Hyppää pääsisältöön

17 – sytten -sarjan päähenkilö Abdi pelkää joutuvansa takaisin Somaliaan – Kaksi helsinkiläisnuorta tutustui sarjaan

Norjalaissarja 17 – sytten kuvaa oslolaisessa lähiössä asuvaa kaveriviisikkoa. Heistä 17-vuotias Abdi joutuu tasapainoilemaan kahden tulen välissä: elääkö äidin ja isoveljen toiveiden mukaista "kunnollista" elämää vai mennä kaveriporukan mukana välillä harhapoluille asti? Helsinkiläiset Nadi ja Amjad tutustuivat sarjaan.

Sarjan päähenkilö 17-vuotias Abdi (Mohammed Aden Ali) asuu äitinsä sekä pikku- ja isoveljensä kanssa oslolaisessa lähiössä. Abdi on syntynyt Somaliassa ja muuttanut Norjaan 1-vuotiaana.

Abdin iän lisäksi numero "17" viittaa päivien lukumäärään. Sarja kuvaa tapahtumia 17 päivän aikana, ja kukin jakso vie kohti "nollapäivää", sarjan päätepistettä. Matkan varrella Abdi joutuu tekemään valintoja: Onko elämänvaihe sopiva tyttöystävälle? Elääkö perheen vai kaverien toiveiden mukaisesti?

Abdin suhteet kavereihin, kouluun, isoveljeen sekä äitiin ovat käymistilassa. Välillä kiehuu yli. Abdin paras ystävä on Emrah (Serhat Yildirim), jolla on taipumusta rötöstelyyn, ja välillä Abdi saa kärsiä seurauksista.

Sarja on ollut suosittu kotimaassaan. Jotta kuvaus olisi ollut uskottavaa, tuotantoon otettiin mukaan nuoria, joilla on maahanmuuttajataustaa. Tekijöiden tavoitteena oli, että sarja kuvaa henkilöt somaleina, turkkilaisina, norjalaisina, muslimeina – nuorina, jotka ovat ylpeitä taustastaan.

"Moni on kokenut samoja asioita 17-vuotiaana"

Helsinkiläiset Nadi, 19, ja Amjad, 18, saivat sarjan katsottavakseen, ja pyysimme heitä kertomaan, millaisen vaikutuksen tarina teki heihin.

Amjad sanoo ilahtuneensa siitä, että sarja kuvaa, millaista somalinuoren ja nuorten elämä yleensäkin on.

– Se perustuu tosielämään, ja moni nuori on kokenut samoja asioita 17-vuotiaana. Siinä vaiheessa täytyy alkaa miettiä aikuistumista ja omaa elämää. Mäkin mietin silloin, haluanko juhlia vai mennä duuniin, alkaa opiskella ja auttaa perhettä, Amjad kertoo.

Vapaus on mun mielestä sitä, et sä voit elää sun näköistä elämää ilman ulkopuolisia paineita. Sä voit olla oma itsesi.

Sarjassa Abdin kaveripiirissä sattuu ylilyöntejä, ja virkavaltakin kiinnostuu kaverusten tekemisistä. Kavereiden kesken kuitenkin vallitsee vahva luottamus ja tunneside. “Bromancen” ohella peliin astuu romanssikin, kun Abdin ja samaa koulua käyvän Fridan välille syntyy pientä sutinaa.

Frida ja Abdi katsovat videota puhelimesta 17 - Sytten -sarjassa.
Myös Frida (Kristine Holmen) astuu kuvioihin hämmentämään Abdin elämää 17 päivän aikana. Frida ja Abdi katsovat videota puhelimesta 17 - Sytten -sarjassa. Kuva: NRK 17,17 - sytten

Keskellä nuoruuden toilailuja Abdi pyrkii jopa ottamaan vastuuta koko kaveripiirinsä tekemisistä. Taustalla häilyy pelko, että äiti passittaa hänet Somaliaan sukulaistensa luo.

– Mieleenpainuva kohtaus oli se, kun Abdi meni katsomaan netistä, mitä Somaliaan lähetetyille nuorille oli käynyt. Pelko on mun mielestä monelle somalinuorelle ihan todellisuutta, Nadi sanoo.

Sarjaan teemaa, nuoren elämää kahden kulttuurin ristivedossa aikuisuuden kynnyksellä, käsitellään eri näkökulmista, joista vapaus on yksi suurimmista.

– Vapaus on sitä, että sä pystyt tekemään sun omat asiat, kunhan sä haluut saavuttaa ne. Kukaan ei estä sua, ja unelmat ei ikinä lopu, Amjad sanoo.

– Vapaus on mun mielestä sitä, et sä voit elää sun näköistä elämää ilman ulkopuolisia paineita. Sä voit olla oma itsesi. Se on vapautta, Nadi kiteyttää.

Sarja 18 – atten on jatkoa sarjalle 17 – sytten. Se seuraa Abdin ystävän Emrahih elämää, joka luisuu vaarallisesti väärille raiteille. Sarja on katsottavissa Areenassa 30.5.2021 asti.

Muokattu 12.8.2020 klo 11:30: Lisätty maininta siitä, että sarja 18 – atten on katsottavissa Areenassa.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua