Hyppää pääsisältöön

Somessa kiertää tämä testi: Näetkö pinkin vai harmaan tossun? Hallitseeko vasen vai oikea aivopuoliskosi sinua?

Ruutukaappaus facebookin postauksesta, jossa lenkkitossu
Ruutukaappaus facebookin postauksesta, jossa lenkkitossu Kuva: Facebook/ Thoughts for Life Optinen harha

Aivopuoliskojen dominanssia "testaavat" optiset illuusiot ovat somessa suosittuja. Ne eivät kuitenkaan kerro mitään eri aivopuoliskojen hallitsevuudesta saati siitä oletko "intuitiivinen" vai "looginen".

Jokainen käyttää kumpaakin aivopuoliskoaan erityisesti, kun on kyse katsomisesta. Silmät kun ovat yhteydessä vastakkaisiin aivopuoliskoihin.

Myytti aivopuoliskojen dominanssista on sitkeä, mutta se on täyttä puppua.

Tässäkin kuvassa kyse on siitä, että tutkimusten mukaan aivomme tekevät toisinaan omituisia tulkintoja väreistä, jos aivoilla ei ole selkeää taustaa kuten taivasta tai nurmea, johon suhteuttaa kohteen värit. Näköjärjestelmämme skannaa jatkuvasti, mikä on esimerkiksi varjoa, ja mikä on tummaa väriä. Kyseistä illuusiota kutsutaan Munker–White -illuusioksi.

Esimerkiksi alla olevassa Munkerin illuusio -kuvassa kaikki pilkut ovat todellisuudessa samanvärisiä.

Avaa Instagram postaus

Takaisin loogisuuteen ja intuitioon. Ne eivät tosiasiassa asu kummassakaan aivopuoliskossa. Aivopuoliskojen työnjako on kylläkin tutkittu fakta, mutta aivokurkiaisen ansiosta kumpikin aivopuolisko osallistuu tiedon prosessointiin. Aivopuoliskojen erot syntyivät tutkimuksessa ainoastaan silloin, kun aivokurkiainen oli katkaistu.

Useimmat meistä näkevätkin optisissa illuusioissa eri värejä joka kerta, kun he katsovat kyseistä kuvaa.

Kommentit