TV1 keskiviikkona 5.6.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 9.6. klo 12.15 ja maanantaina 10.6. klo 22.50, Areenassa
Kesät ovat entistä kuumempia – ja lämpöennätyksiä rikotaan eri puolilla maailmaa. Maapallo kuumenee.
Ihmiskunnalla on edessään suurin uhka vuosituhansiin. Ilmastonmuutos.
Muutos ollut nopeampaa kuin Attenborough osasi kuvitella
Palkitun luonnontieteilijän Sir David Attenborough´n uusi dokumentti pureutuu maailmanlaajuiseen, ihmisen aiheuttamaan katastrofiin, ilmastonmuutokseen, ja sen vaikutuksiin maapallolla.
Attenborough selvittää, miksi ihmiskunnan on torjuttava ilmastonmuutosta. Aikaa ei ole hukattavaksi.
Luonnontieteilijä itse puhui ilmastonmuutoksen vaikutuksista ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten. Muutokset ovat olleet nopeampia kuin hän osasi kuvitella.
”On huolestuttavaa kuulla tieteellisiä todisteita siitä, että toimiin on ryhdyttävä tulevan vuosikymmenen aikana. Muuten luonnolle aiheutuu peruuttamattomia vahinkoja ja yhteiskuntia uhkaa romahdus. Aika käy vähiin, mutta toivoa on vielä”, Attenborough sanoo.
Pientenkin eläinten katoaminen luhistaa ekosysteemejä
Attenborough on vuosikymmien ajan omin silmin nähnyt, kuinka luonnon entisten uhkien lisäksi eläinlajit joutuvat nyt sopeutumaan nopeasti muuttuviin elinoloihin.
Tutkijat arvioivat, että kahdeksaa prosenttia lajeista uhkaa sukupuutto, jonka ainoa syy on ilmastonmuutos.
”Päiväntasaaja on yksi esimerkki. Ilmastonmuutoksen myötä niinkin keskeinen alue muuttuu vähitellen elinkelvottomaksi”, kertoo Catherine Mitchell Exeterin yliopistosta.
Kyse ei ole vain katoavista luonnon ihmeistä, vaan hyvin pientenkin eliöiden katoaminen horjuttaa ja jopa luhistaa ekosysteemejä – eli verkostoja, jotka ylläpitävät elämää maapallolla.
Oranki puolustaa epätoivoisesti kotimetsäänsä
Totuus ilmastonmuutoksesta -dokumentissa haastateltavien tutkijoiden mukaan tulevaisuudennäkymät ovat tuhoisat, mikäli lämpeneminen jatkuu yhtä kiivaana. Nyt ja lähivuosina ratkaistaan, millaisiksi tulevat vuosituhannet muodostuvat.
Alan asiantuntijat pohtivat ohjelmassa mitä voitaisiin tehdä, jotta ilmaston lämpenemisen seurauksena syntyvät kuivuus, tulvat, maastopalot ja lämpöaallot saataisiin hallintaan. Miten voimme estää tuhon ja pelastaa sivilisaation sekä luonnon, joka on elinehtomme?
Epätavallisen korkeat lämpötilat ovat koituneet muun muassa Australiassa lepakoiden kohtaloksi.
Dokumentissa nähdään myös, kuinka oranki käy epätoivoista taistelua palmuöljyn vuoksi tehtävien metsähakkuiden keskellä. Kansainvälisen eläinten suojelujärjestön International Animal Rescuen kuvaamassa videossa eläin yrittää uhmata metsäkonetta.
Climate Change: The Facts. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 2019.