Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa pääkuva

YleX Nosteessa: Missikisat tekee kapinahenkistä uuden aallon rockia, jossa voi kuulla Ursus Factorya ja Hopeajärveä

Neljän miehen bändi soittaa lavalla hikisinä ja energisinä. Lavalla on savua ja violettia valoa.
Neljän miehen bändi soittaa lavalla hikisinä ja energisinä. Lavalla on savua ja violettia valoa. Kuva: Simo Vilhunen musiikki,Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Missikisat.

Missikisat soittaa ärhäkää rokkia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

– Missikisoissa yhdistyy raikkaasti perinteinen ja tuore suomalainen rockmusiikki. Taustalla piilee selkeä kapinahenki, mutta musiikki on yksinkertaisen tarttuvaa, kitaravoittoista suomirokkia. Yhtye tuo mieleen hieman Ursus Factoryn hauskanpidon ja Hopeajärven soundin.

Missä ja miten Missikisat perustettiin?

– Ensimmäinen liikkeellepaneva ajatus tästä yhtyeestä syntyi Tampereella Pispalassa syksyllä 2015. Nykyinen kokoonpano on ollut kasassa vuoden 2016 alusta. Tutut tyypit koottiin yhteen palavalla halulla tehdä erilaista ja mielenkiintoista rockmusiikkia.

Mistä yhtyeen nimi tulee?

– Kaikki rajut rockbändin nimet taitavat olla jo varattuja, joten asiaa voi lähestyä siltä kantilta, että mikäpä onkaan saatanallisempaa kuin elähtäneen pukumiesringin järjestämät missikisat, joissa ihmisiä laitetaan paremmuusjärjestykseen ulkonäön perusteella kansanhuvin nimissä. Nimi edustaa yleistä vastarannankiiskeilyä valloilla olevalle ajattelutavalle, jossa ihmisten elämä, harrastukset ja kaikki tuntuvat olevan yhtä missikisailua suosiosta ja tykkäyksistä ulkonäön ja materian siivin, hyvinvoinnin kustannuksella.

Miten kuvailisitte musiikkianne?

– Missikisat kuulostaa Missikisoilta. Kaipa se on jotain uuden aallon suomenkielistä rockia köyhän miehen progella ja indiellä höystettynä, unohtamatta prinssihevi- ja IOR-vaikutteita.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

– Mieleenpainuvimpia ovat ensimmäinen sessio Suomenlinnan studiossa, bändin alkutaipaleella tehty Suomen-kiertue Lokit-yhtyeen kanssa, levy-yhtiö Soit Se Siltin ja keikkamyyjä Alt Agencyn kiinnostuksen herättäminen, kahden ensimmäisen EP:n julkaisu vinyylinä sekä noteeraukset Rumbassa ja Soundissa. Myös Harsprånget-EP:mme pääsy Iisakki Kennilän ja Antti Autin Closer-lyhytelokuvan ääniraidalle ja tuleva ensimmäinen ulkomaankeikka Skeneraator-festivaalilla Virossa lämmittävät erityisesti.

Mitä keikkaa jännititte eniten?

– Luultavasti ensimmäistä keikkaa Hervannan Varjobaarissa kolmisen vuotta sitten. Mukana olivat myös Huora sekä noiserockyhtye Noku.

Mikä olisi teidän unelmien keikkapaikka?

– Joku vapaamielinen ja vaihtoehtoinen, tiivistunnelmainen alakulttuurin keskittymä, kuten Vastavirta Tampereella tai Tukikohta Oulussa. Toisaalta myös jollain Provinssin, Ilosaarirockin ja Ruisrockin kaltaisista isoista festareista soittaminen illankähmässä on ehdottomasti yksi unelmista.

Mitä bändiä tai artistia haluaisitte päästä lämppäämään? Miksi?

– Sanotaan nyt vaikka Hebosagil, koska se on kotimaan kovin ja aliarvostetuin rockyhtye. Parhaassa tapauksessa saisimme vähän lämpöä yleisöön tulevaa höykytystä silmällä pitäen.

Mistä sanoituksesta olette erityisen ylpeitä ja miksi?

– Valitsen Proteuksen kertosäkeen, koska pitäähän EP:n nimikkokappaleen johtolauseen takana pystyä seisomaan, ja siitä tämän uusimman EP:n kantava ajatus syntyi. Se on yleisellä ja yksilöllisellä tasolla sopivan moniselitteinen, vertauskuvallinen, paljonpuhuva ja tulkinnanvarainen.

Jos voisitte soittaa uudelle kuulijalle vain yhden biisin tuoreelta EP:ltä, mikä se olisi ja miksi?

Proteus on mielestäni parasta Missikisaa tuolla EP:llä ja tällä hetkellä. Se edustaa erinomaisesti tälle yhtyeelle ominaista tiukkaa yhteissoittoa ja rytmiä pikkukikkoineen unohtamatta soljuvuutta ja tarttuvuutta. Loppuosioon saimme gregoriaanisten ja post-gregoriaanisten sointujen avulla juuri sitä oikeaa haikeaa ja kaihoisaa melankoliaa. Suunnittelimme aluksi loppuun fade outia, mutta nahalle tarttuikin kelpo otto, joka loppuu luonnollisesti ja turhaa kikkailua ei tarvittu.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on tulevaisuudelle?

– Bändin suhteen suunnittelemme ja haaveilemme hyvien Missikisat-julkaisujen valmistumisesta, äkäisten keikkojen soittamisesta ja pääsystä esiintymään kaupunkeihin, joissa emme ole vielä käyneet.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!