Hyppää pääsisältöön

ZZ Top on soittanut Teksasia maailmankartalle jo 50 vuotta – uusi dokumentti kertoo trion tarinan

ZZ Topin Billy Gibbons soittaa kitaraa lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta ZZ Top: That Little Ol' Band from Texas.
Billy Gibbons, parta ja kitara. ZZ Topin Billy Gibbons soittaa kitaraa lavalla. Kuva dokumenttielokuvasta ZZ Top: That Little Ol' Band from Texas. ZZ Top,kitaristit,Billy Gibbons,teeman rockdokumentit

Teksasilainen ZZ Top jyrää edelleen vahvasti, vaikka mittarissa on peräti 50 vuotta yhteiseloa samalla triokokoonpanolla. Bändistä on nyt tehty ensimmäinen dokumenttielokuva.

Aloitetaanpa ikuisuuskysymyksestä: pitääkö pitkäpartainen mies nukkuessaan partaa peiton alla vai päällä?

Tuohon kysymykseen ei saada selkeää vastausta Sam Dunnin ohjaamassa tuoreessa ja lajissaan ensimmäisessä pitkässä dokumenttielokuvassa ZZ Top – That Little Ol’ Band from Texas.

Liehupartaiset kitaristi Billy F. Gibbons ja basisti Dusty Hill sekä nimestään huolimatta vain viiksekäs (ja kavereiden parrankasvusta kateellinen ) rumpali Frank Beard kertovat kyllä leppoisan huumorin sävyttämänä, miten ja miksi teksasilaiskolmikko päätyi Houstonissa yhteen vuonna 1969 ja miksi he yhä ovat ystäviä ja yhdessä 50 vuotta myöhemmin.

ZZ Top poseeraa tien reunassa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta ZZ Top: That Little Ol' Band from Texas
ZZ Top on pysynyt yhdessä pitkään. ZZ Top poseeraa tien reunassa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta ZZ Top: That Little Ol' Band from Texas ZZ Top,rockyhtyeet,teeman rockdokumentit

Mistä tulivat bändin outo nimi, bluessoinnut ja säröt ja soundin isontamiset?

Miten kävi niin, että katsomossa oli jossain yksi ihminen ja sitten oltiinkin Rollareiden lämppärinä Havaijilla?

Mitä kondorit ja puhvelit tekivät kiertueilla?

Entäs MTV ja ne Hot Rod -autot ja ne Mimmit (ja jotkut sarjakuvamaiset partasuut) Tim Newmanin videoilla?

Myös paljon puhuttujen partojen merkityksestä kuullaan mukiinmenevä selitys.

Dokumentissa on vakaviakin kohtia Beardin kertoessa, kuinka hän selvisi pahasta huumekoukustaan.

Teksasin maailmankartalle soittaneen bändin menestystä pohtivat myös mmuun muassa Josh Homme, Steve Miller, Billy Bob Thornton ja Dan Auerbach.

 • ZZ Top – That Little Ol’ Band from Texas, Kanada 2018. Dokumenttielokuva, ohjaus Sam Dunn. Tuotanto Banger Films. Suomen-ensi-ilta Teemalla 1.6.2019 klo 20. Areenassa 90 vuorokautta.

Esittelyn kirjoittaja Jyrki Nokkonen on Ylen ohjelmahankkija.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema