Hyppää pääsisältöön

Opi neulomaan kaksiväristä patenttineuletta, niin kutsuttua briossia, Leen pienen neulekoulun avulla

Lee pitää lankaa ja neuleprojekti käsissään
Lee näyttää, miten voit neuloa kaksiväristä patenttineuletta. Lee pitää lankaa ja neuleprojekti käsissään Kuva: Yle/ Carina Ahlskog neulonta,Strömsö (tv-ohjelma),Lee Esselström

Haluatko oppia neulomaan tämän hetken trendikkäimmällä neuletekniikalla? Olet ehkä kuullut puhuttavan briossista ja mietit, mitä se oikein on? Tekniikkaa kutsutaan patenttineuleeksi. Juuri nyt suosituin on kaksivärinen patenttineule (englanniksi two coloured brioché). Täällä opit sen perusteet.

Seitsemässä videossa opetan askel askeleelta kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää päästäksesi itse alkuun. Näytän silmukoiden luomisen kahdella värillä vasemmalta oikealle, putkineulosreunan teon, eri kerrosten neulomisen (neuleessa toistuu neljä erilaista kerrosta), työn etenemisen sekä yhdenlaisen päättelyn.

HUOMAA! Käytän pyöröpuikkoa, että voin siirtää silmukoita reunasta toiseen. Jotta silmukat näkyisivät paremmin, olen käyttänyt puikkoja no 5 ja paksumpaa lankaa. Tämäntyyppisestä neuleesta tulee hyvin kuohkeaa ja paksua, ja se sopii hyvin neulottavaksi puikoilla no 2–3.

Neulominen käy melko hitaasti (ennen kuin siihen syntyy rutiini). Jos siis haluat oppia tekniikan ja kokeilla, aloita paksummalla langalla ja puikoilla ja harjoittele ennen kuin ryhdyt tekemään varsinaista projektiasi. Testilappusesta voi tulla vaikka patalappu!

VIDEO 1

Silmukoiden luominen kahdella värillä vasemmalta oikealle.

Tämä luomistapa sopii erityisen hyvin, kun neuloo kaksiväristä patenttineuletta, eli briossia, jossa on putkineulosreuna.

Työ aloitetaan tekemällä solmu, niin että langat ovat kiinni toisissaan. Tee aloitussilmukka vaalealla langalla. Tämä luomiskerros pitää tehdä hyvin löysäksi. Siitä tulee helposti hiukan kireä ja siksi käytän reilusti paksumpaa puikkoa silmukoiden luomiseen kuin itse neulomiseen. Mukauta puikon paksuus siihen, mitä olet tekemässä. Jos teet jotain hyvin joustavaa, kuten patenttineuletta tai joustinta, puikon pitää olla erityisen paksu. Aion neuloa projektini puikoilla no 5 ja käytän siksi luomisessa avuksi puikkoa no 8.

Neulo sitten silmukka tummalla langalla ja laita se vaalean silmukan eteen paksulle puikolle. Jatkossa lanka noudetaan kahden reunimmaisen silmukan välistä. Joka toinen on vaalea ja joka toinen tumma. Kolmas silmukka on siis vaalea, ja se nostetaan tumman silmukan viereen paksulle luomispuikolle.

Jotta molemmat puolet näyttävät siistiltä on tärkeää, että tumma lanka menee aina vaalean yli takapuolella, kun noudetaan lankaa. Vaalea lanka kulkee siis alitse ja tumma ylitse.

VIDEO 2

Ensimmäinen kerros kaksiväristä patenttineuletta, jossa on putkineulosreuna.

Aloita neulominen putkineulosreunan kolmesta oikeasta silmukasta vaalealla langalla. Luomiskerroksen seuraava silmukka on vaalea, neulon sen oikein, ja teen sitten langankierron ja nostan tumman silmukan nurin, eli otan silmukan takareunasta.

Neulo seuraava vaalea silmukka oikein ja tee langankierto, siirrä tumma silmukka oikealle puikolle ja jatka samaan tapaan, kunnes vasemmalla puikolla on enää kolme silmukkaa.

Kolme viimeistä silmukkaa kuuluvat putkineulosreunaan, eikä niitä neulota vaan nostetaan aina. Nosta vaalea lanka työn eteen ja nosta kolme viimeistä silmukkaa neulomatta. Ensimmäinen kerros on valmis!

VIDEO 3

Toinen kerros kaksiväristä patenttineuletta, jossa on putkineulosreuna.

