Hyppää pääsisältöön

Nyt puhuu Seinäjoen arabikevät -dokumentin ohjaaja Matti Reinikka: “Dokumentissa nostetaan kissa pöydälle, ja siinä on aihetta ja materiaalia lisäkeskusteluun”

Docventures sai Seinäjoen arabikevään ohjaajalta tuoreet kommentit juuri ennen dokkarin ensiesitystä Suomen näköradioissa. Katso Matti Reinikan haastattelu kokonaisuudessaan tämän jutun alusta.

Docventuresin erikoisjakson aihe on ottanut jo etukäteen kovia kierroksia sosiaalisen median keskustelupalstoilla. Seinäjoen arabikevät -dokumentin ohjannut Matti Reinikka kertoo Docventuresin haastattelussa, että hänen mielestään dokumentti tuo suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun uuden näkökulman.

– Päästään vastaanottokeskuksen sisälle, nähdään aitoja tilanteita, kuullaan rehellistä puhetta turvapaikanhakijoilta itseltään ja joukosta, joka tuli rajan yli, Reinikka sanoo.

Hänen mukaansa ruohonjuuritason näkökulma ja pitkä seuranta ovat Suomessa ennennäkemättömiä. Dokumentissa seurataan Seinäjoen vastaanottokeskuksen ja kahden muun päähenkilön elämää kolmen vuoden aikana.

Siinä on aihetta ja materiaalia lisäkeskusteluun.― Matti Reinikka

Dokumentissa myös kaksi maahanmuuttajataustaista islam-kriitikkoa saa puheenvuoron.

Docventuresin Riku Rantala kysyykin Reinikalta, miksei näitä voimakkaita näkemyksiä kommentoida tai haasteta elokuvassa.

Reinikka kiistää, ettei kommentteja ollenkaan haasteta.

– Siitä, että on tahoja, jotka haluavat käyttää muslimiväestöä ajaakseen sharia-lakia tulevaisuudessa, meidän muslimipäähenkilö saa kommentoida sitä. Se loppukohtaus häneltä on kommentti siihen väitteeseen, hän sanoo.

Kun Rantala kysyy Reinikalta, katsooko tämä väitteitä kommentoidun riittävästi, ohjaaja ei vastaa suoraan, vaan perustelee, miksi halusi säilyttää kohtaukset elokuvassa.

– Halusin, että kohtaukset jäävät elokuvaan sen takia, että nostetaan ikään kuin kissa pöydälle, ja siinä on aihetta ja materiaalia lisäkeskusteluun, Reinikka sanoo.

Lisäksi hänen mielestään ne kuuluvat olennaisesti yhden päähenkilön tarinaan.

Kuva alkoi muuttua, kun tutustuttiin irakilaisiin kavereihin.― Matti Reinikka

Docventuresin 10-minuuttisessa haastattelussa Reinikka kertoo myös ajatustensa teemasta muuttuneen jossain määrin elokuvan teon aikana.

– Kun vyöry Tornioon alkoi, minulla oli käsitys että ihmiset jotka tulee Suomeen, ne tulee turvapaikan perässä. Mutta se kuva alkoi muuttua, kun tutustuttiin irakilaisiin kavereihin ja he alkoivat kertoa itse, että nyt on tullut rajan yli militantteja armeijan sotilaita, mahdollisesti Isiksen jäseniä. Heidän arvionsa oli, että aika suuri joukko tuli - he käyttivät itse sanaa turistina, Reinikka sanoo.

Katso Reinikan pitkä haastattelu kokonaisuudessaan tästä:

Docventures tiistaina 28.5. klo 21.00 alkaen Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa

Docventuresin toukokuun erikoislähetyksen dokkari on kohua herättänyt ja Yleisradion tv-julkaisuun lopulta päässyt Seinäjoen arabikevät. Miten kohu syntyi? Siihen ennen itse elokuvaa vastaavat Seinäjoen arabikevään ohjaaja Matti Reinikka ja Ylen etiikkapäällikkö Timo Huovinen.

Docventures Talk Show’n teemana on pakolaiskriisi, eurooppalaiset ja suomalaiset arvot ja niiden puolustaminen. Keskustelemaan on kutsuttu pakolaisena Suomeen tullut, Suomen sekulaarit maahanmuuttajat ry:n perustaja Anter Yasa, valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, jonka vastuulla oli pakolaiskriisin aikainen turvapaikkatoiminta sekä isoa kansainvälistä kokonaiskuvaa tutkiva Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko. He mahtuvat samaan leffaklitsuun puhumaan kiihkottomasti maahanmuutosta ja sen haasteista.

Keskustelu jatkuu Yle Puheessa keskiviikkona 29.5. klo 14.00.

Uusimmat sisällöt - Docventures