Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Pedoista suurimmat – eläinmaailman jättiläiset huikeita selviytyjiä

Luonnon jättilläiset kuten kirahvi ovat aina kiehtoneet ihmisen mielikuvitusta.
Majesteettinen kirahvi on inspiroinut jopa avaruustutkimusta. Luonnon jättilläiset kuten kirahvi ovat aina kiehtoneet ihmisen mielikuvitusta. Kuva: Glenda Borchelt /Getty Images Yle TV1

TV1 lauantaina 8.6.2019 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 9.6. klo 8.05, Areenassa

Luonnon jättilläiset ovat aina kiehtoneet ihmisen mielikuvitusta. Eläimille suuresta koosta on hyötyä, mutta se asettaa myös monenlaisia vaatimuksia.

Jättiläisvaraani joutuu syömään kuin hevonen, ja kirahvin kaulan pituus vaikuttaa verenpaineeseen. Eri eläinlajit ovat kehittäneet huimia selviytymiskeinoja, jotta ne selviäisivät kokonsa tuomista haasteista.

Kirahvi on komea ilmestys!

Maailman korkeimman maanisäkkään, kirahvin, mitat ovat vaikuttavat: Suurin osa kirahvin lähes kuudesta metristä on jalkoja ja kaulaa. Täysikasvuinen eläin painaa yhtä paljon kuin henkilöauto. Sen sorkat ovat noin 30 senttimetriä leveät.

Kirahvi pystyy näkemään kilometrien päähän. Se saavuttaa pitikillä jaloillaan 60 kilometrin tuntinopeuden. 180 senttimetrin mittaisen kaulan ja puolimetrisen kielen ansiosta kirahvi yltää syömään ravintoa, joka on sen kilpailijoiden ulottumattomissa.

Luonnon jättilläiset kuten kirahvi ovat aina kiehtoneet ihmisen mielikuvitusta.
Komodonvaraani voi ahmia kerralla ruokaa liki painonsa verran. Luonnon jättilläiset kuten kirahvi ovat aina kiehtoneet ihmisen mielikuvitusta. Kuva: Alexey Senin / Alamy Stock Photo Yle TV1,Avara luonto: Pedoista suurimmat

Suuren uroksen täytyy syödä jopa 65 kiloa lehtiä päivässä, jotta se saisi riittävästi energiaa.

Kirahvi tarvitsee voimakkaan sydämen, joka jaksaa pumpata verta päähän painovoimaa vastaan. Sydän lyö jopa 170 kertaa minuutissa eli kaksi kertaa niin nopeasti kuin ihmisellä. Verenpaine on nisäkäsmaailman korkein. Kirahvin verenpainetta säätelevä järjestelmä on niin tehokas, että Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa on ottanut siitä mallia avaruuspukujen valmistukseen!

Komodonvaraani on maailman suurin lisko

Kaukaisella saarella Indonesiassa elää erikoinen lisko, komodonvaraani. Maailman suurin lisko on yksi harvoista lajeista, joka on ollut olemassa jo yli kolme miljoonaa vuotta.

Komodonvaraani on pelottava peto, mutta sen elämä ei ole helppoa. Maailmassa on jäljellä enää noin 6000 yksilöä, joten laji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tilannetta ei paranna se, että kokoon suhteutettuna liskolla on heikompi puruvoima kuin kotikissalla.

Luonnon jättilläiset kuten kirahvi ovat aina kiehtoneet ihmisen mielikuvitusta.
Sinivalas on suurin eläin, joka on koskaan ollut olemassa. Luonnon jättilläiset kuten kirahvi ovat aina kiehtoneet ihmisen mielikuvitusta. Kuva: Doc White/naturepl.com Yle TV1,Avara luonto: Pedoista suurimmat

Suuri eläin tarvitsee selviytyäkseen paljon ravintoa. Kuinka heikkoleukainen komodonvaraani pystyy voittamaan itseään suuremman vastustajan? Puuttuvaa puruvoimaa korvaavat 60 kaarevaa sahalaitaista hammasta ja alaleuan salainen ase.

Ahnaat matelijat voivat syödä jopa 80 prosenttia omasta ruumiinpainostaan.

Sinivalaalla eläinmaailman suurin ruokahalu

Sinivalaan sydän on lähes golfkärryn kokoinen ja kieli voi painaa yhtä paljon kuin aikuinen norsu. Ennätyksiä rikkova merinisäkäs on suurin eläin, joka on koskaan ollut olemassa.

130 tonnin painoinen eläin voittaa koossa mahtavimmat dinosaurukset. Valtava valas syö ravinnokseen pieniä, planktojnäyriäisiin kuuluvia krillejä. Pientenkin ravintoelåinten avulla voi kasvaa suureksi, jos niitä syö 3,5 tonnia päivässä. Sinivalas ui suu ammollaan keskelle krilliparvea, ja voi niellä peräti puoli miljoonaa kilokaloria yhdellä kertaa.

Avaran luonnon dokumentti Pedoista suurimmat esittelee suurten eläinten tarunhohtoisia selviytymistarinoita.

Nature´s Biggest Beasts. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. Lukijana on Valtteri Tuominen. Englannin kielellä dokumentin selostaa näyttelijä Miles Jupp.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.