Hyppää pääsisältöön

Strömsön puutarhailta on vuoden viihtyisin puutarhajuhla

Strömsön huvila ja puutarhaillan logo
Strömsön puutarhailta tulee TV1:ssä tekstitettynä suomeksi juhannuksena. Strömsön huvila ja puutarhaillan logo Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,puutarhat

Strömsön puutarhailta järjestetään tänä vuonna torstaina 6. kesäkuuta klo 16-20. Tule tapaamaan puutarhaharrastajia, keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa ja pystyttämään juhannussalkoa tai seuraa tapahtumaa Yle Areenasta tai Yle Femmalta.

Viime vuonna 2 000 henkeä vieraili Strömsössä Vaasan Västervikissä, ja tänäkin vuonna on luvassa puutarhajuhla koko perheelle.

Sekä vannoutuneet puutarhaharrastajat että vasta-alkajat saavat tavata Strömsön omat asiantuntijat Owe Salmelan ja Alexandra De Paolin, ja jos sinulla on kysyttävää kasveista tai puutarhanhoidosta, paikalla on koko joukko asiantuntijoita. Lavalla haastateltavien asiantuntijoiden aiheina ovat sekä hyötykasvit, kukat ja maaperä että hedelmäpuut ja marjat. Lisäksi saamme kuulla metsän puiden antimista.

Strömsössä on vieraana muun muassa puutarhalegenda Arno Kasvi, joka on toiminut Turun kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhurina. Hänelle voi esittää kysymyksiä WhatsAppilla numeroon 044 421 4632. Vastauksen saa suorassa lähetyksessä torstaina klo 16–19.30.

Kaksi miestä ja yksi nainen istuu puurappusilla
Juontajat Jonas Sundström och Elin Skagersten Ström ja kokki Anders Samuelsson grillaavat Strömsön puutarhaillassa. Kaksi miestä ja yksi nainen istuu puurappusilla Kuva: YLE/Carina Ahlskog Elin Skagersten-Ström,Jonas Sundström,Strömsö

Suorana TV:ssä ja Areenassa

Ellet pääse itse paikalle, on hyvä tietää, että puutarhailta lähetetään sekä Yle Areenassa, televisiossa että radiossa. Juontajina toimivat Elin Skagersten-Ström ja Jonas Sundström.

Uutta tänä vuonna on, että Puutarhailta lähetetään suorana Yle Femmalla klo 18-19.30. Yle Areenassa voit seurata tapahtumaa klo 16 alkaen. Yle Vegan toimittaja Jessica Morney on paikalla ja raportoi suorassa lähetyksessä. Myös Yle Radio Suomi Pohjanmaalta tulee suoraa lähetystä klo 14-18.

Tekstitettynä suomeksi ohjelma lähetetään juhannuksena, sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä.

Puutarhaillan jälkeen Arno Kasvi jatkaa kysymyksiin vastaamista Yle Vegan Naturväktarna-ohjelmassa, joka on Puutarhaillan kunniaksi "Trädgårdsväktarna". Puhelinnumero ohjelmaan on 0600 11 12 13, jos haluat esittää kysymyksesi radion suorassa lähetyksessä.

teltta
Radio Suomi Pohjanmaa lähettää suoraan puutarhaillasta teltta Kuva: Yle/Strömsö Yle Vega

Tuo kukkia juhannussalkoon

Puutarhaillan aikana pystytetään juhannussalko salkomestari Fredrik Sandström opastuksella, joten ota mukaasi luonnonkukkia tai kukkia puutarhasta ja auta kimppujen sidonnassa. Barbro Haasiosalo auttaa värisommittelussa ja kimppujen sidonnassa ja floristimestari Nelly Koitto näyttää, miten tehdään kransseja.

Anna kasvien kiertää taimitorilla

Strömsön taimitorilla voit tehdä löytöjä. Jos sinulla on ylimääräisiä taimia tai pistokkaita, voit myydä niitä tai vaihtaa toisten kanssa taimitorilla. Taimitori on tarkoitettu vain kotipuutarhureille.

Strömsön taimitorille osallistuminen on maksutonta eikä edellytä ennakkoilmoittautumista. Jos olet myymässä voit vaihtaa taimia toisten harrastajien kanssa ja jos olet perustamassa omaa puutarhaa, voit löytää harvinaisuuksia edullisesti. Lisäksi voit saada vinkkejä ja neuvoja muilta innokkailta harrastajilta.

Jos haluat osallistua taimitorille, sinun on tultava Strömsöhön ennen kuin alue suljetaan liikenteeltä klo 15. Ota mukaan oma pöytä tai laatikoita taimillesi, sillä vastaat itse myyntipisteestäsi. Auton voit viedä sille osoitetulle pysäköintipaikalle.

En plantförsäljare vid Trädgårdskväll på Strömsö 2019.
Puutarhaillan taimikirppis. En plantförsäljare vid Trädgårdskväll på Strömsö 2019. Kuva: Yle/Markus Bergfors Strömsö,puutarhat,taimet,kirpputorit

Koe luonto kaikilla aisteilla

Ghita Bodman tutkii, miten luonto vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Puutarhaillan aikana hän sisustaa pehmeän sammalpedin kuusten katveeseen. Täällä voit kokea luonnon kaikilla aisteilla.

Puutarha koko perheelle BUU-klubbenin seurassa

Ehkä et ole itse ihastunut rikkaruohojen kitkemiseen ja jatkuvaan kastelemiseen. Ota mukaan huopa ja istahda puistoon katselemaan ihmisvilinää ja nauttimaan merinäköalasta, kun Suomen luonto on kauneimmillaan. Nurmikolla voit myös nauttia marttojen kahvion vohveleista tai ehkä kokeilla kirmailua keppihevosella.