Neulo edelleen pyöröpuikolla, jotta silmukat saa siirrettyä reunasta toiseen.

Kaksivärisen patenttineuleen toinen kerros neulotaan tummalla langalla, joka on työn oikeassa reunassa. Siirrä kaikki silmukat alkuun, jotta voit neuloa tummalla langalla.

Kolme ensimmäistä silmukkaa neulotaan oikein putkineulosreunaa varten.

Ensimmäinen silmukka on vaalea, tee langankierto ennen sitä ja nosta se nurin. Seuraavana tulee langankierto ja tumma silmukka ja ne neulotaan nurin yhteen.

Tee uusi langankierto, nosta silmukka ja neulo langankierto ja tumma silmukka nurin yhteen. Jatka näin, kunnes jäljellä on enää kolme silmukkaa.

Nyt jäljellä ovat vain putkineulosreunan kolme silmukkaa, jätä tumma lanka työn eteen ja nosta kolme viimeistä silmukkaa neulomatta.

VIDEO 4

Kolmas kerros kaksiväristä patenttineuletta eli briossia

On kaksivärisen patenttineuleen kolmannen kerroksen vuoro. Nyt molemmat langat ovat vasemmassa reunassa, joten on aika kääntää työ.

On vaalean langan vuoro ja neulon kolme ensimmäistä silmukkaa oikein.

Seuraavana on tumma silmukka. Tee langankierto, nosta silmukka nurin, neulo seuraava silmukka nurin yhteen odottavan langankierron kanssa.

Jatka näin, eli langankierto, nosto, neulo langankierto ja silmukka nurin yhteen, kunnes puikolla on enää kolme silmukkaa.

Kun jäljellä on kolme silmukkaa, jätä vaalea lanka työn eteen ja nosta kolme viimeistä silmukkaa oikeanpuoleiselle puikolle.

Putkineulosreunaa varten kolme silmukkaa puikon alussa neulotaan aina oikein ja kolme silmukkaa puikon lopussa nostetaan aina neulomatta.

VIDEO 5

Neljäs kerros kaksiväristä patenttineuletta eli briossia

Neljäs kerros - vaalea lanka työn vasemmassa reunassa ja tumma oikeassa. Siirrä kaikki silmukat puikon oikeaan reunaan ja ala neuloa tummalla langalla.

Neulo ensin oikein kolme ensimmäistä silmukkaa putkineulosreunaa varten. Nyt odottaa vaalea langankierto ja tumma oikein neulottu silmukka – ne neulotaan oikein yhteen.

Tee langankierto ja nosta silmukka nurin. Neulo oikein yhteen langankierto ja tumma silmukka, tee langankierto, nosta, neulo oikein yhteen, kunnes jäljellä on enää kolme silmukkaa.

Muista tehdä langankierto myös viimeisen vaalean silmukan eteen, ennen kuin siirrät tumman langan työn eteen ja nostat kolme reunasilmukkaa kutomatta oikeanpuoleiselle puikolle.

VIDEO 6

Viides kerros ja siitä eteenpäin

On kaksivärisen patenttineuleen viidennen kerroksen vuoro. Nyt näet, että puikolla on enimmäkseen tummaa lankaa, joten on vuoro neuloa vaalealla langalla (se on yksinkertainen muistisääntö, jos on epävarma, kummalla värillä pitää neuloa seuraavaksi).

Neulo putkineuloksen kolme silmukkaa oikein. Alla olevasta kerroksesta näkee myös, että on vaaleiden oikeiden silmukoiden vuoro, joten oikea silmukka ja langankierto neulotaan oikein yhteen, langankierto, nosto, oikein yhteen, langankierto, nosto… kunnes on jäljellä kolme silmukkaa. Nosta lanka työn eteen ja nosta kolme reunasilmukkaa.

Kuudes kerros
Siirrä silmukat oikeaan laitaan, neulo tummalla langalla, kolme oikein, langankierto ja nosto, neulo seuraava langankierto ja silmukka nurin yhteen. Jatka näin, kunnes jäljellä on kolme reunasilmukkaa, jätä lanka työn eteen ja nosta kolme viimeistä silmukkaa.

Käännä työ seitsemättä kerrosta varten, joka neulotaan vaalealla langalla. Neulo kolme reunasilmukkaa oikein. Tee langankierto ja nosto, neulo langankierto ja silmukka nurin yhteen. Jatka kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Tuo lanka työn eteen ja nosta kolme reunasilmukkaa oikeanpuoleiselle puikolle.

