Hyppää pääsisältöön

Äänestä! Kirja vs. Leffa: Järki ja tunteet

Kuvassa Järki ja tunteet -elokuvan kansi.
Kuvassa Järki ja tunteet -elokuvan kansi. Kuva: Kati Keinonen Yle Puhe,Järki ja tunteet,Jane Austen

Hienoja kirjoja ja upeita elokuvia on maailma täynnä. Mutta monestako upeasta kirjasta on onnistuttu tekemään hieno elokuva? Sitä selvittää Yle Puheen ohjelmasarja Kirja vs. Leffa.

Järki ja tunteet on englantilaisen kirjailijan Jane Austenin romaani vuodelta 1811. Vaikka säätyläisyhteiskunnan tärkeilevät ihmiset voivat tuntua jo menneeltä maailmalta, Austenin humoristinen ja sydämellinen tyyli on tehnyt teoksesta ajattoman klassikon.

Ang Leen ohjaama ja Emma Thompsonin käsikirjoittama Oscar-palkittu elokuva Järki ja tunteet sai ensi-iltansa vuonna 1995. Parhaaksi kutsutussa Austen-filmatisoinnissa näyttelevät Emma Thompsonin lisäksi mm. Kate Winslet, Alan Rickman ja Hugh Grant.

Toimittaja Jarmo Laitanevan kanssa keskustelevat Austeniin perehtynyt kääntäjä Maria Lyytinen sekä Rakkautta & Anarkiaa festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä.

Kirja vs. Leffa torstaisin klo 14-15 Yle Puhe ja Yle Areena.

Järki ja tunteet - kirja vai leffa?

Kumpi puhuttelee sinua enemmän, Jane Austenin kirja (1811) vai Ang Leen ohjaama leffa (1995)? Mihin perustat valintasi? Kerro mielipiteesi, parhaat kommentit otetaan mukaan ohjelmaan.

Kirja (Jane Austen)
57% (43 ääntä)
Leffa (Ang Lee)
43% (32 ääntä)
Ääniä yhteensä: 75
Kommentit
  • Vappuaattona Yle Puheessa suuri puujalkavitsibattle

    Vappuaattona Yle Puheessa veistellään puujalkavitsejä

    Vappuaattona 30.4.2021 Yle Puheessa veistellään jokaisen lähetyksen voimin puujalkavitsejä. Kuuntelijat ratkaisevat, kenestä kruunataan puujalkavitsien mestari – onko se Puheen Aamu, Akti vai Puheen Iltapäiväkerho? Kisaa varten kannattaa virittää Puheen Instagram ja WhatsApp 040 163 8586 valmiiksi.

  • Hyvä taide resonoi aina ajassa

    Moni klassikko sisältää seksismiä, rasismia ja homofobiaa.

    Kiinnitin entistä enemmän huomiota teoskattauksen monipuolisuuteen suunnitellessani uutta kautta Kirja vs. Leffa -sarjalle. Realistisen pohdinnan lisäksi esimerkiksi sadut ja dystopiat auttavat hahmottamaan paikkaamme maailmassa. Kulttuuritapahtumat ovat olleet viime aikoina vähissä koronarajoitusten vuoksi. Kirjoista ja elokuvista puhuminen tuntuu nyt erityisen merkitykselliseltä.