Hyppää pääsisältöön

Kaija Saariahon vahva vire jatkuu

Kaija Saariahon (s. 1952) värikylläistä orkesterimusiikkia on jälleen tallennettu makusteltavaksi. Äänitteen kaikki teokset matkaavat mysteerien ja myyttien maailmassa.

Kaija Saariaho äänitteen kansi
Kaija Saariaho äänitteen kansi Kaija Saariaho

Baritonille ja orkesterille kirjoitettuun laulusarjaan True Fire (2014) tuli ensin musiikki, sitten teksti. Eri lähteestä kootun tekstin keskeisiä elementtejä ovat alkuaineet vesi, maa, ilma ja tuli. Upeaäänisen bassobaritoni Gerald Finleyn monipuolinen ilmaisu kannattelee Saariahon laulusarjaa varmasti, ja teoksen kuudesta osasta kuulostuu vahva puolituntinen kaarros.

Äänitteellä vedenjakajana toimiva Ciel d’hiver (2013) on kymmenen vuotta aiemmin valmistuneen Orion-teoksen uudelleen muokattu toinen osa. Vaikka uudessa versiossa orkesterin kokoa onkin pienennetty, ei teos ole menettänyt alkuperäisen teoksen kosmisiin sfääreihin ulottuvia mittasuhteita.

Harpulle ja orkesterille kirjoitetussa teoksessa Trans (2015) soolosoittimen asema ei aina ole hallitseva, vaan harppu liittyy usein mukaan orkesteriin kudelmiin. Ensimmäinen osa käynnistelee harpun sukkuloidessa vikkelästi rekisteriavaruudessa ylös ja alas. Toinen osa hiipii salaperäisessä hiljaisessa maailmassa. Osan alussa harppua värittävien vaskien ja lyömäsoitinten mataluudet kääntyvät ylärekisterin kirkkauksiksi. Teoksen sulkevan kolmannen osan sähäkkyydet puolestaan hiipuvat nopeasti aiempien osien materiaalia makustellen. Konserton päällimmäiseksi mielikuvaksi jää vahva mystinen ja ikiaikainen tunnelma. Harpisti Xavier de Maistren taitavissa käsissä harppu kuulostuu taipuisana ja ilmaisuvoimaisena instrumenttina.

Hannu Linnun johtama Radion sinfoniaorkesteri herkistelee tapansa mukaan taitavasti Saariahon värimusiikkiin lumoavia sointiasuja.

Saariaho. True Fire, Ciel d’hiver, Trans. Gerald Finley, bassobaritoni, Xavier de Maistre, harppu, Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu. Ondine (ODE 1309-2)

Kuuntele Uudet levyt 28.5.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.