Hyppää pääsisältöön

Lumièren veljeksistä Psykon salaisuuksiin: Teeman parhaita dokumenttielokuvia uusitaan kesätiistaisin

Kuvakoosteessa kuvat Psykon kuvauksista ja Lumièren veljesten varhaisesta elokuvasta.
Kesän dokumenteissa: Psykon suihkukohtaus ja Lumièren veljesten varhaiset elokuvat. Kuvakoosteessa kuvat Psykon kuvauksista ja Lumièren veljesten varhaisesta elokuvasta. Psyko,elokuvahistoria,dokumenttielokuvat,Lumièren veljekset,teeman dokumentit

Teemalauantain ja Teeman elokuvafestivaalin parhaita elokuva-, valokuva- ja taidedokumentteja viime vuodelta uusitaan kesällä.
Esitykset Teemalla tiistaisin noin kello 22.45, Areenassa 30–90 päivää.

4.6.
Lumière! (Areenassa 30 päivää)
(Ranska 2016) Elokuvan alkuvaiheista koottu ihana dokumenttielokuva sisältää 114 upeasti restauroitua Lumièren veljesten filmiä Thierry Frémaux’n selostamina. Veljekset Lumière kehittivät kinematografin vuonna 1895 ja toivat heti elokuviin kamera-ajot, erikoistehosteet ja näyttämöllepanon. Uusi taidemuoto on syntynyt, elokuvaseikkailu alkaa!
Ensiesitys Teeman elokuvafestivaalilla 20.3.2018.

11.6.
Animoitu elämä (Areenassa 90 päivää)
(Life, Animated, USA 2016) Oscar-ehdokkaaksikin yltänyt liikuttava tositarina autistisesta pojasta ja Disneyn klassisista piirroshahmoista, joiden avulla poika ja vanhemmat löytävät yhteyden toisiinsa. Pääosassa kolmevuotiaana puhumisen lopettanut Owen Suskind. Owenin isän Ron Suskindin kirjaan perustuvan dokumenttielokuvan ohjasi Roger Ross Williams.
Ensiesitys Teemalauantaissa 1.9.2018.

18.6.
Don’t Blink: Robert Frank (Areenassa 31.7. asti)
(USA 2015) Kohteensa näköinen ja oloinen dokumenttielokuva legendaarisesta valokuvaajasta ja elokuvantekijästä Robert Frankistä (s. 1924). Levottoman Amerikan kauniita ja kaoottisia kuvia säestää runsas soundtrack, jolla soivat muun muassa Rolling Stones, Velvet Underground, Bob Dylan ja Patti Smith. Ohjaus Laura Israel.
Ensiesitys Teemalauantaissa 21.4.2018.

25.6.
Koudelka Pyhää maata kuvaamassa (Areenassa 90 päivää)
(Koudelka Shooting Holy Land, Israel 2016) Valokuvaaja Josef Koudelka oli paikalla, kun Varsovan liiton joukot miehittivät Prahan. Nyt mestarikuvaaja taltioi Israelissa uuden muurin pystytystä, ihmisten tuhoamaa maisemaa. Katseen voimaan luottavan, hiljaisuutta arvostavan dokumenttielokuvan ohjasi Gilad Baram.
Ensiesitys Teemalauantaissa 12.5.2018.

2.7.
Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja (Areenassa 31.7. asti)
(Peggy Guggenheim: Art Addict, USA 2015) Miljonäärisuvun outo lintu, boheemi oman tiensä kulkija Peggy Guggenheim (1898–1979) rakasti taidetta ja taiteilijoita. Eloisa dokumenttielokuva kertoo, miten Peggystä tuli yksi 1900-luvun merkittävimmistä taiteenkerääjistä ja mesenaateista. Värikästä elämää täynnä taidetta, surrealismia ja rakkaussuhteita kommentoi myös Peggy itse ennen kuulumattomalla ääninauhalla. Ohjaus Lisa Immordino Vreeland.
Ensiesitys Teemalauantaissa 29.9.2018.

9.7.
Kasvot, kylät (Areenassa jo nyt ja 6.10. asti)
(Visages, villages, Ranska 2017) Kolmekymppinen katutaiteilija-valokuvaaja JR ja yhdeksänkymppinen elokuvaohjaaja Agnès Varda lähtevät kameroineen tien päälle. Yhteinen yhteisötaiteellinen valokuvaprojekti vie heidät ja tämän hurmaavan dokumenttielokuvan katsojat tapaamaan ja kuvaamaan oman elämänsä sankareita ympäri Ranskan maaseutua. Oscar-ehdokkuudenkin napanneen elokuvan ohjasivat yhdessä Agnès Varda (1928–2019) ja JR.
Ensiesitys Teemalauantaissa 15.9.2018, toinen esitys Teemalla Vardan muistoksi 14.4.2019.

16.7.
Pääsykokeet – unelmana elokuva (Areenassa 30 päivää)
(Le concours, Ranska 2016) Dokumenttielokuvassa seurataan ainutlaatuisen läheltä Ranskan arvostetuimman elokuvakoulun la Fémis'n moniosaisia pääsykokeita ja opiskelijoiden etenemistä kohti unelma-ammattia. Ohjaus Claire Simon.
Ensiesitys Teeman elokuvafestivaalilla 30.11.2018.

23.7.
78/52 – Psykon salaisuudet (Areenassa 90 päivää)
(78/52, USA 2017) 78 kuvaa, 52 leikkausta ja kolme minuuttia, jotka muuttivat elokuvan historiaa. Kiehtova, moniulotteinen dokumenttielokuva Hitchcockin Psykon suihkukohtauksesta. Ohjaus Alexandre O. Philippe.
Ensiesitys Teeman elokuvafestivaalilla 24.3.2018.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa