Hyppää pääsisältöön

Ikuinen yö saapuu Venezuelaan - Hengityskoneessa olevat potilaat kuolevat, kun sähköt pimenevät

nainen kynttilänvalossa.
Mary Paez pitää huolta sairaasta äidistään sähkökatkojen riivaamassa Caracasissa. nainen kynttilänvalossa. Kuva: YLE/Ademar Dona Venezuela

Venezuela nääntyy lääkkeiden ja ruoan puutteen vuoksi. Maan hallitus torjuu ulkomaisen humaniaarisen avun. Ulkolinjan ohjaaja Pertti Pesonen vieraili Venezuelassa keväällä.

Kun Juha Eirto vuonna 1959 lauloi Harry Belafonten käännösiskelmän suomeksi nimellä Yö saapuu Venezuelaan, niin hän ei arvannut, kuinka enteellinen kappale olisi. Nyt, kuusikymmentä vuotta myöhemmin, yö kirjaimellisesti saapuu Venezuelaan. Sähköverkko pätkii pahoin, maaliskuussa koko maa oli viikon ilman sähköä.

Juha Eirton laulama kappale oli romanttinen pehmeästi keinuva calypso. Romahtavassa, pimenevässä maassa ei ole mitään romanttista. Sairaalassa hengityskoneessa olevat potilaat kuolevat, kun sähköt pimenevät. Ruokaa ei voi säilöä pakasteeseen tai jääkaappiin, koska sähköt saattavat mennä päiväkausiksi koska tahansa. Harvalla tosin on ruokaa varastoitavaksi, sillä myös ruoasta on pulaa.

Venezuelalaiset ovat laihtuneeet kriisin aikana. He kutsuvat sitä Maduron dieetiksi maata hallitsevan diktaattorin Nicolas Maduron mukaan.

Kuivuvat kaupungit

Pulaa on myös vedestä. Caracasin metropolialueella asuu yli 5 miljoonaa ihmistä. Vesi kaupunkiin tulee 200 metriä alempana olevista tekoaltaista. Tekoaltaiden pumppuasemat toimivat miten sattuu. Jos sähköt katkevat, ne eivät toimi ollenkaan.

Mies kantaa vesipönttöä
Abraham Gonzalez kantaa vettä eläkeläisille ja sairaille vesipulasta kärsivässä Caracasissa. Mies kantaa vesipönttöä Kuva: YLE/Ademar Dona Venezuela

Vedestä 40% häviää, putket vuotavat. Kaupungilla näkee siellä täällä asfaltin murtuneista saumoista valuvaa vettä. Ilman vettä jääneet ihmiset yrittävät kerätä vuotokohdista vettä kanistereihin. Vuorilta valuvia puroja metsästävät ihmiset ovat Caracasissa tuttu näky.

La Vegan slummissa vettä ei ole saatu yhdeksään kuukauteen. Alueella asuu noin 200 000 ihmistä.

Mikä-mikä-maa televisiossa

Silloin kun sähköt toimivat, televisiosta voi katsoa Venezuelan virallista kanavaa. Siellä kuulee, miten kaikki Venezuelan vaikeudet johtuvat imperialistien maata vastaan käymästä taloussodasta. Ja miten syrjäytetyn parlamentin väliaikaiseksi presidentiksi valitseman Juan Guiadon organisoima humanitaarinen apu on pahaa, myrkyllistä ja syöpää aiheuttavaa.

Myöhemmin presidentti Nicolas Maduro tulee kanavalle. Hän kertoo, miten maan halvaannuttanut sähköverkon romahdus johtuu Miamista käsin tehdystä kyberhyökkäyksestä. Syyllinen on amerikkalaissenaattori Marco Rubio.

Maduron eteen tuodut punapaitaiset ihmiset taputtavat.

Valtion rahojen varastajat elävät leveästi

Venezuelan virallinen kanava kertoo Venezuelasta, jota ei ole olemassa. Oikeassa Venezuelassa sähköt katkeavat, kun sähköverkkojen huolto on laiminlyöty. Sähköyhtiön johtajat ryöstävät mitä irti saavat ja pakenevat Eurooppaan.

Venezuelan lippu, taustalla slummia.
Venezuelasta on varastettu satoja miljardeja valtion rahoja. Köyhiin kortteleihin ei tule vettä, sähköäkin vain satunnaisesti. Venezuelan lippu, taustalla slummia. Kuva: YLE/Ademar Dona Venezuela

Entinen Venezuelan valtiollisen sähköyhtiön johtaja Nervis Villalobos asuu Espanjassa. Madrissa hänen asuntonsa maksoi kiinteistörekisterin tietojen mukaan kuusi miljoonaa euroa. Espanjan oikeuslaitos on laittanut hukkaamiskieltoon muun muassa neljäkymmentä hänen nimissään olevaa loistohuoneistoa Marbellassa. Andorrassa häntä syytetäään kahden miljardin dollarin varastamisesta Venezuelan öljy-yhtiöltä yhdessä kymmenien muiden venezuelalaisten hämärämiesten kanssa.

Oikea Venezuela

Oikea Venezuela on se, jossa entiset Chavezin hallinnon ministerit ja silmäätekevät asuvat loistohuviloissa Floridassa, jossa entisten vallankumouksellisten lapset lentelevät yksityiskoneella. Ja jossa tavaliset venezuelalaiset nääntyvät ja miljoonat ihmiset pakenevat maasta.

Oikeassa Venezuelassa peruselintarvikkeista, kuten maissista, puuttuu noin 90% maan tarpeesta. Puuttuu siemeniä, lannoitteita, polttoaineita, riisiä, sokeria ja niin edelleen. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Ihmisillä on generaattoreita, joilla selvitä sähkökatkoista, mutta ei polttoainetta generaattoreihin.

Kun yö saapuu Venezuelaan, niin ihmiset katoavat ja kaupungit autioituvat. Liikennevalot pimenevät. Ja vaikka liikennevalot toimisivatkin, niin kukaan ei pysähdy, sillä valoihin pysähtyviä autoja ryöstetään.

Ulkolinja: Nälkäpeliä Venezuelassa Yle TV1 to 6.6. klo 22.05. Katsottavissa Yle Areenassa jo 3.6.