Hyppää pääsisältöön

Suomalaiskilpailijoista Jussi Juola jatkaa Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun finaaliin

Mirjam Helin -laulukilpailun finalistit 2019.
Kuvassa kaikki kahdeksan finalistia. Mirjam Helin -laulukilpailun finalistit 2019. Kuva: Heikki Tuuli Mirjam Helin -laulukilpailu

Bassobaritoni Jussi Juola jatkaa Mirjam Helin -kilpailun loppukilpailuun, joka käydään keskiviikkona 29. toukokuuta Helsingin Musiikkitalossa. Finaaliin valittiin kahdeksan laulajaa välierän kahdestakymmenestä kilpailijasta.

Helin-kilpailun kaksipäiväinen välierä päättyi myöhään sunnuntai-iltana. Sen päätteksi tuomaristo julkisti finaaliin valittujen laulajien nimet. Finalistit ovat (aakkosjärjestyksessä)

Teaa An, mezzosopraano KOR
Stefan Astakhov, baritoni DEU
Olga Cheremnykh, sopraano RUS
Jussi Juola, basso FIN
Palesa Malieloa, sopraano ZAF
Bryan Murray, baritoni USA
Rodrigo Sosa Dal Pozzo, kontratenori ITA/VEN
Johanna Wallroth, sopraano SWE

Jussi Juola: "Tavoitteet ylittyivät"

Tulokset kuultuaan finaaliin valittu Jussi Juola kertoi olevansa todella onnellinen:

– En vielä oikein tajua tätä. Tavoitteeni oli päästä semifinaaliin eli tavoitteet on ylitetty. Huomenna lienee harjoituksia ja alkaa keskittyminen seuraavaan rundiin. Tulossa on todella hieno ohjelmisto ja on hienoa päästä tekemään se RSOn kanssa. On todella onnellinen olo.

Keskiviikon finaalissa kukin laulaja esittää Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa 20 minuutin mittaisen ohjelman, jossa kilpailija esittää kaksi orkesterisäestyksellistä teosta. Ainakin toisen teoksista on oltava ooppera-, oratorio-, kantaatti- tai konserttiaaria.

Voit seurata finaalin suorana lähetyksenä Yle Areenassa, Yle Teema Fem -kanavalla ja Yle Radio 1:ssä alkaen klo 18:30. Ylen kisakommentaattorina on sopraano Mari Palo.

Palkinnot

Kilpailussa palkitaan neljä parasta laulajaa miesten ja naisten sarjassa:
I 30 000 €
II 20 000 €
III 15 000 €
IV 10 000 €

Lisäksi jaetaan 3 000 € palkinto parhaan suomalaisen yksinlaulun esityksestä ei-suomalaiselle laulajalle.

Kilpailun tuomaristoon on kutsuttu seitsemän kansainvälisen karriäärin tehnyttä laulajaa. He ovat Olaf Bär, Ben Heppner, Vesselina Kasarova, François Le Roux, Waltraud Meier, Deborah Polaski ja Kiri Te Kanawa. Tuomariston puheenjohtajana toimii kolmatta kertaa Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja, tenori Jorma Silvasti.

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu Ylen kanavilla

Voit seurata kilpailun alusta loppuun suorina lähetyksinä ja tallenteina Yle Areenassa sekä koostein ja suorin lähetyksin Yle Radio 1:ssä.

Kilpailun finaali nähdään suorana myös Yle Teema Fem -kanavalla.

Alkukilpailu 20.–23. toukokuuta Musiikkitalon Camerata-salissa

Kilpailijat esiintyvät pianistin kanssa. He esittävät yhden ennen vuotta 1760 sävelletyn passio-, oratorio-, messu- tai kantaattiaarian, kaksi yksinlaulua, joista ainakin toisen on oltava saksankielinen lied sekä yhden ooppera- tai konserttiaarian.

Ohjelman kesto on enintään 20 min.

Suorat lähetykset Yle Areenassa klo 11 & 18
Koostelähetykset Yle Radio 1:ssä klo 22.05, uusinnat seuraavana päivänä klo 14.

Välikilpailu 25.–26. toukokuuta Musiikkitalon Konserttisalissa

Tuomaristo valitsee välikilpailuun 16–20 laulajaa, jotka esiintyvät pianistin kanssa. He esittävät yhden suomalaisen säveltäjän laulun, yksinlauluista muodostuvan 15-20 minuutin mittaisen kokonaisuuden sekä yhden ooppera- tai konserttiaarian.

Ohjelman kesto on enintään 30 min.

Suorat lähetykset Yle Areenassa klo 11 & 18
Koostelähetykset Yle Radio 1:ssä klo 22.05, uusinnat seuraavana päivänä klo 14.

Loppukilpailu 29. toukokuuta Musiikkitalon Konserttisalissa

Tuomaristo valitsee finaaliin 8 kilpailijaa, jotka esiintyvät Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Kilpailija esittää kaksi orkesterisäestyksellistä teosta, joista ainakin toisen on oltava ooppera-, oratorio-, kantaatti- tai konserttiaaria.

Ohjelman kesto on enintään 20 min.

Suorat lähetykset klo 18.30-22.30 Yle Teem Fem -kanavalla (väliaika nähtävissä vain Yle Areenassa), Yle Areenassa (refereras i flerljud) sekä Yle Radio 1:ssä.

 • Riemastuttava oopperalöytö!

  Levyarvio

  Provinsiaalisen uran tehneen sveitsiläisen kapellimestarin, säveltäjän ja opettajan Richard Fluryn ensimmäinen ooppera, yksinäytöksinen ”Firenzeläinen tragedia” valmistui vuonna 1928 ja sai kantaesityksessään Solothurnissa Pohjois-Sveitsissä seuraavana keväänä varsin myönteisen vastaanoton lehdistöltä. Eipä ihme: hieman yli kolmekymmenvuotiaan paikallisen säveltämäksi se on suorastaan nerokas vetäen vertaansa selvästi esikuvallisen Richard Straussin Salome-oopperalle – Oscar Wilden tekstiin sekin. Vajaan kolmen vartin kestävä yksikohtauksinen nostatus sisältää niin wildemaisia lausahduksia kuin taiten verhoiltua sosiopoliittista debatointia.

 • Erika Foxin improvisatorinen välittömyys

  Levyarvio

  On sanottu että säveltäminen ja improvisaatio olisivat hyvin lähellä toisiaan, ja että hyvät sävellykset ovat vain hyvien improvisoijien ylöskirjoituksia. Riippuu varmaankin keneltä kysytään – mutta englantilaisen Erika Foxin musiikissa improvisatorinen välittömyys on kiehtovasti läsnä jokaisessa nuotissa osana jotain sellaista josta rakentuu kokonaisuuksia, vapaata muotoa.

 • Pianistin tarinointia rauhallisesti ja liioittelematta

  Levyarvio

  Tällä vuosikymmenellä vuoden 2010 Kuningatar Elisabeth -pianokilvan voiton jälkeen paikkansa kysytyimpien konserttipianistien joukossa vakiinnuttanut Denis Kozhuhin on tänä syksynä ihastuttanut levyjulkaisuja seuraavia miellyttävästi soivalla ja hyvin soitetulla albumilla valikoimasta Felix Mendelssohnin Sanattomia lauluja ja Edvarg Griegin Lyyrisiä kappaleita. Se sopii olohuoneisiin mitä parhaiten, erityisesti nyt iltojen pimetessä kynttilänvalolle sopivasti lämpöä antamaan. Lyyrisyyden lisäksi minua kuulijana miellyttää myös Kozhuhin tapa tarinoida rauhallisesti ja liioittelematta.