Hyppää pääsisältöön

Television tiiliskivet esittää 2019: Benedict Cumberbatch huumeiden orjana, Hugh Grantin muodonmuutos, 1800-luvun selfie-kulttuuria sekä muita huippusarjoja

Kollaasi Television tiiliskivet -tv-sarjojen päähenkilöistä
Kollaasi Television tiiliskivet -tv-sarjojen päähenkilöistä Television tiiliskivet,teeman sarjat

Television tiiliskivet ovat huippusarjoja, joista keskustellaan Radio 1:ssä kesällä. Radiossa kuullaan kymmenen uutta keskustelua, ja seitsemän laatusarjaa nähdään televisiossa ja Areenassa.
Television tiiliskivet -paketti Areenassa

Television tiiliskivet esittää kesällä 2019

The Handmaid's Tale – Orjattaresi, toinen kausi (16)

Yle Teema tiistaisin 7.5. alkaen noin klo 21.50. Sarjan jaksot 1–5 Areenassa 7.5.–4.6., jaksot 6–9 Areenassa 4.6.–2.7. ja jaksot 10–13 Areenassa 2.7.–5.8.

Press – vallan vahtikoirat (12)

Yle TV1 perjantaisin 24.5. alkaen klo 21.05. Koko sarja Areenassa 24.5. alkaen 90 päivän ajan.

Päivät, joina kukat kukkivat (12)

Yle Teema keskiviikosta perjantaihin 12.–14.6. klo 20.00. Koko sarja Areenassa 31.12. asti.

Turhuuden turuilla (12)

Koko sarja Areenassa 22.8. asti.

Särkynyt enkeli (12)

Koko sarja Areenassa 22.8. asti.

Patrick Melrose (12)

Yle Teema keskiviikkoisin 5.6. alkaen noin klo 21.50. Koko sarja Areenassa 5.6. alkaen 90 päivän ajan.

Perienglantilainen skandaali (12)

Yle Teema torstaista lauantaihin 27.–29.6. noin klo 23. Jaksot Areenassa 30 päivää.

Television tiiliskivet

Uudet osat Yle Radio 1:ssä 3.6. alkaen maanantaisin klo 10.00 ja toisena lähetyksenä lauantaisin klo 10.00. Koko sarjan jaksot vuodesta 2009 alkaen Areenassa pysyvästi.

Toimittaja J. P. Pulkkinen
J. P. Pulkkinen Toimittaja J. P. Pulkkinen Kuva: Jukka Lintinen / Yle Television tiiliskivet,J. P. Pulkkinen,teeman sarjat

J. P. Pulkkisen toimittama keskustelusarja laadukkaista tv-draamoista jatkuu taas kesällä 2019 Yle Radio 1:ssä. Samalla Yle Teema, TV1 ja Areena esittävät yhteensä seitsemän tv-sarjaa, jotka ovat J. P. Pulkkisen ja studiovieraiden keskustelujen aiheina.

Patrick Melrose

Patrick Melrose on brittikirjailija Edward St. Aubynin viisiosaisen, omaelämäkerrallisen romaanisarjan päähenkilö. Yläluokkainen, lapsena kaltoin kohdeltu, erilaisiin päihteisiin jo teininä läheisesti tutustunut mies, jonka hengen pelastaa kertomisen tarve. Hän päättää kertoa totuuden omasta elämästään.

Silloin puhutaan yläluokkaisuudesta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä, huumeista, traumoista. Lopputulos toimii brittiläisen yläluokan perhesuhteiden ja imperiumin skitsofrenian ruuminavauksena tehokkaammin kuin nippu kartanosarjoja.

J.P. Pulkkisen kanssa Patrick Melrosesta keskustelee vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard.

Perienglantilainen skandaali

Tasan neljäkymmentä vuotta sitten Britanniassa alkoi kummallinen oikeudenkäynti. Jeremy Thorpe, yksi maan tunnetuimmista ja suosituimmista poliitikoista, oli syytettynä salamurhan suunnittelusta. Aiottu uhri oli Thorpen rakastaja vuosien takaa, häntä parikymmentä vuotta nuorempi mies nimeltä Norman Scott. Tästä tapauksesta ja sen merkillisistä taustoista kertoo Russell T. Daviesin kirjoittama minisarja Perienglantilainen skandaali.

Pääosassa Jeremy Thorpena on Hugh Grant, jota aiemmin on pidetty englantilaisen maskuliinisuuden vaarattomana edustajana. Vastaparina Norman Scottia esittää niin Shakespeare-rooleista kuin James Bondista tunnettu Ben Whishaw.

J.P. Pulkkisen kanssa Perienglantilaisesta skandaalista keskustelee elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen.

Press – Vallan vahtikoirat

Press – Vallan vahtikoirat on brittiläinen sarja kahdesta keskenään hyvin erilaisesta sanomalehdestä, jotka kamppailevat laskevan kannattavuuden kanssa vastaavasti kahdella eri tavalla. "The Herald" yrittää panostaa yhteiskunnallisesti relevanttiin ja terävään laatujournalismiin, "The Post" jatkaa keltaisen lehdistön perinteisellä raflaavalla, härskillä ja ihmisiä hyväkseen käyttävällä linjalla.

Press-sarjasta, toimittajadraamoista ja median muutoksesta keskustelee J.P. Pulkkisen kanssa Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari.

Särkynyt enkeli

Käsikirjoittaja Jimmy McGovern tunnetaan kotikaupunkinsa Liverpoolin armoitettuna kuvaajana jo 1990-luvulta ja sarjasta Fitz ratkaisee asti. McGovern kävi Liverpoolissa katolista koulua ja on sanonut, että hänestä tuli käsikirjoittaja siksi, että hän otti omantunnon kysymykset vakavasti. Särkynyt enkeli eli Broken kertoo herkällä ja voimallisella tavalla tavallisista ihmisistä, jotka joutuvat valitsemaan oikean ja väärän, hyvän ja pahan välillä.

Sarjan keskushahmo on katolinen pappi, Sean Beanin esittämä Michael Kerrigan. Ja tässä seuraa yllätys: hän on hyvä pappi.

J.P. Pulkkisen kanssa Särkyneestä enkelistä keskustelee teologian tohtori Matti Myllykoski.

The Handmaid's Tale – Orjattaresi, kausi 2

The Handmaid's Tale – Orjattaresi on Margaret Atwoodin dystooppiseen romaaniin perustuva sarja kuvitellun lähitulevaisuuden Amerikasta, jossa Yhdysvallat on hajonnut sisäiseen konfliktiin ja suurta osaa mantereesta hallitsee kiihkouskonnollinen Gileadin valtio. Naiset on Gileadissa alistettu täysin, ja kaikki hedelmälliset naiset on varattu valtion valitsemien miesten lastentekokoneiksi.

Sarjan toinen kausi jatkaa siitä, mihin Atwoodin romaani ja ensimmäinen kausi päättyivät. Pääosassa on edelleen Elisabeth Moss. The Handmaid's Tale – Orjattaresi oli Television tiiliskivien aiheena kesällä 2018, J. P. Pulkkisen vieraana elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen.

Päivät, joina kukat kukkivat

Ruotsalaisen Jonas Gardellin kirjoittama kolmiosainen Päivät, joina kukat kukkivat on alkuasetelmaltaan nostalginen kuvaus tavallisesta esikaupunkielämästä 1970–90-lukujen Ruotsissa. Kulman takaa yllättävät perhe-elämän kulissien romahtaminen, uskottomuus, huumeet, Estonia... Päivät, joina kukat kukkivat käsittelee sellaisia katastrofeja, joihin hyvinvointivaltiolla, kansankodilla, turvajärjestelmillä ei ole selitystä.

J.P. Pulkkisen kanssa Jonas Gardellin sarjasta keskustelee käsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija Mika Ripatti.

Turhuuden turuilla

William Makepeace Thackerayn Vanity Fair (1847) eli Turhuuden turuilla on romaani ilman sankaria, ja se oli aikanaan jo kannanotto sinänsä. Thackerayn hahmoista dynaamisin on nainen, Becky Sharp, joka viettelee, huijaa ja juonittelee tiensä sosiaalisessa portaikossa ylöspäin. Becky on helppo tunnistaa myös nykyisen itseään markkinoivan nuoren sukulaiseksi. Jos Beckyltä kysyy, miksi menestys ja kuuluisuus ovat niin tärkeitä, niin vastaus voisi olla, että no, ne todistavat, että olen olemassa.

J.P. Pulkkisen kanssa Vanity Fairista keskustelee draaman ja teatterin tutkimuksen professori Hanna Suutela.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua