Hyppää pääsisältöön

Galina Ustvolskajan säveltäjäkuva päivittyy

Säveltäjä Galina Ustvoskajan (1919–2006) syntymän 100-vuotisjuhlallisuudet jatkuvat aktiivisena ympäri maailmaa. Uusin säveltäjän musiikkiin keskittyvä julkaisu päivittää mukavasti Ustvolskajan säveltäjäkuvaa.

Ustvolskaja äänitteen kansi
Ustvolskaja äänitteen kansi Galina Ustvolskaja

Äänitteen kaksi teosta kattavat tiiviydessään Ustvolskajan viululle ja pianolle kirjoittaman tuotannon kokonaan. Erityisesti Ustvolskajan myöhäistuotannossa törmää usein vimmaisesti ja maanisesti takoviin ääniin ja sävelkimppuihin, joita kuullaan luonnollisesti myös viulu-piano-duoissa. Ennen kaikkea ne kuitenkin esittelevät Ustvolskajan sävelkielen lyyrisempää ja intiimimpää puolta.

1950-luvun alussa valmistunut sonaatti pianolle ja viululle rakentuu karun kauniiden koraalien, kellojen sekä kolkon oloisten harmonisten motiivien varaan. Tunnelma on pysähtynyt ja lamaantunut.

Päähuomion vie kuitenkin reilu kymmenisen vuotta myöhemmin valmistunut duo viululle ja pianolle. Lähes puolen tunnin kestoinen teos jakautuu seitsemään osaan muodostaen vahvan kokonaisuuden. Alun viulun hiiskuvista korkeista huiluäänistä kasvaa tuttu armoton taonta. Vastakohtaistaminen toimii, kun Ustvolskajan rakastamia paikalleen jähmettyneitä karuja jankkasäveliä pehmentämään ilmestyy aika ajoin lempeitä hiljentymiä.

Viulisti Evgeny Sorkin ja pianisti Natalia Andreeva tulkitsevat Ustvolskajan sävelistöä mallikkaasti. Voimaperäinen junttaus sujuu duolta vakuuttavasti, mutta hiljaisempiin suvantoihin olisi suonut vieläkin lisää vienoa herkkyyttä ja haurasta rahinaa.

Galina Ustvolskaja. Complete works for Violin and Piano. Evgeny Sorkin, viulu, Natalia Andreeva, piano. Divine Art (DDA 25182)

Kuuntele Uudet levyt 28.5.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.