Hyppää pääsisältöön

Somessa kiertää tämä testi: Näetkö pinkin vai harmaan tossun? Hallitseeko vasen vai oikea aivopuoliskosi sinua?

Ruutukaappaus facebookin postauksesta, jossa lenkkitossu
Ruutukaappaus facebookin postauksesta, jossa lenkkitossu Kuva: Facebook/ Thoughts for Life Optinen harha

Aivopuoliskojen dominanssia "testaavat" optiset illuusiot ovat somessa suosittuja. Ne eivät kuitenkaan kerro mitään eri aivopuoliskojen hallitsevuudesta saati siitä oletko "intuitiivinen" vai "looginen".

Jokainen käyttää kumpaakin aivopuoliskoaan erityisesti, kun on kyse katsomisesta. Silmät kun ovat yhteydessä vastakkaisiin aivopuoliskoihin.

Myytti aivopuoliskojen dominanssista on sitkeä, mutta se on täyttä puppua.

Tässäkin kuvassa kyse on siitä, että tutkimusten mukaan aivomme tekevät toisinaan omituisia tulkintoja väreistä, jos aivoilla ei ole selkeää taustaa kuten taivasta tai nurmea, johon suhteuttaa kohteen värit. Näköjärjestelmämme skannaa jatkuvasti, mikä on esimerkiksi varjoa, ja mikä on tummaa väriä. Kyseistä illuusiota kutsutaan Munker–White -illuusioksi.

Esimerkiksi alla olevassa Munkerin illuusio -kuvassa kaikki pilkut ovat todellisuudessa samanvärisiä.

Skip Instagram post

Takaisin loogisuuteen ja intuitioon. Ne eivät tosiasiassa asu kummassakaan aivopuoliskossa. Aivopuoliskojen työnjako on kylläkin tutkittu fakta, mutta aivokurkiaisen ansiosta kumpikin aivopuolisko osallistuu tiedon prosessointiin. Aivopuoliskojen erot syntyivät tutkimuksessa ainoastaan silloin, kun aivokurkiainen oli katkaistu.

Useimmat meistä näkevätkin optisissa illuusioissa eri värejä joka kerta, kun he katsovat kyseistä kuvaa.

Kommentit
 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede