Hyppää pääsisältöön

Jos ihosi menee kananlihalle musiikkia kuunnellessasi, on aivojesi rakenne erityislaatuinen

Nainen kuuntelee kuulokkeilla.
Nainen kuuntelee kuulokkeilla. Kuva: pixabay @Victoria_Borodinova nainen

Musiikki vaikuttaa meihin syvästi. Mutta vain puolet ihmisistä on niin herkkiä, että heidän ihonsa menee musiikin kuuntelemisesta kananlihalle. Miksi näin tapahtuu?

Tutkijat ovat pitkään väitelleet siitä, mikä tämän fyysisen reaktion tunnepohjaiselle musiikkikokemukselle aiheuttaa.

Nyt Harvardin yliopiston tutkija Mathew Sachs on saattanut löytää lopullisen vastauksen.

Mathew Sachsin tutkimuksessa kaksikymmentä opiskelijaa kuunteli lempimusiikkiansa samalla kun heidän aivotoimintojaan tarkkailtiin erityisellä magneettikuvaustekniikalla, joka tunnetaan nimellä "diffusion tensor imaging (DTI)". Kuvaus näyttää, miten eri aivojen alueet eroavat toisistaan, ja kuinka vahvat neuraaliverkostot niiden välillä vallitsevat.

Sachs havaitsi että niillä, joiden iho meni kananlihalle musiikkia kuunnellessa, on erilainen aivorakenne kuin muilla. Heidän aivoissaan paksummat säikeet yhdistävät äänien prosessoinnista vastaavaa aivokuorta ja tunteiden käsittelyä vastaavia aivoalueita. Toisin sanoen säikeiden paksuuden takia heillä on kyky olla yhteydessä musiikin kanssa paljon syvemmällä tavalla kuin ryhmä, jonka iho ei mennyt kananlihalle.

Tutkijat myös todistivat, että aivojen mielihyväkeskuksen palkitsemisjärjestelmä aktivoitui. Evoluution kannalta tämä on tutkijoiden mukaan mahdollistanut sen, että musiikkia on alettu soittaa ja kuunnella esteettisen nautinnon tavoittelun vuoksi.

Kommentit
 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

 • Hyvä kysymys: Mistä täit tulivat ja miksei niitä pystytä kukistamaan?

  Täit ovat eläneet ihmisen rinnalla aina.

  Muutaman millimetrin kokoiset täit ovat aina eläneet ihmisen rinnalla. Niiden elinikä on vain kuukauden, mutta ne lisääntyvät nopeasti. Täit ovat jäytiäisistä kehittynyt hyönteisryhmä, joka on erikoistunut elämään nisäkkäiden pintaloisina ja imemään verta. Noin viidesosalla nisäkkäistä on täitä, mutta muutamilta nisäkäsryhmiltä ne puuttuvat kokonaan.

 • Elon Muskin uusi jättiraketti ei räjähtänyt – kolme prototyyppiä jo tuhoutunut

  Starship olisi vallankumous avaruustoiminnassa.

  Vaikka äkkiväärä teknoguru Elon Musk on viime päivinä purkanut koronaturhautumistaan kovasti twitterissä, on hänellä myös syytä iloon. Perustamansa avaruusyhtiö SpaceX:n uusi superraketti läpäisi juuri kriittisen testin ja jopa konservatiivinen Nasa näytti yhtiön hurjille kuusuunnitelmille vihreää valoa.