Hyppää pääsisältöön

Koirasi alkaa valehdella sinulle, jos et ole sille reilu

Ylöspäin katsova koira
Ylöspäin katsova koira Kuva: pixabay @LUM3N Koira

Koirat oppivat taktikoimaan ja manipuloimaan ihmisiä nopeasti riippuen heidän käyttäytymisestään. Tutkimustieto ei koiranomistajalle toki ole mikään uutinen.

Sveitsiläistutkijat kouluttivat 27 erirotuista ja -ikäistä koiraa erottamaan kahden naisen anteliaisuuden eron. Yksi naisista oli "reilu" ja antoi koiralle herkkupalan. Toinen oli "haastava", koska hän näytti koiralle herkkupalaa, mutta pani sen sitten taskuunsa.

Sitten koirat opetettiin ohjaamaan kyseiset henkilöt laatikon luokse, jossa on ruokaa.

Koirat saivat tarkkailla, miten tutkijat laittoivat makkaroita ja koirankeksejä kahteen samannäköiseen laatikkoon. Nämä laitettiin kolmannen samannäköisen ja tyhjän laatikon kanssa lattialle.

Sitten paikalle tuotiin "reilu" tyyppi. Ja kun "reilu" kysyi koiralta, "missä ruoka on?", ohjasi koira hänet oikean laatikon luokse ja koira sai sen sisältämän herkkupalan.

Mutta kun koira vei "haastavan" tyypin oikean laatikon luokse, "haastava" ottikin herkkupalan itselleen.

Koirat olivat aavistelleetkin näin käyvän, sillä ne veivät "haastavan" henkilön ruokaa sisältävälle laatikolle selvästi epäröiden.

Testi toistettiin. Ja nyt "haastava" tyyppi ohjattiin yhä vastentahtoisemmin oikean ruokalaatikon luokse. Itse asiassa yli puolet koirista oli tässä vaiheessa hoksannut, että hommassa ei ole mitään järkeä. Niinpä ne valehtelivat ja näyttivät "haastavalle" tyhjää laatikkoa: "Jos en saa palkintoa, niin et kyllä saa sinäkään!"

Sitä vastoin "reilun" tyypin ohjasivat koirat aina suoraan makkara-apajille.

Muokkaus 2.6.2019 klo 12:00 Vaihdettu otsikon kuvassa ollut tylppäkuonoista rotua edustava mopsi kuvaan toisesta koirarodusta. Suomen eläinlääkäriliitto ei suosittele tylppäkuonoisten rotujen kuvien julkaisemista, sillä kyseiset rodut kärsivät tästä ominaisuudesta tarpeettomasti.

Kommentit