Kahdeksas kerros neulotaan tummalla langalla, kun työ on ensin siirretty oikeaan reunaan.

Neulo kolme reunasilmukkaa aina oikein jokaisen kerroksena alussa, neulo sitten langankierto ja silmukka oikein yhteen, tee langankierto ja nosta seuraava silmukka. Jatka kunnes jäljellä on kolme reunasilmukkaa, nosta lanka työn eteen ja nosta kolme reunasilmukkaa neulomatta.

Putkineulosreuna tehdään neulomalla aina kolme silmukkaa kerroksen alussa ja nostamalla ne kerroksen lopussa.

Jatkossa toistetaan kerroksia 5–8, kunnes työ on halutun pituinen. Nyt on myös helpompi nähdä, pitääkö neuloa nurjia vai oikeita silmukoita. Kun työ on vähän edistynyt ja näkee selkeämmin, mitä silmukoita on edellisessä kerroksessa, toistetaan mitä alla näkyy.

Yksinäisen silmukan eteen tehdään aina langankierto ennen nostoa ja silmukat, joilla on langankierto, neulotaan aina yhteen.

VIDEO 7

Päättely yhdellä värillä

Kun haluat päätellä kaksivärisen patenttineuleen, voit tehdä sen monin eri tavoin. Minä päättelen takapuolelta, tässä tapauksessa siniseltä puolelta, valkoisella langalla, koska se on päävärini. Päättelen siis silloin, kun on vuoro neuloa valkoisella, joka on päävärini.

Kolme ensimmäistä silmukkaa kuuluvat putkineulosreunaan ja neulon ne oikein ja vedän takimmaisen silmukan etumaisen yli.

Nyt on vuorossa sininen oikea silmukka, neulon sen oikein ja vedän edellisen silmukan sen yli. On tärkeää, että ei päättele liian kireästi - patenttineule on hyvin joustavaa, eikä siihen halua joustamatonta reunaa.

Päättelyn voi tehdä niin, että neuloo yhteen silmukan ja langankierron ja ilman langankiertoa olevan silmukan yksin ja vetää aina edellisen silmukan neulotun yli.

Voit myös päätellä kahdella värillä. Neulo silloin joka toinen silmukka vuoroin vaalealla ja tummalla ja vedä edellinen silmukka seuraavan yli. Silloin saat päättelykerroksen, joka muistuttaa kaksiväristä luomiskerrosta.

Alla olevissa kuvissa olen päätellyt kahdella värillä.

Lähikuva neulomisesta
Kaksivärisen patenttineuleen päättely kahdella värillä. Lähikuva neulomisesta Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,Strömsö (tv-ohjelma)

Neuloin tällä tekniikalla yksinkertaisen tuubihuivin, kiersin toista lyhyttä sivua puoli kierrosta ja ompelin lyhyet sivut yhteen niin, että luomiskerros ja päättelykerros kohtasivat kuten alla olevassa kuvassa.

Lähikuva neulotetusta kaulatuubista.
Kaksivärisellä patenttineuleella neulottu tuubihuivi, joka on ommeltu yhteen kierteisesti. Lähikuva neulotetusta kaulatuubista. Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,Strömsö (tv-ohjelma),Huivi

Tuubihuivi näyttää etupuolelta tältä.

Neulettu kauluri
Kaksivärisellä patenttineuleella neulottu tuubihuivi, joka on ommeltu yhteen kierteisesti. Neulettu kauluri Kuva: Yle/ Lee Esselström neulonta,Strömsö (tv-ohjelma)

Jos haluat neuloa Leen putkihuivin, käytä edellä olevia ohjeita ja neulo 70 silmukalla puikoilla no 2, kahdella värillä, putkireunussilmukat mukaan lukien. Päättele kahdella värillä, kun työn pituus on 65 cm. Käännä toista lyhyttä sivua puoli kierrosta ja ompele kiinni (takaa keskeltä).

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Leimaa metallia – kuusi vinkkiä

  Monipuolinen harrastus

  Tee oma teksti erilaisiin metalliesineisiin. Käytä uudelleen metallia, kuten säilykepurkkeja ja vanhoja lusikoita, käytä eri muotoisia valmiita metallilaattoja tai leikkaa omia alumiinilevystä. Voit tehdä esimerkiksi koruja, kilpiä, viljelytikkuja ja avainrenkaita.

 • Vegevalinta – viikkomenu 5

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa