Hyppää pääsisältöön

Jos ihosi menee kananlihalle musiikkia kuunnellessasi, on aivojesi rakenne erityislaatuinen

Nainen kuuntelee kuulokkeilla.
Nainen kuuntelee kuulokkeilla. Kuva: pixabay @Victoria_Borodinova nainen

Musiikki vaikuttaa meihin syvästi. Mutta vain puolet ihmisistä on niin herkkiä, että heidän ihonsa menee musiikin kuuntelemisesta kananlihalle. Miksi näin tapahtuu?

Tutkijat ovat pitkään väitelleet siitä, mikä tämän fyysisen reaktion tunnepohjaiselle musiikkikokemukselle aiheuttaa.

Nyt Harvardin yliopiston tutkija Mathew Sachs on saattanut löytää lopullisen vastauksen.

Mathew Sachsin tutkimuksessa kaksikymmentä opiskelijaa kuunteli lempimusiikkiansa samalla kun heidän aivotoimintojaan tarkkailtiin erityisellä magneettikuvaustekniikalla, joka tunnetaan nimellä "diffusion tensor imaging (DTI)". Kuvaus näyttää, miten eri aivojen alueet eroavat toisistaan, ja kuinka vahvat neuraaliverkostot niiden välillä vallitsevat.

Sachs havaitsi että niillä, joiden iho meni kananlihalle musiikkia kuunnellessa, on erilainen aivorakenne kuin muilla. Heidän aivoissaan paksummat kuidut yhdistävät äänien prosessoinnista vastaavaa aivuokuorta ja tunteiden käsittelyä vastaavia aivoalueita. Toisin sanoen kuitujen paksuuden takia heillä on kyky olla yhteydessä musiikin kanssa paljon syvemmällä tavolla kuin ryhmä, jonka iho ei mennyt kananlihalle.

Tutkijat myös todistivat, että aivojen mielihyväkeskuksen palkitsemisjärjestelmä aktivoitui. Evoluution kannalta tämä on tutkijoiden mukaan mahdollistanut sen, että musiikkia on alettu soittaa ja kuunnella esteettisen nautinnon tavoittelun vuoksi.

Kommentit
 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede