Hyppää pääsisältöön

Kommentti: JVG:n biisi soi Leijonien pukuhuoneessa ja näin alkoi täydellinen tarina kesähitille

JVG Blockfesteillä.
JVG Blockfesteillä. Kuva: Juuli Aschan, YleX JVG,Jare Brand,Blockfest,Ville Galle

JVG:n uutuussinkku on täydellinen yhdistelmä kiekkoanthemia ja kesähittiä.

Suomi on jääkiekon maailmanmestari. Kulta-Leijonien pukukoppi täyttyy juhlivista kiekkosankareista ja heidän puheilleen pyrkivistä toimittajista. Veli-Matti Savinainen antaa haastattelua telkkariin. Taustalla raikaa Teemu Brunilan tunnistettava ääni: Mä oon freeeeee niin ku frisbee.

Seuraavan kerran "frisbee-laulu" kuullaan Helsingin Kaisaniemen puistossa Leijonien kultajuhlissa. 50 000 -päisen yleisön edessä lavalla tanssii ja laulaa koko Suomen jääkiekkojoukkue. Joka ei ikinä landaa.

Laulua johtaa kaksi tuttua miestä.

Jare ja VilleGalle, JVG. Niinpä tietysti.

Pukukopissa ja kultajuhlissa raikanut yhteislaulatus kantaa nimeä Frisbee, ja se julkaistiin tänään. Kappaleen yöllä ilmestynyttä musiikkivideota on keskipäivään mennessä katsottu Youtubessa jo yli 20 000 kertaa.

Biisi on täydellisen tunnistettavaa JVG:tä. On Jarelle ja VilleGallelle ominaista fiilistelyä vauhdilla, mutta omin ehdoin etenemisestä. On helposti hokemaksi vakiintuva kertosäe. On Niittylavan edustalle tamppaamaan kutsuva EDM-nostatus.

Suurin syy sille, miksi tästä biisistä tulee kesän suurin biisi, on sen kytkös jääkiekkoon. Tämä on se kappale, jonka tahtiin vuoden 2019 maailmanmestarit juhlivat vailla huolta huomisesta.

Jos Frisbeen olisi julkaissut kuka tahansa muu kuin JVG, sen julkaisuajoitus ja ennakkoon Leijonien pukukoppisoitto tuntuisi liian suunnitelmalliselta.

Frisbee on täydellinen kesähitti, koska sillä on vahva tarina. Siinä yhdistyvät oikea ajoitus ja JVG:n aito innostus jääkiekkoa kohtaan.

Kappaleen soittaminen Leijonien pukukopissa ja kultajuhlissa ennen julkaisuaan voi vaikuttaa markkinointitempulta, mutta samaan aikaan siinä on jotain todella jvgmäistä.

Frisbee päätyi todennäköisesti Leijonien pukukoppilauluksi jo etukäteen siksi, että suomalaista jääkiekkoa fiilistelevä kaksikko halusi tarjota sen tsemppibiisiksi edessä olevaan kisakoitokseen.

Jos Frisbeen olisi julkaissut kuka tahansa muu kuin JVG, sen julkaisuajoitus ja ennakkoon Leijonien pukukoppisoitto tuntuisi liian suunnitelmalliselta.

Ai miksi? Otetaan pikakelaus takaisin vuoteen 2011, jolloin Suomen jääkiekkomiehet viimeksi voittivat maailmanmestaruuden. Silloin Mikko Koivu, Mikael Granlund, Tuomo Ruutu ja muut Leijonat juhlivat lavalla JVG:n Häissä-sinkun tahtiin.

Kappaleesta tuli hetkessä koko kansan kiekkoanthem, jonka kuulemiselta ei voinut sen kesän aikana välttyä, eikä jääkiekkopiireissä tänäkään päivänä. Sama kohtalo – uskallan väittää – odottaa myös Frisbeetä.

Harva muistaa, että Häissä oli vasta JVG:n (silloin vielä muodossa Jare ja VilleGalle) ensimmäinen virallinen sinkkubiisi. Sen myötä kaksikosta tuli suomirapin isoimpia nimiä, jonka jääkiekkokytkös näkyy vielä lähes kymmenen vuotta myöhemmin.

Lätkä kun on ollut tiiviisti mukana VilleGallen ja Jaren musiikissa alusta asti.

Jo kaksikon toisella musiikkivideolla Koutsi hoitaa esiintyi cameo-rooleissa suomalaisjääkiekkoilijat Jori Lehterä ja Mikael Kurki. Siitä lähtien kiekkokuvasto ja siitä tutut hahmot ovat toistuneet JVG:n sanoituksissa ja videoilla. Jääkiekkofanitus on tiukassa etenkin VilleGallessa, joka itsekin haaveili nuorempana NHL-urasta ja on tänä päivänä tunnettu kasvo Helsingin pipolätkäpiireissä.

Nykyisin JVG kuuluukin osaksi sinivalkoista jääkiekkokulttuuria yhtä tiukasti kuin rillaava Juti, Pojun Poika saunoo tai ilmaveivi.

Siksi on luontevaa, että JVG antoi kappaleensa ennakkoon sen enempiä laskelmoimatta tsemppibiisiksi Leijonille, jotka vielä ennen viime sunnuntain finaaliottelua saattoivat vain haaveilla kiekkokullasta.

Lisäksi se oli tietenkin loistava tilaisuus kasvattaa isosta biisistä vielä valtaisampi bängeri.

Jokainen MM-kulta ansaitsee oman antheminsa, ja kuten vuonna 2011, maamme virallinen lätkärap-duo tarjoilee sen myös nyt. Ja aivan kuten Häissä kahdeksan vuotta sitten, tulee Frisbee soimaan tulevina kuukausina kaikkialla ja koko ajan – eikä se haittaa, koska kyseessä on ilman epäilystäkään tämän vuoden merkityksellisin kesähitti.