Hyppää pääsisältöön

Somessa kiertää tämä testi: Näetkö pinkin vai harmaan tossun? Hallitseeko vasen vai oikea aivopuoliskosi sinua?

Ruutukaappaus facebookin postauksesta, jossa lenkkitossu
Ruutukaappaus facebookin postauksesta, jossa lenkkitossu Kuva: Facebook/ Thoughts for Life Optinen harha

Aivopuoliskojen dominanssia "testaavat" optiset illuusiot ovat somessa suosittuja. Ne eivät kuitenkaan kerro mitään eri aivopuoliskojen hallitsevuudesta saati siitä oletko "intuitiivinen" vai "looginen".

Jokainen käyttää kumpaakin aivopuoliskoaan erityisesti, kun on kyse katsomisesta. Silmät kun ovat yhteydessä vastakkaisiin aivopuoliskoihin.

Myytti aivopuoliskojen dominanssista on sitkeä, mutta se on täyttä puppua.

Tässäkin kuvassa kyse on siitä, että tutkimusten mukaan aivomme tekevät toisinaan omituisia tulkintoja väreistä, jos aivoilla ei ole selkeää taustaa kuten taivasta tai nurmea, johon suhteuttaa kohteen värit. Näköjärjestelmämme skannaa jatkuvasti, mikä on esimerkiksi varjoa, ja mikä on tummaa väriä. Kyseistä illuusiota kutsutaan Munker–White -illuusioksi.

Esimerkiksi alla olevassa Munkerin illuusio -kuvassa kaikki pilkut ovat todellisuudessa samanvärisiä.

Skip Instagram post

Takaisin loogisuuteen ja intuitioon. Ne eivät tosiasiassa asu kummassakaan aivopuoliskossa. Aivopuoliskojen työnjako on kylläkin tutkittu fakta, mutta aivokurkiaisen ansiosta kumpikin aivopuolisko osallistuu tiedon prosessointiin. Aivopuoliskojen erot syntyivät tutkimuksessa ainoastaan silloin, kun aivokurkiainen oli katkaistu.

Useimmat meistä näkevätkin optisissa illuusioissa eri värejä joka kerta, kun he katsovat kyseistä kuvaa.

Kommentit
 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

 • Juorua oikein, se tekee tutkitusti hyvää!

  Kaikki juoruavat ja se on hyvä juttu.

  Väitetään, että kaikki ihmiset juoruilevat. Nyt laaja tutkimus todistaa, että näin tosiaan on, eikä se ole lainkaan huono juttu.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Pakko sanoa, pakko olla hiljaa – ilmastokriisini nyt

  Jos toivoa ei enää ole, kannattaako sitä sanoa ääneen?

  Minua painaa raskas dilemma. Se on ammatillinen ja eksistentiaalinen – jopa henkilökohtainen. Se kuuluu näin: Jos arvelee, että ilmastokatastrofia ei voi enää estää, onko sitä mitään mieltä sanoa ääneen? Olen pohtinut tätä asiaa jo useamman vuoden. Juuri tämä kysymys on pitänyt minut pitkään varsin hiljaisena ilmastonmuutoksen suhteen.

Uusimmat sisällöt - Tiede