Hyppää pääsisältöön

ZZ Topista intiaanirockiin, Ruisrockin ja Woodstockin historiasta Hipgnosis-levynkansiin: Teeman musiikkidokumentit kesällä 2019

Kollaasi Teeman kesän 2019 rockdokumenteista
Kesän musiikkia: Rumblen tekijä Link Wray, Woodstock-festivaalin yleisöä ja levynkansitaiteilija Storm Thorgerson. Kollaasi Teeman kesän 2019 rockdokumenteista rock,Link Wray,teeman rockdokumentit

Teeman musiikkidokumenttien kesän avaa teksasilaistrio ZZ Top ja päättää levynkansitaiteilija Storm Thorgerson.
Kesällä nähdään myös uudet dokumentit 50-vuotiaista festivaalilegendoista Ruisrockista ja Woodstockista.

Lauantaisin klo 20.00 Teemalla. (Poikkeukset merkitty.) Areenassa dokumentit ovat 15–90 päivää.

ZZ Top poseeraa tien reunassa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta ZZ Top: That Little Ol' Band from Texas
ZZ Top. ZZ Top poseeraa tien reunassa. Arkistokuva dokumenttielokuvasta ZZ Top: That Little Ol' Band from Texas ZZ Top,rockyhtyeet,teeman rockdokumentit

1.6. lauantai klo 20.00
ZZ Top: That Little Ol' Band from Texas Areenassa 60 päivää
(USA 2018) Kaikkien aikojen ensimmäinen dokumenttielokuva yhdestä rockin pitkäikäisimmistä bändeistä. Tämä on tositarina siitä, miten kolme bluesia rakastavaa teiniä Texasista – Billy Gibbons, Dusty Hill ja Frank Beard – loivat 50 vuotta sitten trion nimeltä ZZ Top, ja mitä sitten tapahtui. Ohjaus Sam Dunn. Suomen-ensi-ilta.
ZZ Top konsertoi Helsingissä 4.6.

Don McLean levynsä American Pie kansikuvassa
American Pie. Don McLean levynsä American Pie kansikuvassa American Pie,Don McLean,rockin klassikkolevyt: don mclean

6.6. torstai klo 23.40
Rockin klassikkolevyt: Don McLean/American Pie Areenassa 30 päivää
(Classic Albums: Don McLean, Britannia 2017) Classic Albums -sarjan dokumentti kertoo laulaja-lauluntekijä Don McLeanin American Pie -albumin tarinan. Levy ilmestyi vuonna 1971. Albumin kuuluisin laulu on sen nimikappale, joka kertoo päivästä “jolloin musiikki kuoli” eli Buddy Holly, Ritchie Valens ja The Big Bopper menehtyivät lento-onnettomuudessa. (U)

Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017).
Ella Fitzgerald. Ella Fitzgerald laulaa, taustalla Dizzy Gillespie katselee ihailevasti. Arkistokuva, tv-dokumentista Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar (2017). Ella Fitzgerald,jazz,Teemalauantai,ella fitzgerald, jazzin kuningatar

8.6. lauantai klo 15.00
Ella Fitzgerald, jazzin kuningatar Areenassa 30 päivää
(Pure Love – The Voice of Ella Fitzgerald, Saksa 2017) Ella Fitzgerald oli First Lady of Song, Jazzin kuningatar ja Laulun ylipapitar, kuten Mel Tormé häntä kutsui. Mikä oli hänen ainutlaatuisen äänensä salaisuus? Dokumentti valmistui juhlistamaan laulajattaren satavuotispäivää 25.4.2017. Ohjaus Katja Duregger. (U)

Sting
Sting. Sting Kuva: Terminal 9 Studios Sting,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

8.6. lauantai klo 20.00
Sting, vapaa mies Areenassa 90 päivää
(Sting: A Free Man, Ranska 2017) Lähikuva vuonna 1951 syntyneestä laulaja-lauluntekijä Gordon Sumnerista eli Stingistä, vapaasta miehestä joka on saavuttanut melkein kaiken mutta jolla on yhä levoton sydän. Ohjaus Julie Veille. (U)
Stingin Pariisin-konsertti Teemalla perjantaina 7.6. klo 22.55.
Sting konsertoi Helsingissä 13.6.

