Hyppää pääsisältöön

Äänestä! Kirja vs. Leffa: Kummisetä

Kuvassa kohtaus Francis Ford Coppolan Kummisetä-elokuvasta.
Kuvassa kohtaus Francis Ford Coppolan Kummisetä-elokuvasta. Yle Puhe,Kummisetä,Kummisetä

Hienoja kirjoja ja upeita elokuvia on maailma täynnä. Mutta monestako upeasta kirjasta on onnistuttu tekemään hieno elokuva? Sitä selvittää Yle Puheen ohjelmasarja Kirja vs. Leffa.

Mario Puzon vuonna 1969 julkaisema Kummisetä uudisti sekä kirja- että elokuvateollisuutta. Syntyi kokonaan uusi lajityyppi, mafiaromaani, jossa uskollisuutta, petosta, kostoa ja vallan käyttöä käsiteltiin uudella tavalla. Bestsellerin suomensi Pekka Hakala vuonna 1971.

Myös kirjan filmatisointi, Francis Ford Coppolan Kummisetä vuodelta 1972, on teos, johon muita saman genren elokuvia verrataan.

Toimittaja Jarmo Laitanevan kanssa teoksista keskustelevat kirjalija ja toimittaja JP Pulkkinen ja näyttelijä Juhani Laitala.

Kirja vs. Leffa torstaisin klo 14-15 Yle Puhe ja Yle Areena.

Kummisetä - kirja vai leffa?

Kumpi puhuttelee sinua enemmän, Mario Puzon kirja (1969) vai Francis Ford Coppolan ohjaama leffa (1972)? Mihin perustat valintasi? Kerro mielipiteesi, parhaat kommentit otetaan mukaan ohjelmaan.

Leffa (Francis Ford Coppola)
79% (87 ääntä)
Kirja (Mario Puzo)
21% (23 ääntä)
Ääniä yhteensä: 110
Kommentit
 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.