Hyppää pääsisältöön

Caroline Shaw on kekseliäs resonanssi-säveltäjä

Yhdysvaltalainen muusikko-säveltäjä Caroline Shaw (s. 1982) luo kiinnostavaa sävelistöä, joka puhuttelee musiikinkuulijoita laajasti yli genrerajojen. Nyt Shawn tuoreella profiilijulkaisulla Attacca-kvartetti (Amy Schroeder ja Keiko Tokunaga, viulu, Nathan Schram, alttoviulu, Andrew Yee, sello) on taltioinut Shawn jousikvartetille säveltämiä soivuuksia.

Orange äänitteen kansi
Orange äänitteen kansi Caroline Shaw

Äänitteen kuudesta teoksesta muodostaa huoliteltu ja monipuolinen kokonaisuus. Shaw kirjoittaa jousikvartetille kekseliäästi. Harmonioissa on kutsuvuutta ja upeaa resonanssia. Äänitteen hyväntuulinen musiikki seisoo tyylillisesti tukevasti omilla jaloillaan. Sävelistö soi vilpittömän oloisesti ja raikkaasti. Taitavasti kirjoitetussa musiikissa on myös näkemystä ja syvyyttä.

Keskiöön nousee kaksi hieman yli viiden minuutin kestoista, mutta tapahtumiltaan vivahteikasta kappaletta Limestone & Felt sekä Valencia. Shaw osaa tarvittaessa ottaa irti jousikvartetista tehoja menettämättä kuitenkaan harmonista kontrollia. Näin sointi pysyy jatkuvasti avoimena ja kirkkaana.

Parhaimmistoon kuuluu myös äänitteen laajin teos on Plan and Elevation. Kokonaisuus on napakasti laadittu, kun reilun viidentoista minuutin kokonaisuus jakautuu kuuteen osaan.

Taidokas Attacca-kvartetti soittaa erinomaisesti taltioidut vahvalla intensiteetillä ja sitoumuksella. Lisäksi äänitteen tyylitelty ulkoasukin on tätä päivää.

Orange. Shaw. Attacca Quartet. (New Amsterdam/Nonesuch Records)

Kuuntele Uudet levyt 28.5.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.