Folktrio Peter, Paul and Mary esiintyy Washingtonissa vuonna 1963
Peter, Paul & Mary. Folktrio Peter, Paul and Mary esiintyy Washingtonissa vuonna 1963 Peter, Paul And Mary,teeman musiikki

15.6. lauantai klo 20.00
Peter, Paul & Mary: 50 vuotta Areenassa 30.6. asti
(50 Years with Peter, Paul & Mary, USA 2014) ”How many times must a man turn his head, pretending he just doesn't see?” Dokumentti yhteiskunnallisesti aktiivisesta, legendaarisesta folk-triosta, jonka Peter Yarrow, Noel Paul Stookey ja Mary Travers muodostivat vuonna 1961. Ohjaus Jim Brown. (U)

Ruisrock-festivaalin yleisöä vuonna 1971. Kuva Ruisrock-dokumenttielokuvasta.
Ruisrock 1971. Ruisrock-festivaalin yleisöä vuonna 1971. Kuva Ruisrock-dokumenttielokuvasta. Kuva: Mauri Aalto Ruisrock,1971,rockfestivaalit,Ruisrock – 50 kesää meren rannalla

18.6. tiistai klo 21.00
Ruisrock – 50 kesää meren rannalla Areenassa 17.6. alkaen toistaiseksi
Runollinen dokumentti Ruisrockista ja sen vuosikymmenistä. Mukana festivaalimuistoja Ruisrockissa esiintyneiltä artisteilta. Oman tarinansa kertovat Terhi Kokkonen, Ellinoora, Ismo Alanko, Samuli Putro ja Olavi Uusivirta. Ohjaus Joonas Josefsson, toimittajat Veli Kauppinen ja Harri Hakanen. Ensiesitys.

Buena Vista Social Club lavalla. Kuva samannimisestä dokumenttielokuvasta.
Buena Vista Social Club. Buena Vista Social Club lavalla. Kuva samannimisestä dokumenttielokuvasta. Wim Wenders,musiikkielokuvat,Buena Vista Social Club,kuubalaiset,teeman rockdokumentit

22.6. juhannuslauantai klo 20.00
Buena Vista Social Club Areenassa 30.6. asti
(Saksa 1999) Ihana dokumenttielokuva kuubalaisista supervaareista, joiden musiikissa soi elämänilo, kaiho ja pitkä elämänkokemus. Elokuva seuraa legendojen levyntekoa Havannassa Ry Cooderin johdolla sekä matkaa maailmanmaineeseen – vihdoinkin! Mukana muun muassa Ibrahim Ferrer, Compay Segundo, Rubén González, Elíades Ochoa ja Omara Portuondo. Oscar-ehdokkaaksikin yltäneen elokuvan ohjasi Wim Wenders. (U)

Black metal -fani. Kuva dokumenttielokuvasta Blackhearts (Norja 2016).
Blackhearts. Black metal -fani. Kuva dokumenttielokuvasta Blackhearts (Norja 2016). black metal,teeman rockdokumentit

29.6. lauantai klo 20.00
Blackhearts: Sell Your Soul to Rock’n’Roll Areenassa 31.7.asti
(Norja 2016) Mainio dokumenttielokuva (musiikki)kulttuurien kohtaamisesta: black metalin vannoutuneet fanit ympäri maailmaa uhmaavat viranomaisia, vaarantavat henkensä ja vapautensa, myyvät sielunsa paholaiselle ja pääsevät vihdoin black metal -festivaalille alan luvattuun maahan Norjaan – vain huomatakseen rakkaan, vaarallisen alakulttuurinsa olevan osa valtakulttuuria! Ohjaus Christian Falch ja Fredrik Horn Akselsen. (U)
Tuska-festivaali Helsingissä 28.–30.6.

Mississippi John Hurt ja kitara. Arkistokuva dokumenttisarjasta American Epic.
American Epic: Mississippi John Hurt. Mississippi John Hurt ja kitara. Arkistokuva dokumenttisarjasta American Epic. American Epic,Amerikkalainen roots-musiikki,Mississippi John Hurt,teeman rockdokumentit

6.–20.7. lauantai klo 20.00
American Epic – juurimusiikin juurilla 1–3 Areenassa 90 päivää
(American Epic, USA/Britannia 2017) Kolmiosainen musiikkidokumenttisarja American Epic kertoo aikakaudesta, jolloin Amerikka ensi kertaa kuuli itsensä. Kymmenen vuoden työn tuloksena syntynyt upea sarja käy läpi amerikkalaisen juurimusiikin historiaa ja ensimmäisiä levytyksiä 1920-luvulla sekä haastaa nykymuusikot ottamaan mittaa idoleistaan. Ohjaus Bernard MacMahon. (U)

Wliie Nelson ja Merle Haggard studiossa musiikkidokumentissa The American Epic Sessions.
American Epic Sessions. Wliie Nelson ja Merle Haggard studiossa musiikkidokumentissa The American Epic Sessions. The American Epic Sessions,Willie Nelson,Merle Haggard,Amerikkalainen roots-musiikki,country,teeman rockdokumentit

26.7. perjantai klo 23.00
American Epic – kolmen minuutin sessiot Areenassa 90 päivää
(The American Epic Sessions, USA/Britannia 2017) Juurimusiikin juhlaa! Upean musiikkisarjan päätteeksi esitetään siihen liittyvä pitkä studiokonserttielokuva, jossa muun muassa Nas, Alabama Shakes, Elton John, Willie Nelson, Merle Haggard, Los Lobos, Taj Mahal, Ana Gabriel, Pokey LaFarge, Beck, Ashley Monroe ja Steve Martin soittavat idoliensa musiikkia suoraan levylle, 1920-luvun tekniikalla. Jack White ja T Bone Burnett isännöivät studiosessioita. (U)
Lisätietoa American Epic -sarjasta ja sen osista.

Tyttöbändi L7 poseeraa lavalla. Kuva dokumentista L7: Pretend We're Dead.
L7. Tyttöbändi L7 poseeraa lavalla. Kuva dokumentista L7: Pretend We're Dead. L7,musiikki,naislaulajat,Tyttöbändit ja naisartistit,teeman rockdokumentit

27.7. lauantai klo 20.00
L7: Pretend We’re Dead Areenassa 30 päivää
(USA 2017) Energinen dokumenttielokuva amerikkalaisen rockin feministisistä pioneereista, karismaattisesta grunge-punk-bändistä nimeltä L7. Neljän aggressiivista rockia soittavan naisen bändi ei pitänyt nais- ja tyttöleimoista, mutta – tai juuri siksi – heistä tuli monen tulevan musiikintekijänaisen esikuvia. He eivät kumarrelleet ketään, he soittivat ja näyttivät mitä ja miltä halusivat. Ohjaus Sarah Price. (U)

Joshua Homme ja Iggy Pop elokuvan American Valhalla julisteessa
American Valhalla. Joshua Homme ja Iggy Pop elokuvan American Valhalla julisteessa Teemalauantai,Iggy Pop,American Valhalla,teeman dokumentit

3.8. lauantai klo 20.00
American Valhalla Areenassa 60 päivää
(Britannia 2017) Punkin kummisetä Iggy Pop ja Queens of the Stone Age -yhtyeen johtaja Josh Homme, amerikkalaisen rockin kaksi jättiläistä, ryhtyivät yhteistyöhön, jonka tuloksena syntyi hieno albumi Post Pop Depression. Levyn julkaisua seurasi loppuunmyyty kiertue kahdella mantereella ja huikea konsertti Royal Albert Hallissa. Dokumenttielokuvassa American Valhalla seurataan tätä projektia läheltä, alusta asti. Haastattelijana Anthony Bourdain. Ohjaus Andreas Neumann ja Joshua Homme. (U)

