Hyppää pääsisältöön

Brewster – Taivaan helmi, vanhan hävittäjäkoneen etsinnöistä tuli tapahtumien vyyhti

Kansainvälinen ryhmä etsii miljoonien arvoista vanhaa hävittäjäkonetta, Brewsteria, oligarkkien Venäjältä.
Hävittäjä-ässä Heimo Lampi Brewster-koneessaan. Kansainvälinen ryhmä etsii miljoonien arvoista vanhaa hävittäjäkonetta, Brewsteria, oligarkkien Venäjältä. Yle TV1

TV1 lauantaina 1.6.2019 klo 10.00 - 11.00, Areenassa

Brewster Buffalo -hävittäjä oli jatkosodan alussa Suomen tärkein lentokone. Hävittäjälentokoneilla taisteltiin myös Tyynellämerellä.

Toisen maailmansodan jäljiltä ei säästetty yhtään konetta – edes museoitavaksi. Yksi kuitenkin löydettiin Venäjän Karjalasta sitkeitten etsintöjen jälkeen.

Kansainvälinen ryhmä etsii miljoonien arvoista vanhaa hävittäjäkonetta, Brewsteria, oligarkkien Venäjältä.
Brewster-laivue tähystyslennolla Muurmanskiin, etummaisena Heimo Lampi. Kansainvälinen ryhmä etsii miljoonien arvoista vanhaa hävittäjäkonetta, Brewsteria, oligarkkien Venäjältä. Kuva: Paul Ervi Yle TV1,Brewster - Taivaan helmi

Yllättäviä käänteitä

Vuonna 1998 löytyi BW-372 -hävittäjälentokone, jolla luutnantti Lauri Pekuri teki pakkolaskun 25. kesäkuuta 1942 palavana Isoon Kolejärveen. Paikka sijaitsee noin 50 kilometriä länteen Segežasta, joka on Muurmannin radan varrella, lähes Rukajärven korkeudella.

Järvestä nostetun koneen ympärille syntyi uskomaton tapahtumien vyyhti. Suomalaiset, venäläiset ja amerikkalaiset halusivat osallistua tavalla, josta ei yllättäviä käänteitä puuttunut.

Kyseessä on konetyypin ainoa edes kohtalaisessa kunnossa oleva yksilö, sen rahallinen arvo on miljoonissa. Suomalaisille lentäjäveteraaneille koneen tunnearvo on vielä suurempi. Heidän muistoissaan Brewster on menestyksekäs ja rakas.

Kansainvälinen ryhmä etsii miljoonien arvoista vanhaa hävittäjäkonetta, Brewsteria, oligarkkien Venäjältä.
BW-372 on nostettu ylös Ison Kolejärvestä. Kansainvälinen ryhmä etsii miljoonien arvoista vanhaa hävittäjäkonetta, Brewsteria, oligarkkien Venäjältä. Kuva: Tellus Tops Vladimir Bolshakov Yle TV1,Brewster - Taivaan helmi

Lupaus isälle

Marja Lammen dokumentti Brewster – Taivaan helmi on kertomus isälle, hävittäjä-ässä Heimo Lammelle tehdystä lupauksesta.

Dokumentti kertoo kahden ihmisen sitkeydestä ja intohimosta, joka ajaa läpi harmaan kiven. Se on samalla tarina yhden konetyypin historiasta, BW-372:n kohtalosta Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Suomessa.

Moneen kummalliseen asiaan on saatu vastaus, mutta monia kysymyksiä jää vielä vastaamatta. Kuka johti surrealistista näytelmää hävittäjälentokoneen noston yhteydessä?

Tuotanto: Tellus Tops Films, Suomi 2011. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.