Seinäjoen arabikevät -dokumentti esitetään 28.5. osana Ylen Docventures-ohjelmaa.
Dokumentti ja sen tekoprosessi ovat hienolla tavalla panneet pohtimaan länsimaisen demokratian peruspilarin eli sananvapauden ominaisuutta ja rajoja.
Yleisradion toiminnan lähtökohta on ohjelmien tai juttujen julkaiseminen. Ennen julkaisemista käymme aina kaikkien julkaistavien teosten sisällön läpi. Tämän pohjana ovat lainsäädäntö ja alamme eettiset ohjeet.
Pääsääntönä toimittamisessa on lakien noudattaminen, eikä toimittajuus luo etuoikeutta lakien rikkomiseen. Lakien lisäksi vastuulliset toimittajat ovat lupautuneet noudattamaan alansa eettisiä ohjeita. Ne ovat yleensä tiukempia kuin lainsäädäntö.
Luottamusta herättääkseen toimittajat ovat julkaisseet ohjeensa julkisesti ja valvovat niiden noudattamista itsesäätelyelimen Julkisen sanan neuvoston kautta.
Sananvapaus ei siis ole absoluuttinen oikeus. Vastuullisen median julkaisemisen kriteerit ovatkin tiukemmat kuin esimerkiksi normaalikansalaisen, joka julkaisee somessa kirjoituksiaan tai mielipiteitään.
Nyt Docvetures-ohjelman osana esitettävä Seinäjoen arabikevät -dokumentti on käynyt läpi tämän normaaliin julkaisemiseen ja toimittamiseen liittyvän tapahtumakulun. Samalla tavalla kuin kaikki muukin julkaisemamme materiaali ihan riippumatta siitä, onko jutun tai ohjelman tekijä Ylen sisältä tai ulkopuolelta.
Tällä kertaa prosessi on ollut normaalia pidempi. Tekijä on halunnut pitää kiinni näkemyksistään ja näin tekijät monesti tekevät. Tämän pohjalta sitten neuvotellaan mahdollisesti julkaistavasta versiosta. Tämä on normaalia toimittamista. Itse osallistun tällaiseen toimintaan ympäri Yleä useita kertoja viikossa auttaen toimittajia esityspäätöksiä harkittaessa.
Dokumentin tekijä on kokenut tulleensa kaltoinkohdelluksi prosessissa. Tältä osin Yle käy tietenkin läpi omia toimintatapojaan. Tekijä julkisti dokumentista keväällä myös oman versionsa ja siihen hänellä on ollut täysi oikeus.
Tapahtumasarja kertoo myös siitä, että Yle hankkii esitettäväkseen dokumentteja eri tavoin.
Tämän dokumentin on tehnyt Ylen ulkopuolinen toimittaja. Yle on hankkinut teokseen esitysoikeudet ja dokumenttia rahoittamassa on ollut Ylen lisäksi Suomen elokuvasäätiö, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus sekä Kirkon mediasäätiö. Jotkut dokumentit ovat Ylen oman toimituksen tekemiä tai täysin tilaustöitä talon ulkopuolelta.
Kaikki sisällöt käyvät silti läpi lopulta samanlaisen julkaisuprosessin Ylellä. Esimerkiksi asiaväitteet on tarkistettava kohdalleen ennen julkaisua mielellään niin, että tekijä on tarkistanut ne sillä hetkellä, kun hän on laittanut ne esille julkaistavaan versioon. Mitä tärkeämmästä asiasta on kyse, sen monipuolisempi esitettävän kokonaisuuden on hyvä olla.
Seinäjoen arabikevät -dokumentti on tärkeä puheenvuoro Suomessa syvällisesti vaikuttaneesta asiasta eli turvapaikanhakijoista ja heidän tulosta maahamme. Aihe on monitahoinen ja siitä voi, saa ja pitää olla montaa mieltä, kunhan julkisesti esitetyt mielipiteet ovat lainmukaisia. Asia on herättänyt maassamme myös pelkoja, epäilyjä ja kritiikkiä. Niistäkin on voitava keskustella.
Dokumentti voi ja sen pitää olla tekijänsä näköinen.
Ylen tehtävä on edistää monipuolista keskustelua eri asioista. Tässä tapauksessa monipuolinen keskustelu tärkeästä aiheesta toteutuu yhdistämällä dokumentti ja sen jälkeinen studiokeskustelu. Sillä tavoin kokonaisuus on niin tasapainossa, että myös dokumentin voi esittää.
Filosofi Urpo Harvaa vapaasti lainatakseni: demokratian tehtävä on poistaa tietämättömyyttä, muuten tietämättömyys poistaa demokratian.
Toivottavasti tämäkin kokonaisuus toimii tietämättömyyden poistajana.
Timo Huovinen
Journalististen standardien ja etiikan päällikkö