Nuori Joe Cocker lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Joe Cocker: Mad Dog with Soul.
Joe Cocker. Nuori Joe Cocker lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Joe Cocker: Mad Dog with Soul. Kuva: Chris Walter / Eagle Rock Joe Cocker,laulajat,rock,dokumenttielokuvat,Joe Cocker: Mad Dog with Soul

10.8. lauantai klo 20.00
Joe Cocker: Mad Dog with Soul Areenassa 15 päivää
(Britannia 2017) Dokumenttielokuva Sheffieldistä kotoisin olevasta soul-laulajasta Joe Cockerista, jonka ura lähti nousukiitoon Woodstockin festivaalilla 50 vuotta sitten, With A Little Help from My Friends. Ainutlaatuisen äänen takana on myrskyisä ja addiktioiden riivaama elämä. Ohjaus John Edginton. Ensiesitys.

Woodstockin festivaalin yleisöä alasti uimassa vuonna 1969. Kuva dokumenttielokuvasta.
Woodstock 1969. Woodstockin festivaalin yleisöä alasti uimassa vuonna 1969. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: PSB Woodstock,rockfestivaalit,Woodstock: Three Days That Defined a Generation

17.8. lauantai klo 20.00
Woodstock: festivaalin tarina Areenassa 90 päivää
(Woodstock: Three Days That Defined a Generation, USA 2019) Elokuussa 1969 sadattuhannet ihmiset kokoontuivat New Yorkin osavaltioon Woodstockiin kolmen päivän musiikkifestivaalille. Woodstock oli paljon enemmän kuin pelkkä konsertti, siitä tuli legenda, jota pidetään 1960-luvun ja koko hippiliikkeen loppuhuipentumana. Upouudessa dokumenttielokuvassa seurataan arkistomateriaalin ja mukana olleiden kertomusten kautta viikonlopun tapahtumia. Ohjaus Barak Goodman. Suomen-ensi-ilta.
Woodstock täyttää 50 vuotta 15.–17.8.

Intiaanirockbändi Redbone poseeraa arkistokuvassa. Kuva dokumentista Rumble.
Rumble: Redbone. Intiaanirockbändi Redbone poseeraa arkistokuvassa. Kuva dokumentista Rumble. intiaanit,Redbone,Rumble: The Indians Who Rocked the World

24.8. lauantai klo 20.00
Rumble: The Indians Who Rocked the World Areenassa 90 päivää
(USA 2017) Dokumenttielokuva Amerikan intiaanien vaikutuksesta rockmusiikkiin. “Jylisee riffi ja rytmi kerrallaan katsojan sydämeen,” kommentoi Rakkautta & Anarkiaa -festivaali 2017. Mukana muun muassa Charley Patton, Mildred Bailey, Link Wray, Jesse Ed Davis, Stevie Salas, Buffy Sainte-Marie, Robbie Robertson, Redbone, Randy Castillo ja Jimi Hendrix. Ohjaus Catherine Bainbridge. Ensiesitys.

Led Zeppelinin levyn kansi. Kuva dokumenttielokuvasta Taken by Storm.
Taken by Storm: Led Zeppelin. Led Zeppelinin levyn kansi. Kuva dokumenttielokuvasta Taken by Storm. Storm Thorgerson,Hipgnosis,levynkannet,Led Zeppelin,Taken by Storm: Hipgnosis ja levynkansien taide

31.8. lauantai klo 20.00
Taken by Storm: Hipgnosis ja levynkansien taide Areenassa 30 päivää
(Taken by Storm: The Art of Storm Thorgerson and Hipgnosis, USA 2013) Hipgnosisin toinen perustaja Storm Thorgerson (1944–2013) oli maailman tunnetuimpia levynkansitaiteilijoita. Stormin ura alkoi Pink Floydin musiikillisten ideoiden visualisoijana 1960-luvun Lontoossa. Dokumenttielokuvan luomistyöstä taiteen, bisneksen ja teknologian alueilla ohjasi Roddy Bogawa. Mukana muun muassa David Gilmour, Robert Plant ja Peter Gabriel. Ensiesitys.

6.6. listalle lisätty Ruisrock-dokumentti. 7.6. poistettu tieto ZZ Top -dokumentin pikauusinnasta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa