Hyppää pääsisältöön

Vain yhdellä suomalaisella on tähti Hollywoodin Walk of Famella - Teema juhlii Mauritz Stilleriä

Gösta Berlingin taru -elokuvaa kuvataan
Mauritz Stiller ja Greta Garbo Gösta Berlingin tarun kuvauksissa. Gösta Berlingin taru -elokuvaa kuvataan Kuva: Kinotuotanto Oy / Yle Mauritz Stiller

Hollywoodin Walk of Famella on yli 2600 tähteä, mutta tähän mennessä vain yksi suomalainen on saanut nimensä kuuluisaan jalkakäytävään. Yle Teema ja Areena kääntävät valokeilan helatorstaina 30.5. Mauritz Stilleriin (1883 - 1928), 1900-luvun alkupuolen mestariohjaajaan ja Greta Garbon löytäjään. Näemme myös dokumentin, jossa nuori Ruben Stiller selvittää isosetänsä kulttuuriperintöä.

Yle Teema ja Areena esittävät helatorstaista 30.5. alkaen Stillerin mestariteoksia, harvinaisia mykkäfilmejä, joista suurin tapaus on upeasti restauroitu Laulu tulipunaisesta kukasta. Johannes Linnankosken kohuromaanista vuonna 1919 tehtyyn filmatisointiin sävelsi musiikin Armas Järnefelt, joka myös johti orkesteria elokuvan ensi-illassa Tukholman Röda Kvarn -teatterissa. Musiikin ovat restauroitua versiota varten sovittaneet Jani Kyllönen ja kapellimestari Jaakko Kuusisto.

Areenassa julkaistaan myös kolme muuta Stillerin elokuvaa: kepeä komedia Erotikon, historiallinen jännitystarina Aarne-herran rahat sekä Gösta Berlingin taru, joka oli Greta Garbon suuri läpimurto valkokankaalla.

Mauritz Stillerin tähti Hollywoodin Walk of Famella
Mauritz Stillerin - ei Maurice Dillerin - tähti Walk of Famella. Mauritz Stillerin tähti Hollywoodin Walk of Famella Kuva: Minna-Mari Parkkinen/Yle Mauritz Stiller,Hollywood,Hollywood Walk of Fame

Stilleriä pidetäänkin Greta Garbon löytäjänä, ja hänen mukanaan Garbo matkusti Yhdysvaltoihin aloittamaan Hollywood-uraansa. Mauritz Stiller sai tähtensä Walk of Famelle vuonna 1960 - tavallaan. Ohjaajan nimi onnistuttiin kirjoittamaan väärin, ja peräti 28 vuoden ajan tähdessä lukikin "Maurice Diller". Virhe korjattiin vasta 1988.

Elokuvien lisäksi nähdään - ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen televisiossa - dokumentti Stiller, Garbo ja minä, jossa Mauritzin veljenpojanpoika Ruben Stiller jäljittää maineikkaan sukulaisensa kohtaloa. Dokumentin ovat ohjanneet vuonna 1988 Claes Olsson ja Alvaro Pardo.

Kaikki elokuvat sekä dokumentti Stiller, Garbo ja minä tulevat Areenaan katsottaviksi 30.5.2019. Elokuvat ovat katsottavissa 60 päivää, dokumentti 90 päivää.

Laulu tulipunaisesta kukasta

30.5. klo 12.00, Yle Teema sekä Areena
Aistillinen draama talonpoikaisesta Olavista, joka riitauduttuaan isänsä kanssa lähtee vaeltamaan tukkimiehenä ja hurmaa kaikki tytöt matkallaan. Johannes Linnankosken romaanin pohjalta ruotsalaistunut Mauritz Stiller ohjasi ensimmäisen mestariteoksensa rakkaudenosoituksena entiselle kotimaalleen, jota oli kohdannut veljessodan tragedia. (Sången om den eldröda blomman, Ruotsi 1919)
Ohjaus: Mauritz Stiller. Käsikirjoitus Johannes Linnankosken romaanin pohjalta: Mauritz Stiller, Harald B. Harald. Näyttelijät: Lars Hanson, Edith Erastoff, Greta Almroth.
Katso Areenassa (30.5. alkaen)

Mies tukin päällä joella, mustavalkoinen kuva
Laulu tulipunaisesta kukasta Mies tukin päällä joella, mustavalkoinen kuva Kuva: Ab Svensk filmindustri / Yle Mauritz Stiller

Aarne-herran rahat

30.5. Yle Areena
Mauritz Stillerin historiallisessa jännitystarinassa skottilaiset palkkasoturit aiheuttavat tuhoa rikkaan Aarne-herran tilalla. Talven ja jään saartamina he eivät pääse pakenemaan. Kohtalo koskettaa myös Aarnen ottolasta Elsalilliä, joka rakastuu ryöstäjäänsä Sir Archie’hin. 5-näytöksinen talviballadi. (Herr Arnes pengar, Ruotsi 1919)
Ohjaus: Mauritz Stiller. Käsikirjoitus Selma Lagerlöfin pienoisromaanin pohjalta: Mauritz Stiller, Gustaf Molander. Näyttelijät: Richard Lund, Hjalmar Selander, Concordia Selander, Mary Johnson, Erik Stocklassa.
Katso Areenassa (30.5. alkaen)

Mies ja nainen istuvat vierekkäin. Nainen näyttää haaveilevan, mies selittää naiselle jotain kiivaasti.
Aarne-herran rahat Mies ja nainen istuvat vierekkäin. Nainen näyttää haaveilevan, mies selittää naiselle jotain kiivaasti. Kuva: Ab Svensk Filmindustri / Yle Mauritz Stiller

Erotikon

30.5. Yle Areena
Kepeässä ihmissuhdekomediassa professori Leo Charpentier tutkii innostuneena hyönteisten sukupuolielämää, kun taas hänen tyylikäs rouvansa Irene omistautuu shoppailulle, musiikille ja miesihailijoilleen. (Erotikon, Ruotsi 1920)
Ohjaus: Mauritz Stiller. Käsikirjoitus Ferenc Herczegin näytelmän “A Kék róka (Sininen kettu)” pohjalta: Mauritz Stiller. Näyttelijät: Anders de Wahl, Tora Teje, Lars Hanson, Vilhelm Bryde, Karin Molander.
Katso Areenassa (30.5. alkaen)

Kolme henkilöä tutkii pientä paperinpalaa. Mustavalkoinen kuva.
Erotikon Kolme henkilöä tutkii pientä paperinpalaa. Mustavalkoinen kuva. Kuva: Ab Svensk filmindustri / Yle Mauritz Stiller,mykkäelokuvat,Erotikon

Gösta Berlingin taru

30.5. Yle Areena
Gösta Berling on nuori komea pappi joka juoppoutensa takia pannaan viralta. Saatuaan ensin paikan kartanon kotiopettajana hänen elämänsä muuttuu Värmlannin rikkaimman matruunan, Ekebyn rouvan suojeluksessa. Mutta tie onneen on monen koettelemuksen ja vastoinkäymisen takana. 10-näytöksinen draama oli Greta Garbon läpimurto elokuviin. (Gösta Berlings saga, Ruotsi 1924)
Ohjaus: Mauritz Stiller. Käsikirjoitus Elsa Lagerlöfin romaanin pohjalta: Mauritz Stiller, Ragnar Hyltén-Cavallius. Näyttelijät: Lars Hanson, Greta Garbo, Ellen Hartman-Cederström, Gerda Lundeqvist.
Katso Areenassa (30.5. alkaen)

Kaksi naista 1910-luvun juhlatamineissa. Vasemmalla Greta Garbo.
Gösta Berlingin taru. Vasemmalla Greta Garbo. Kaksi naista 1910-luvun juhlatamineissa. Vasemmalla Greta Garbo. Kuva: Ab Svensk Filmindustri / Yle Mauritz Stiller,mykkäelokuvat,Greta Garbo

Stiller, Garbo ja minä

30.5. klo 13.40, Yle Teema sekä Areena
Dokumenttifilmi Mauritz Stilleristä (1883 - 1928), mykän elokuvan suuresta mestarista, ja hänen koirastaan Charlysta. Mauritzin veljen pojanpoika Ruben Stiller (s. 1961) tutkii heidän persoonallisuuksiaan ja kohtaloitaan. Dokumentin ovat ohjanneet vuonna 1988 Claes Olsson ja Alvaro Pardo.
Katso Areenassa (30.5. alkaen)

Vasemmalla nuori Ruben stiller koira sylissään. Oikealla puolella Mauritz Stiller.
Stiller, Garbo ja minä. Vasemmalla nuori Ruben stiller koira sylissään. Oikealla puolella Mauritz Stiller. Kuva: Kinotuotanto Oy / Yle Mauritz Stiller,Ruben Stiller,dokumenttielokuvat

Mauritz Stillerin teokse Yle Teemalla ja Yle Areenassa helatorstaina 30.5. Elokuvat ovat katsottavissa Areenassa 60 päivää, dokumentti 90 päivää.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa