Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Patriotic Highway – tarina oikeudesta, korruptiosta ja kansakunnan rakentamisesta

Ruotsalaisohjaaja Caroline Troedssonin dokumentti on kertomus oikeudesta, korruptiosta ja uuden kansakunnan rakentamisesta.
Kosovon itsenäisyyssodan sankari, puoluejohtaja Fatmir Limaj (toinen oik.) on syytteessä korruptiosta. Ruotsalaisohjaaja Caroline Troedssonin dokumentti on kertomus oikeudesta, korruptiosta ja uuden kansakunnan rakentamisesta. Kuva: Caroline Troedsson / Auto Images AB Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Patriotic Highway

TV1 tiistaina 5.5.2020 klo 23.00 - 00.00, Areenassa

Vuonna 2008 syntyi uusi kansakunta. Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta ja otti paikkansa valtioiden joukossa. Nuorta kansakuntaa ravisteli muutama vuosi myöhemmin korruptioskandaali.

EU:n perustama oikeusvaltio-operaatio EULEX aloitti oikeudenkäynnin, jossa pääsyytettynä oli kansanedustaja Fatmir Limaj, entinen liikenneministeri ja Kosovon vapautusarmeijan UÇK:n komentaja. Limajia syytetään valtion ja EU:n varojen väärinkäytöstä ja korruptiosta.

Poliittista painostusta

Tuomarina EULEX -korruptio-oikeudenkäynnissä toimii ruotsalainen Marie Tuma. Kansainvälisen oikeuden tuomarin tehtävänä on puolustaa oikeutta, kun yhteiskunta on sairastunut ahneuteen.

Yli 15 vuotta kansainvälisenä juristina toiminut Tuma on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Haagin sotarikostuomiostuimessa. Nyt hänella on edessään uransa suurin haaste.

Matkalla Kosovon kipupisteisiin Tumalle selviää, miten syvälle rakenteisiin hyvä veli -verkostojen voima ulottuu. Hän kohtaa oikeudenkäynnin aikana huonomuistisia todistajia, poliittista painostusta ja joutuu itsekin korruptiosyytösten kohteeksi. Käy yhä vaikeammaksi erottaa, mikä on totta ja mikä valhetta.

Oikeus, korruptio, uusi kansakunta

Ruotsalaisohjaaja Caroline Troedssonin dokumentti Patriotic Highway on kertomus oikeudesta, korruptiosta ja uuden kansakunnan rakentamisesta.

Minkälainen diplomaattinen voimapeli pyörii kansainvälisen oikeuden ympärillä? Kuinka pitkälle tuomari Marie Tuma on valmis menemään oikeuden ja demokraattisen yhteiskunnan puolesta? Hänen vastuullaan on, että oikeus voittaa.

Patriotic Highway. Tuotanto: Auto Images, Ruotsi, 2019. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.