Malin Olkkola BUU-jengin kanssa on paikalla koko illan. Voit kokeilla Superapulaiset -ohjelmasta tuttua roskarallia ja ratsastaa keppihevosella hauskalla radalla.

BUU-klubbens programledare Malin Olkkola står bredvid barngästen Ida, båda håller i en käpphäst och har ridhjälm på huvudet.
BUU-klubbens programledare Malin Olkkola står bredvid barngästen Ida, båda håller i en käpphäst och har ridhjälm på huvudet. Kuva: Yle/Ann-Catrin Virkama Buu-klubben,lastenohjelmat,keppihevoset,taudit,leukemia

Kurkistus huvilan kulisseihin

Jos sinua on aina kiinnostanut, miten tasapainoista ja toimivaa kaikki Strömsön huvilassa on, voit myös tutustua huvilan tiloihin. Jos sinulla on onnea, voit ehkä nähdä tutun tv-kasvon nokosilla huvilan kirjastossa. Vaasa-Mustasaari oppaat ovat paikalla ja kertovat rakennuksen 160-vuotisesta historiasta.

Ilmainen bussi tai edullinen saaristoristeily Strömsöhön

Strömsön alue on koko illan suljettu autoilta. Niille, jotka eivät halua tulla paikalle kävellen tai polkupyörällä, on järjestetty ilmainen bussikuljetus Vaasan keskustasta. Tämän vuoden uutuutena on, että Strömsöhön voi saapua myös m/s Tiiralla, joka lähtee Vaasan sisäsatamasta. Venematka maksaa 8 euroa suunta. Voit matkustaa yhteen suuntaan veneellä ja toiseen bussilla. Liput m/s Tiiralle voi varata tästä; visitvaasa.fi.

Nähdään multaa kynsien alla ja hymy huulilla!

M/s Tiira åker förbi Strömsös strand
M/s Tiira åker förbi Strömsös strand Kuva: VisitVaasa Strömsö,veneily,matkustajaliikenne,veneet

Tämän vuoden Puutarhaillan haastateltavat:

Arno Kasvi – puutarhurilegenda, ylipuutarhuri, vastaa yleisön kysymyksiin tv:ssä ja radiossa. Kertoo hyötykasveista.
Leif Blomkvist – pomologi, hedelmäpuiden ja marjapensaiden asiantuntija, kunnostaa Strömsön sammaltuneita omenapuita.
Adrian Evans – walesilainen puutarhuri, jota haastatellaan englanniksi kateviljelystä.
Kristine Vesterlund – puutarhuri, kertoo biohiilestä.
Inger Norrgård – Vaasan kaupungin puutarhuri, kertoo maanparannuksesta.
Yvonne Björkholm – puutarhuri Pensalasta, kertoo eri chililajeista. Viljelee itse n. 1700 eri lajia.
Anna Jungarå – kertoo tuholaisista.
Kati Källman – edustaa 4H:ta. Kertoo mehiläisten merkityksestä ja erityisistä mehiläisniityistä.
Anita Storm – biologi, Marttaliitto, näyttää kuinka juoksuttaa mahlaa ja sitoa saunavihta.
Nelly Koitto – floristimestari, sitoo vuoden juhannuskranssin salkoon, sekä kertoo kuinka sitoa seppeleitä hiuksiin.
Lena Gillberg – kertoo kompostoinnista.
Arvid & Emelie – sisarukset, poimivat syötäviä kasveja.
Fredrik Sandström - salkomestari, pystyttää juhannussalon kollegoidensa kanssa Pohjois-Pohjanmaan puutarhayhdistyksestä ja Aspegrenin puutarhayhdistyksestä.

Heidät tapaat Strömsön ”Puutarhakadulla”:

Ari Vainionpää – puutarhuri, pukeutunut 1700-luvun rovastiksi
Aino Tapanainen & May Nyman – kompostointi ja bokashi
Christian Storm – mehiläistarhuri
Ingmar Lindqvist – kuinka viljellä 400 ruusulajia saaristossa
Kjell Wickman – taimien ja kasvien lannoittaminen
Ulrika Taylor – uudelleenjärjestely Pohjanmaalla
Sanna Bondas – Vaasan kaupungin kirjasto
Anne-Teir Siltanen & Johanna Penttinen-Källroos – kompostimulta ja puutarhajäte
Marthaföreningen – metsäteema
Ghita Bodman – luonnon syli, koe luonto kaikilla aisteilla

Lähetykset Strömsön Puutarhaillasta

Suorat lähetykset 6.6.2019
Yle Arenan kl. 16.00-19.30
Yle Fem kl.18.00-19.30
Yle Vega kl. 15.00-17.00 (Vega Eftermiddag)
Yle Radio Suomi, Pohjanmaa klo 14.00-18.00 (Radio Suomen iltapäivä)
Yle Vega, Trädgårdsväktarna kl. 20.00-21.00 (med Arno Kasvi & Joakim Lax)
Uusinnat suomeksi tekstitettynä
Yle TV1 juhannusaatto perjantai 21.6.2019 klo 15.20
Yle TV1 juhannuspäivä lauantai 22.6.2019 klo 11.05

Artikkeli perustuu Trädgårdskväll på Strömsö 2019 - Årets trivsammaste trädgårdsfest ordnas 6 juni, tekijänä Elisabeth Morney ja Daniel Nylund.