa kaiken ärsyttävän ja tylsän, Rinne nauraa.

Aikuisina sekä Liisa Rinne että Anju Lahtinen ovat olleet kiitollisia biologisille äideilleen, että he antoivat lapsensa adoptoitavaksi.

– Minulla on ollut mahdollisuus tasapainoiseen onnelliseen lapsuuteen ja sitä kautta myös tasapainoiseen aikuisuuteen, Rinne sanoo.

He haluaisivat myös kertoa biologisille äideilleen, että nyt kaikki on hyvin

Minut on hylätty ja minut on löydetty

Kiitollisuuden ja rakkauden lisäksi adoptioon liittyy hylkäämisen kokemuksia ja traagisuutta.

Traagisuutta liittyy niin syntymävanhempien kuin myös adoptiovanhempien tilanteeseen. Adoptiovanhemmat ovat ehkä kärsineet lapsettomuudesta, käyneet läpi lapsettomuushoitoja ja odottaneet adoptiopäätöstä pitkään.

Adoptiolapsen näkökulmasta oma tarina on yhtä aikaa sekä rakkaustarina että jäähyväistarina. Joku on hylätty ja joku on hylännyt, kuten Liisa Rinne sanoo. Hylkäämisen kokemus on vahva eikä tunnetta pidä sivuuttaa.

On ollut tärkeää, että olen saanut käsitellä adoptiota myös hylkäyskokemuksena.

Anju Lahtinen on välillä miettinyt, onko hänellä oikeus edes pohtia hylkäämisen tunteita, koska elämä on mennyt hyvin

– On ollut tärkeää, että olen saanut käsitellä adoptiota myös hylkäyskokemuksena. Toinen puoli on se, että minut on myös löydetty ja minulla on perhe ja olen tullut rakastetuksi.

Kumpikin neuvoo, että hylkäämisen tunnetta on hyvä käsitellä perheen kanssa tai terapian avulla, sillä se saattaa ilmaantua yllättävissä paikoissa. Tunteen ei pidä antaa kasvaa ylitsepääsemättömäksi möykyksi.

Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan suurin osa 14-20-vuotiaista adoptoiduista kertoo olevansa tyytyväisiä elämäänsä. Yksinäisyyden tunne on heillä kuitenkin yleisempi kuin muilla nuorilla. Lue aiheesta lisää: Lisa-vauva annettiin adoptioon vastasyntyneenä – äiti ja tytär tapasivat seuraavan kerran 17 vuoden päästä: "Yksi pala oli aina kateissa"

Olemme saman taivaan alla

Anju Lahtinen uskoo, että hänen biologinen äitinsä, ja ehkä täysin tuntematon isäkin, ajattelevat häntä kuten hänkin heitä.

– He ovat ajatuksissani mukana. Olen luonut ehkä osittain itseäni suojellakseni romanttisen ajatuksen, että täällä me olemme saman taivaan alla. Intiassa käyneenä tiedän, että todellisuudessa meillä ei olisi yhteistä kieltä. En ymmärtäisi edes kulttuurista hirveästi, joten se voisi lopulta olla aika karu kohtaaminen.

Kaipaus on Liisa Rinteen mielestä suurempi biologisilla vanhemmilla kuin adoptioon annetulla lapsella.

– Luulen, että heidän ikävänsä on kovempi. Jos adoptiolapsella on kohtuullisen tasapainoinen elämä, hän ei joudu kokemaan niin paljon ikävää kuin se, joka on luovuttanut lapsen pois.Kuuntele koko keskustelu Areenassa. Toimittajina Paula Jokimies ja Markus Turunen. Tunteiden tiistai: Miten adoptoidun identiteetti rakentuu?

Tukea adoptoiduille Interpedian sivustolta
Adoptioperheet-sivusto

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi