Hyppää pääsisältöön

Äänestä Suomen kamalin eläinääni!

Eläimiä, joilla on karmiva ääni
Mikä eläin kailottaa kamalimmin? Eläimiä, joilla on karmiva ääni Kuva: Annukka Palmén-Väisänen/Yle eläimet

Nyt valitaan eläinmaailman karmein kailottaja. Mikä äänistä saa ihokarvasi pystyyn? Kuuntele jos uskallat! Äänestysosio löytyy jutun lopusta.

Minkki

Alunperin turkistarhakarkulainen, nykyisin levittäytynyt puoleen Suomea. Kuivunutta sirkkeliä muistuttava ääni on kuin kauhuelokuvista, ja melkoinen tappaja minkki onkin.

minkki
minkki Kuva: Jouni Nygård minkki

Näätä

Metsiemme sähäkkä ninja, joka hiipii hiljaa ja tappaa armotta jopa ison jäniksen. Kiukkuisena näätä kuulostaa äkäiseltä kissalta, mutta paritteluaikeissa se heittäytyy hempeäksi ja naukuu.

näätä puussa
näätä puussa Kuva: Petri Kuoso näätä

Supikoira

Äänensä puolesta ei ihan Voice of Finland -tasoa, vaikka onkin melkoinen virtuoosi. Supikoira osaa haukkua, röhkiä ja tuhista. Ei viihdy parrasvaloissa, vaan on yöeläin.

supikoira
supikoira Kuva: Ossi Saarinen @soosseli supikoira

Metsäkauris

Tiesitkö, että hädässä bambi rääkyy? Pimeässä tämä suurisilmä voi pelästyttää ohikulkijan pahan kerran. Eläin varoittelee haukahtelemalla, ja kiima-aikana uros viheltelee kimakasti.

Metsäkauris pukki Ähtärin eläinpuistossa.
Metsäkauris pukki Ähtärin eläinpuistossa. Kuva: Yle/Risto Salovaara metsäkauris,hirvieläimet,hirvikärpänen,nisäkkäät

Härkälintu

Kesämökkeilijän äänekäs naapuri, joka soidinaikaan mylvii niin että rannoilla raikaa. Härkälinnun estoton ja jopa porsasmainen kiljunta tunnetaan Etelä- ja Keski-Suomen järvillä. Ei tarvitse kovaäänistä tullakseen kuulluksi.

Härkälintu.
Härkälintu. Kuva: Yle, Risto Salovaara Härkälintu

Ilves


Ilves liikkuu luonnossa sulavasti kuin parkettien partaveitsi. Komean uroksen elinpiirissä pyörii suuren maailman tyyliin joskus useampikin naaras. Varsinainen mouruaja, äänenväriltään rouheaa tangomarkkina-ainesta.
Ilves Ranuan eläinpuistossa.
Ilves Ranuan eläinpuistossa. Kuva: Seppo Nykänen / Yle ilves,kissaeläimet,petoeläimet,nisäkkäät

Hirvi

Urossonnin mölinä lähtee syvältä rintakehästä. Väkevällä bassollaan se laulaa kilpailijat suohon. Naaraalla on lempeämpi altto, jolla se kutsuu vasaa. Aänellään ja karismallaan ne tekevät keskivertometsästä suurten tunteiden näyttämön.

Hirvisonni makuulla Ähtärin eläinpuistossa. Keloo sarviaan.
Hirvisonni makuulla Ähtärin eläinpuistossa. Keloo sarviaan. Kuva: Risto Salovaara / Yle hirvi,hirvieläimet,sarvet,nisäkkäät,hirvisonni

Ruisrääkkä

Nimikin jo kertoo, ettei tämä peltojen raspikurkku varsinaisesti liverrä. Pesii niityillä ja viljelmillä, joten tyylilaji on rennosti country & western.

ruisrääkkä
ruisrääkkä Kuva: Jorma Siitonen Ruisrääkkä

Susi

Susi ulvoo, kun on asiaa, esimerkiksi laumaa vartioidessa tai kokoon kutsuessa. Avaa äänensä myös ennen saalistusta. Ääniala tenori, ulvoo mielellään kuorossa.

Susi.
Susi. Kuva: Yle / Juha Laaksonen susi,susi

Hyttynen

Kimakka koloratuuri lentelee eläinten ja ihmisten ympärillä valikoiden parhaimman hajuista ravinnonlähdettä. Hyttynen ei hyrise, vaan inha ininä johtuu siiveniskuista, joilla naaras houkuttelee ensirakastajia luokseen.

Hyttynen iholla.
Hyttynen iholla. Kuva: Miika Silfverberg hyttyset,Luonto-Suomi

Äänestä

Lähteet: Yle, luontoportti.com, riista.fi, suurpedot.fi