Hyppää pääsisältöön

Sopraano Johanna Wallroth ja baritoni Stefan Astakhov voittoon Mirjam Helin -laulukilpailussa 2019

Mirjam Helin -laulukilpailun voittajat 2019.
Helin-kilpailun voittajat Stefan Astakhov ja Johanna Wallroth. Mirjam Helin -laulukilpailun voittajat 2019. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen Mirjam Helin -laulukilpailu

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu päättyi palkintojenjakoon myöhään keskiviikkoiltana 29. toukokuuta Helsingin Musiikkitalossa. Voiton naisten sarjassa vei ruotsalaissopraano Johanna Wallroth ja miesten sarjassa saksalaisbaritoni, vasta 21-vuotias Stefan Astakhov.

Palkinnoksi kumpikin voittaja sai 30.000 euroa.

Voittajahaastattelussa Johanna Wallroth kertoo, että olo tuntuu ihan uskomattomalta. "Tänään aion juhlia sisareni ja poikaystäväni kanssa, jotka lensivät eilen paikan päälle." Palkintorahat menevät koelauluihin ja mestarikursseihin.

Stefan Astakhov kertoo juhlivansa voittoa vanhempiensa kanssa, jotka ovat olleet seuraamassa kilpailua. Hänen palkintorahansa menevät koelauluihin, kilpailuihin ja yleensä ammatilliseen kehittymiseen.

Toiseksi naisten sarjassa tuli venäläissopraano Olga Cheremnykh ja miesten sarjassa italialais-venezuelalainen kontratenori Rodrigo Sosa Dal Pozzo. He saivat palkinnoksi 20.000 euroa.

Kolmannen palkinnon 15.000 euroa saivat eteläkorealainen mezzosopraano Teaa An ja yhdysvaltalainen baritoni Bryan Murray ja neljännen palkinnon 10.000 euroa eteläafrikkalainen sopraano Palesa Malieloa ja ainoana suomalaisena finaalissa laulanut bassobaritoni Jussi Juola.

Palkinnon parhaan suomalaisen yksinlaulun esityksestä, joka myönnetään ei-suomalaiselle laulajalle, sai Rodrigo Sosa Dal Pozzo. Palkinto on 3.000 euroa.

Helin-kilpailun finalistit kukitettuina.
Finalistit kukitettuina palkintojenjaon jälkeen. Helin-kilpailun finalistit kukitettuina. Mirjam Helin -laulukilpailu

Yleisön suosikit

Yleisöäänestyksen suosikiksi naisten sarjassa nousi ruotsalaissopraano Johanna Wallroth. Miesten sarjassa yleisön suosikki oli Jussi Juola.

Palaa vielä finalistien kaikkiin kilpailusuorituksiin

Sopraano Teaa An
Sopraano Olga Cheremnykh
Sopraano Palesa Malieloa
Mezzosopraano Johanna Wallroth

Baritoni Stefan Astakhov
Bassobaritoni Jussi Juola
Baritoni Bryan Murray
Kontratenori Rodrigo Sosa Dal Pozzo

Mukana kilpailussa olivat myös suomalaislaulajat sopraano Virva Puumala ja baritoni Henri Tikkanen.

Kilpailun tuomariston muodostivat kansainvälisen karriäärin tehneet laulajat Olaf Bär, Ben Heppner, Vesselina Kasarova, François Le Roux, Waltraud Meier, Deborah Polaski ja Kiri Te Kanawa. Tuomariston puheenjohtajana toimi kolmatta kertaa Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja, tenori Jorma Silvasti.

Palaa vielä kilpailun tunnelmiin Areenassa

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu on järjestetty vuodesta 1984. Vain kerran kilpailun on voittanut suomalainen laulaja, kun Kirsi Tiihonen voitti naisten sarjan vuonna 1994.

Edellisen kilpailun 2014 voittajia olivat ukrainalainen Kateryna Kasper ja eteläkorealainen Beomjin Kim.

Muita aikaisempia voittajia ovat olleet muun muassa latvialainen Elina Garanča (1999) ja saksalainen René Pape (1989).

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.