Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus ilmastonmuutoksesta – David Attenborough: ”Aika käy vähiin, mutta toivoa on vielä”

Sir David Attenborough selvittää, miten ilmastonmuutos vaikuttaa ja mitä sitä pitää torjua.
Palkittu luonnontieteilijä Sir David Attenborough haluaa ripeitä toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Sir David Attenborough selvittää, miten ilmastonmuutos vaikuttaa ja mitä sitä pitää torjua. Kuva: Polly Alderton / BBC Yle TV1,David Attenborough,Prisma: Totuus ilmastonmuutoksesta

TV1 keskiviikkona 5.6.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 9.6. klo 12.15 ja maanantaina 10.6. klo 22.50, Areenassa

Kesät ovat entistä kuumempia – ja lämpöennätyksiä rikotaan eri puolilla maailmaa. Maapallo kuumenee.

Ihmiskunnalla on edessään suurin uhka vuosituhansiin. Ilmastonmuutos.

Muutos ollut nopeampaa kuin Attenborough osasi kuvitella

Palkitun luonnontieteilijän Sir David Attenborough´n uusi dokumentti pureutuu maailmanlaajuiseen, ihmisen aiheuttamaan katastrofiin, ilmastonmuutokseen, ja sen vaikutuksiin maapallolla.

Attenborough selvittää, miksi ihmiskunnan on torjuttava ilmastonmuutosta. Aikaa ei ole hukattavaksi.

Luonnontieteilijä itse puhui ilmastonmuutoksen vaikutuksista ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten. Muutokset ovat olleet nopeampia kuin hän osasi kuvitella.

”On huolestuttavaa kuulla tieteellisiä todisteita siitä, että toimiin on ryhdyttävä tulevan vuosikymmenen aikana. Muuten luonnolle aiheutuu peruuttamattomia vahinkoja ja yhteiskuntia uhkaa romahdus. Aika käy vähiin, mutta toivoa on vielä”, Attenborough sanoo.

Pientenkin eläinten katoaminen luhistaa ekosysteemejä

Attenborough on vuosikymmien ajan omin silmin nähnyt, kuinka luonnon entisten uhkien lisäksi eläinlajit joutuvat nyt sopeutumaan nopeasti muuttuviin elinoloihin.

Tutkijat arvioivat, että kahdeksaa prosenttia lajeista uhkaa sukupuutto, jonka ainoa syy on ilmastonmuutos.

”Päiväntasaaja on yksi esimerkki. Ilmastonmuutoksen myötä niinkin keskeinen alue muuttuu vähitellen elinkelvottomaksi”, kertoo Catherine Mitchell Exeterin yliopistosta.

Kyse ei ole vain katoavista luonnon ihmeistä, vaan hyvin pientenkin eliöiden katoaminen horjuttaa ja jopa luhistaa ekosysteemejä – eli verkostoja, jotka ylläpitävät elämää maapallolla.

Oranki puolustaa epätoivoisesti kotimetsäänsä

Totuus ilmastonmuutoksesta -dokumentissa haastateltavien tutkijoiden mukaan tulevaisuudennäkymät ovat tuhoisat, mikäli lämpeneminen jatkuu yhtä kiivaana. Nyt ja lähivuosina ratkaistaan, millaisiksi tulevat vuosituhannet muodostuvat.

Alan asiantuntijat pohtivat ohjelmassa mitä voitaisiin tehdä, jotta ilmaston lämpenemisen seurauksena syntyvät kuivuus, tulvat, maastopalot ja lämpöaallot saataisiin hallintaan. Miten voimme estää tuhon ja pelastaa sivilisaation sekä luonnon, joka on elinehtomme?

Epätavallisen korkeat lämpötilat ovat koituneet muun muassa Australiassa lepakoiden kohtaloksi.

Dokumentissa nähdään myös, kuinka oranki käy epätoivoista taistelua palmuöljyn vuoksi tehtävien metsähakkuiden keskellä. Kansainvälisen eläinten suojelujärjestön International Animal Rescuen kuvaamassa videossa eläin yrittää uhmata metsäkonetta.

Climate Change: The Facts. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.